Annonce
Udland

Ambassadør i Sri Lanka: Vi bliver så længe der er behov

Det danske udenrigsministerium hjælper blandt andet familien til tre dræbte danske børn i Sri Lanka.

Det danske udenrigsministerium er på plads i Sri Lanka med hjælp til danskere, og de bliver der, så længe der er brug for det.

Det fortæller Danmarks ambassadør i Indien, Peter Taksøe-Jensen, der er rejst til Sri Lanka efter en række bombeangreb i landet søndag.

- Vi har på den norske ambassade lavet et godt samarbejde med nordmændene for at have en base, hvor vi grundlæggende kan gøre to ting.

- Først at være i stand til at yde konsulær bistand til danskerne, der måtte være kommet i vanskeligheder her. Og for det andet med henblik på at kunne rådgive om de lokale myndigheders håndtering af krisen, siger ambassadøren.

Udenrigsministeriet har oprettet et midlertidigt kontor, hvor danskere kan få hjælp.

Peter Taksøe-Jensen har ingen tidshorisont for, hvor længe det danske kontor bliver der.

- Vi må se fra dag til dag, hvad vi har behov for og justere efter det, siger han.

Kontoret vil kunne hjælpe med konsulær bistand til danske statsborgere, der er direkte berørt af terrorangrebene søndag samt rådgive om blandt andet transportforhold og sikkerhedsforanstaltninger i Colombos internationale lufthavn.

Peter Taksøe-Jensen oplyser desuden, at der ifølge Udenrigsministeriets oplysninger ikke er andre danske ofre end de tre dræbte børn, som det tidligere har været fremme.

Mandag morgen bekræftede kommunikationschef i Bestseller Jesper Stubkier, at de dræbte var tre af Bestseller-ejer Anders Holch Povlsens fire børn.

En af ministeriets opgaver er nu at hjælpe familien. Blandt andet får familien hjælp til at få ligene af de tre børn hjem til Danmark.

- De har jo en meget, meget stor udfordring med at sikre, at de kan få transporteret de tre lig hjem - for det første at få dem identificeret og udleveret og få logistikken på plads.

- Der har vi allerede været i forbindelse med dem, der hjælper familien, for at få fremmet den sag, siger Peter Taksøe-Jensen.

Ved angrebene søndag blev 290 mennesker dræbt og næsten 500 såret. Angrebene var rettet mod kirker og hoteller.

Udenrigsministeriet har opdateret sin rejsevejledning efter angrebene. Så nu frarådes alle ikke-nødvendige rejser til Sri Lanka midlertidigt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce