Annonce
Indland

Ambulancer og løn er på vej

Bios? hollandske bestyrelsesformand Stef Hesselink (forrest th) og bestyrelsesmedlem Aad Romijn (tv) forlader Skifteretten i Odense, hvor Bios Danmark i går eftermiddag blev erklæret konkurs. I midten er det stedfortræderen for kurator, der indtil videre driver ambulanceselskabet videre for regionens penge. Foto: Louise Koustrup

Er der stadig ambulancer på vejene?

Ja, der er ingen ændringer i driften efter aftalen mellem region og kurator. Det kan tænkes, at der vil opstå en vis uro blandt nogle reddere, hvis de ikke får deres løn. Men de ved, at pengene er på vej, så sandsynligheden er ikke stor.

Får redderne de penge, som de mener, at Bios skylder dem fra tidligere?

Ja. Regionen vil have kurator og Lønmodtagernes Dyrtidsfond til at løse de gamle krav. Hvis det ikke lykkes, vil regionen selv betale.

Hvem sørger for ambulancedriften nu?

Alt personale fortsætter uændret. To advokater er udnævnt til kuratorer, og de bestemmer dermed over Bios. Direktør og bestyrelse er væk.

Hvordan er kuratorernes holdning til Region Syddanmark? Er de lige så uenige med regionen, som Bios var?

Nej. Deres talsmand holdt straks efter konkursen møde med regionen, og kurator kører nu selskabet videre for regionens penge.

Hvornår kan regionen overtage driften af ambulancerne?

Juridisk og teknisk er det indviklet. Men set i det lys, vil det ikke tage lang tid. Kurator er klar til at lade det ske, og der er ikke nogen realistisk mulighed for, at andre end Region Syddanmark vil komme med et bud på hele forretningen.

Vil regionen køre ambulancer i hele Syddanmark?

Nej. Responce, der er ejet af Falck, har stadig kontrakt på at køre i Trekantområdet inklusive Middelfart.

Hvad vil regionen gøre ved manglen på reddere?

Den vil forhandle med Responce, Region Hovedstaden og Hovedstadens Beredskab om at låne reddere eller få assistance. Desuden vil den bede de øvrige regioner om hjælp, den vil bede sygeplejersker om frivilligt at tage weekendvagter i sygetransporter, og den vil overveje, om der skal anskaffes flere biler til sygetransporter.

Hvad sker der med dem, der er under uddannelse i Bios?

Både de nuværende og de kommende elever får mulighed for at fortsætte og færdiggøre uddannelsen. Regionen vil overveje mulighederne for at øge antallet af redder-elever. Det kræver mere mandskab i første omgang, derfor vil der foreløbig ikke blive indgået nye aftaler om uddannelse til det mere krævende paramediciner.

Hvad sker der nu med Bios?

Selskabet er juridisk set forsvundet. Nu er det omdannet til et konkursbo, som er noget helt andet. Et konkursbo skal afvikles og kan ikke genoplives. Afviklingen sker ved, at man sælger de værdier, der er. Hvis der er penge tilbage, når advokatregninger med mere er betalt, bliver de delt mellem dem, der har penge til gode (kreditorerne).

Hvor mange penge har Region Syddanmark til gode hos Bios?

Omkring 60 millioner kroner ifølge regionens egne udregninger. De største poster er den meget omtalte forudbetaling samt flere bøder.

Får regionen de penge, som Bios skylder, igen?

Måske. Bios ejer ingenting af værdi, så regionen får ingen penge ud af konkursboet. Men fra begyndelsen har Bios stillet en garanti på 55 millioner kroner i Rabobank, og den vil Region Syddanmark forsøge at få penge ud af. Hvis det sker, vil tabet altså være på cirka fem millioner kroner. Men det vil formentlig kræve hårde forhandlinger at få pengene.

Vil Bios anlægge sag mod regionen?

Det danske Bios vil ikke. Men måske vil de hollandske ejere. Det har de i hvert fald truet med for få dage siden. Desuden eksisterer der stadig en sag i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som formentlig fortsætter. Hvis den falder ud til Bios fordel, kan ejerne bruge resultatet som skyts i en erstatningssag.

Hvor meget har Bios ejere tabt i Danmark?

De har i hvert faldt tabt 38 millioner kroner, som de havde skudt i det danske firma ved årsskiftet - plus eventuelle lån i løbet af 2016. Derudover kan de muligvis hæfte for noget af Bios-gæld - for eksempel prisen for bank­garantien over for Region Syddanmark eller leasingen af ambulancerne. Det ved man ikke, da ejerens regnskab for 2015 endnu ikke er offentliggjort.

Hvad betyder det for Bios' ejere?

Det ser ikke så godt ud, for ejerselskabet, Cetorhinus Maximus B.V., havde ved udgangen 2014 kun en egenkapital (formue) på nogenlunde samme beløb - 36 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce