Annonce
Indland

Amagerbankens top er lettet over frifindelse til 900 millioner

Tidligere direktør i Amagerbanken Jørgen Brændstrup (th) er sammen med den tidligere ledelse blevet frifundet ved en større erstatningssag ved retten i Lyngby. (Arkivfoto)

Det var en gruppe ordknappe advokater, der forlod retten i Lyngby efter frifindelse af Amagerbankens ledelse.

Der blev ikke sagt mange ord. Men der blev udvekslet brede smil og håndtryk, da Amagerbankens tidligere ledelse, inklusive topchefen Jørgen Brændstrup og bestyrelsesformand N.E. Nielsen, mandag morgen blev frifundet i retten i Lyngby.

Finansiel Stabilitet havde sagsøgt gruppen for samlet 900 millioner kroner for tre udlån foretaget af banken, som Finansiel Stabilitet endte med at overtage under krisen.

- Jeg er glad og lettet. Og det er jeg sikker på, min klient også er, siger advokat Lars Kjeldsen. Han har repræsenteret Amagerbankens tidligere direktør Jørgen Brændstrup ved erstatningssagen i Lyngby.

Efterfølgende har daværende bestyrelsesformand og advokat N.E. Nielsen også udtrykt sin glæde over frifindelsen.

- Jeg er naturligvis meget lettet og taknemmelig for, at vi har haft advokater, der har haft både evne og vilje til at forstå og beskrive, hvad det vil sige at have ansvaret for et pengeinstitut, skriver han.

Advokaterne for Finansiel Stabilitet forlod retten uden et ord til pressen og knapt uden et ord til hinanden. Næsten lige så ordknappe - men noget mere smilende - forlod også de anklagedes advokater retten omgivet af journalister.

Sagen mod Amagerbankens tidligere administrerende direktør Jørgen Brændstrup, bestyrelsesformand N.E. Nielsen og andre medlemmer af ledelsen går ikke på bankens konkurs i 2011.

Men Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter dennes krak, krævede 900 millioner kroner i erstatning for tre konkrete udlån, der faldt sammen efter krisen.

Finansiel Stabilitet mener, at ledelsen i banken opførte sig uansvarligt i forhold til de tre udlån. Udlånene løb op i langt over en milliard kroner. Finansiel Stabilitet har argumenteret for, at lånene blev givet på forkert grundlag.

Lånene til ejendomsprojekter mistede værdi, da ejendomsmarkedet krakkede under krisen. Det udløste store tab i Amagerbanken.

Udlånene blev givet til farverige personligheder som eksempelvis bokseren Hans Henrik Palm og investoren Henrik Ørbekker.

Annonce

FAKTA: Her er bølgen af opgør efter Amagerbankens kollaps

Retten i Lyngby frifinder mandag topfolk i Amagerbanken i stor erstatningssag.

* Amagerbanken gik konkurs 7. februar 2011.

* Rigmanden Karsten Ree deltog i forsøget på at redde den hårdt pressede bank, men tabte ifølge eget udsagn cirka 800 millioner kroner.

* Statens selskab for krakkede pengeinstitutter, Finansiel Stabilitet, solgte resterne til BankNordik - og sagsøgte ledelsen og bestyrelsen i 2013.

* I retssagen har kravet været, at direktør Jørgen Brændstrup, direktør Allan Ottsen, bestyrelsesformand N.E. Nielsen, næstformand Villy Rasmussen samt bestyrelsesmedlemmerne Henrik Zimino, John Kim Skafte og Anne Toxværd skulle erstatte tab på 900 millioner kroner.

* Derudover var fire andre bestyrelsesmedlemmer sagsøgt for 300 millioner, som indgår i det store beløb. De er Kent Villadsen Madsen, Carsten Ehlers, Henrik Håkonsson og Jesper Reinhardt.

* Retten i Lyngby havde første retsdag i april 2016. I dommen mandag frifindes samtlige sagsøgte.

* Bagmandspolitiet opgav i 2015 at føre en straffesag mod direktion og bestyrelse. I stedet blev tre tiltalt for bedrageri for cirka 15 millioner kroner og om brug af insiderviden. Københavns Byret frifandt de tre i april 2016, Bagmandspolitiet ankede, og Østre Landsret tager stilling 14. juni.

* Næsten 500 aktionærer har anlagt retssag mod Finansiel Stabilitet og Finanstilsynet. De tegnede en kapitalforhøjelse i henhold til prospekter i august og september 2010. Men de blev ført bag lyset, hævder de. Samme påstand har kurator Jørgen Holst rejst. Denne sag behandles af Østre Landsret i april, maj og juni 2018.

Kilder: Retsdokumenter, Ritzaus Bureau.

FAKTA: Chefer i otte banker er sagsøgt af staten

I en stribe retssager kræver Finansiel Stabilitet (FS) i alt mere end tre milliarder kroner af direktører, bestyrelsesmedlemmer og revisorer i otte pengeinstitutter, der er gået ned - de fleste i forbindelse med finanskrisen.

Retsopgøret er dyrt. Hidtil har det statslige selskab betalt 258 millioner kroner til især advokater for at føre sagerne.

Her er sagerne og deres status:

* Amagerbanken. FS har krævet 300 millioner af alle 11 sagsøgte, og at syv derudover skal betale 600 millioner. Retten i Lyngby har afsagt dom 12. juni.

* Capinordic Bank. I et forlig opnåede FS i oktober 2013 70 millioner kroner. I sagen mod tre ledere var der krav om 400 millioner. I oktober 2015 landede Østre Landsret på 90,5 millioner. Dommen er anket til Højesteret.

* Roskilde Bank. Direktion, bestyrelse og revisor, afkræves en milliard kroner. Østre Landsret ventes at afsige dom i efteråret 2017.

* Ebh Bank. Direktion, bestyrelse og revisor er sagsøgt for i alt 700 millioner. Vestre Landsret indleder hovedforhandlingen 4. september 2017 og fortsætter i et års tid.

* Eik Bank Danmark. Direktion, bestyrelse og revisor er sagsøgt for 250 millioner. Østre Landsret skal afgøre striden og tager fra 4. september 2017 fat på cirka 100 retsmøder.

* Eik Bank Færøerne. Syv personer er sagsøgt for 150 millioner. Retten på Færøerne har første retsmøde i januar 2018.

* Løkken Sparekasse. Syv er sagsøgt for 275 millioner. Vestre Landsret har første retsmøde i oktober 2018.

* Andelskassen JAK i Slagelse. Direktør og bestyrelsesformand afkræves 14,3 millioner. Retten i Glostrup skal behandle opgøret.

Kilder: Retsdokumenter, Finansiel Stabilitets årsrapport, Ritzaus Bureau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce