Annonce
Fyn

Alzheimerformand om sexovergreb mod dement 91-årig: - Rystende at sådan noget kan ske

Normeringen er ikke god nok, når en 91 år gammel kvinde kan blive udsat for seksuelle krænkelser på et Odense-plejehjem, mener formanden for Alzheimerforeningen Birgitte Vølund. Foto: Colourbox
Birgitte Vølund, formand for Alzheimerforeningen, langer ud efter normeringen og ledelsen på det pågældende plejehjem i Odense Kommune efter sag om seksuel udnyttelse af dement ældre kvinde. - Det overgår enhver forestillingsevne, at sådan noget som det her kan foregå, siger hun.

En gruopvækkende sag om seksuelle overgreb kom tirsdag for Retten i Odense.

Her blev en 42-årig mand dømt for flere gange at have udnyttet en 91 år gammel, dement kvinde seksuelt på et plejehjem i Odense.

Og sådan noget må ganske enkelt ikke ske, mener Birgitte Vølund, der er formand for Alzheimerforeningen.

- Det er dybt dybt chokerende og overgår enhver forestillingsevne. Selvfølgelig har vi med private boliger at gøre, hvor man ikke bare brager ind og ud, men som dement skal man kunne forvente at være i en tryg favn døgnet rundt, siger hun.

Birgitte Vølund understreger, at hun ikke kender sagen i detaljer, men kun har hørt anklagerne mod den 42-årige. Han er tiltalt for tre gange at have haft samleje med kvinden og to gange at have fået hende til at give sig oralsex. Han er tiltalt efter straffelovens paragraf 218, fordi han, ifølge politiet, har udnyttet kvindens mentale tilstand til at skaffe sig samleje med hende. Han risikerer op til fire års fængsel.

Og den slags kan kun foregå, hvis der ikke er øjne nok i en plejehjemsenhed, mener Birgitte Vølund.

- Mennesker med en svær demenssygdom er i andres varetægt og har krav på at blive beskyttet og respekteret døgnet rundt. Der er kun personalet til at passe på dem. Jeg hælder derfor til, at der er noget galt med normeringen. Tænk at sådan noget kan foregå - ikke blot én gang, men flere gange, siger hun.

Annonce

Mennesker med en svær demenssygdom er i andres varetægt og har krav på at blive beskyttet og respekteret døgnet rundt. Der er kun personalet til at passe på dem. Jeg hælder derfor til, at der er noget galt med normeringen. Tænk at sådan noget kan foregå - ikke blot én gang, men flere gange.

Birgitte Vølund, formand for Alzheimerforeningen

Videovervågning ikke en løsning

Under retssagen tirsdag kom det blandt andet frem, at politiet i forbindelse med efterforskningen fik lov af retten til at sætte videoovervågning op hos den ældre kvinde. Det skete i sommer.

Her kunne man, ifølge anklager Maria Blomsterberg, se den tiltalte modtage oralsex af den demente kvinde. Manden holder angiveligt kvindens hoved, og man kan senere i videoen se ham berøre hende i skridtet.

Birgitte Vølund tvivler ikke på, at retssikkerheden var i orden i det pågældende tilfælde. Men hun er generelt modstander af, at man bruger videoovervågning hos demente beboere.

- Aldrig i livet, fri os for videoovervågning. Det går langt ud over privatlivets fred. Det handler i stedet om at sikre, at der er kompetente medarbejdere omkring beboerne, og at der er nok af dem. Og så skal der være en god ledelse, som kan og tør drøfte de etiske dilemmaer, så vi kan undgå disse sager i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce