Annonce
Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

Annonce

Synspunkt: Med serien fra ”Fra stor by til storby” sætter Fyns Stiftstidende fokus på, hvad det betyder for kulturlivet og byens udvikling, hvis Odense skal indfri sine storbyambitioner.

Som kunstscene er Odense en by med stor respekt for kunst, og det skyldes måske arven fra H.C. Andersen. Det verdenskendte bysbarn inspirerer hele byen til, at kunst er en vigtigt for at forstå os selv og den tid, vi lever i. Hans eventyr gør klart, at kunst kan tale i øjenhøjde til både børn voksne samtidig med, at den har dybde.

Lige nu har turismebranchen og kulturlivet fået en mavepuster af corona. Men det må ikke stække vores storbyambitioner for byens levende kunstscene. Derfor fastholder Kunstmuseum Brandts et ambitiøst udstillingsprogram og håber, at odenseanerne bakker op akkurat nu, hvor vi har allermest brug for det. For museerne er generelt sikre steder under corona, og kunst kan hjælpe os mentalt gennem kriser og sætte verden i perspektiv.

Vores program forholder sig til det der sker i Danmark og resten af verden; Identitetspolitik, fjerdebølgefeminisme, #metoo og opgør med sexisme. Alt det der sætter dagsordenen lige nu. Og vi kan ikke lade være med at tænke på, hvordan kunsten kan være med til at perspektivere debatten. Derfor har vi fokus på stærke kvindelige kunstnere dette efterår. Kunstnere der løfter og nuancerer debatten.


Man skal ikke være et særligt menneske med en særlig uddannelse eller erfaring for at komme hos os.


Om få dage åbner vi den første, store museumsudstilling med Asta Nielsen, som var verdens største filmstjerne i 1910’erne og 1920’erne. Hun var et ikon og en trendsetter i de brølende 1910’ere og 1920’ere. Stilsikker og sexet, men også en maskulin Boss Lady, der gjorde karriere på et tidspunkt, hvor kvinder ikke engang havde stemmeret. Som filmens ukronede dronning blev hun forgudet af millioner af fans verden over, der alle var på fornavn med ”Die Asta”. Udstillingen får en duft af Babylon Berlin og pirrer den lille nysgerrighed. Asta Nielsen har international gennemslagskraft og vil helt sikkert tiltrække turister fra nær og fjern. For Asta Nielsen er et forbillede, der rækker helt ind i vores tid.

Sexismedebatten får nye nuancer i vores nyåbnede udstilling med den 27-årige kunstner Maja Malou Lyse. Lyse, der følges af knap 50.000 brugere på Instagram, er trods sin unge alder allerede udråbt som årets kunstner sidste år. Hun har udstillet på Aros i Århus og Tate Modern i London og nåede ud til 400.000 med sin Selfie Stick Aerobics-video, ligesom hun har haft sit eget tv-program ”Sex med Maja” på DR. Hendes hyperfeminine candyfloss-univers og bramfri seksualitet er kun blevet endnu mere aktuel med den feministiske debat, som er overalt. Hun laver skulptur, billeder og film, men bruger også sin egen krop som kunst for at sprede en større forståelse for kvindelig seksualitet i dag og bryde tabuer om sex. Hendes projekt er lige så vigtigt, som det er modigt. Selveksponering og instagram er del af hendes praksis, og det kan både provokere kunstens klassiske sfære, men måske endnu mere de nipple-forskrækkede sociale medier.

Efterårets udstillinger viser, hvordan Brandts i øjenhøjde, men på højt internationalt niveau, stræber efter at være et kunstnerisk mødested i en storby og et samtidsengageret kunstmuseum, der inspirerer til livslang nysgerrighed. Man skal ikke være et særligt menneske med en særlig uddannelse eller erfaring for at komme hos os. Men oplevelsen skal være særlig. Vi er vilde med at bidrage til byens storbyambitioner, for vi har selv store ambitioner på kunstens vegne.

Annonce
Assens For abonnenter

Flemming, Tommy, Leo og Torben mødes hver onsdag for at køre race: - Vi er store legebørn. Forskellen er bare prisen på legetøjet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Retfærdighed for seniorer

Sport

Vellykket dansk EM-premiere: Det ligner allerede en billet til mellemrunden

Annonce