Annonce
Fyn

Alzheimerformand om sexovergreb mod dement 91-årig: - Rystende at sådan noget kan ske

Normeringen er ikke god nok, når en 91 år gammel kvinde kan blive udsat for seksuelle krænkelser på et Odense-plejehjem, mener formanden for Alzheimerforeningen Birgitte Vølund. Foto: Colourbox
Birgitte Vølund, formand for Alzheimerforeningen, langer ud efter normeringen og ledelsen på det pågældende plejehjem i Odense Kommune efter sag om seksuel udnyttelse af dement ældre kvinde. - Det overgår enhver forestillingsevne, at sådan noget som det her kan foregå, siger hun.
Annonce

En gruopvækkende sag om seksuelle overgreb kom tirsdag for Retten i Odense.

Her blev en 42-årig mand dømt for flere gange at have udnyttet en 91 år gammel, dement kvinde seksuelt på et plejehjem i Odense.

Og sådan noget må ganske enkelt ikke ske, mener Birgitte Vølund, der er formand for Alzheimerforeningen.

- Det er dybt dybt chokerende og overgår enhver forestillingsevne. Selvfølgelig har vi med private boliger at gøre, hvor man ikke bare brager ind og ud, men som dement skal man kunne forvente at være i en tryg favn døgnet rundt, siger hun.

Birgitte Vølund understreger, at hun ikke kender sagen i detaljer, men kun har hørt anklagerne mod den 42-årige. Han er tiltalt for tre gange at have haft samleje med kvinden og to gange at have fået hende til at give sig oralsex. Han er tiltalt efter straffelovens paragraf 218, fordi han, ifølge politiet, har udnyttet kvindens mentale tilstand til at skaffe sig samleje med hende. Han risikerer op til fire års fængsel.

Og den slags kan kun foregå, hvis der ikke er øjne nok i en plejehjemsenhed, mener Birgitte Vølund.

- Mennesker med en svær demenssygdom er i andres varetægt og har krav på at blive beskyttet og respekteret døgnet rundt. Der er kun personalet til at passe på dem. Jeg hælder derfor til, at der er noget galt med normeringen. Tænk at sådan noget kan foregå - ikke blot én gang, men flere gange, siger hun.

Mennesker med en svær demenssygdom er i andres varetægt og har krav på at blive beskyttet og respekteret døgnet rundt. Der er kun personalet til at passe på dem. Jeg hælder derfor til, at der er noget galt med normeringen. Tænk at sådan noget kan foregå - ikke blot én gang, men flere gange.

Birgitte Vølund, formand for Alzheimerforeningen

Annonce

Videovervågning ikke en løsning

Under retssagen tirsdag kom det blandt andet frem, at politiet i forbindelse med efterforskningen fik lov af retten til at sætte videoovervågning op hos den ældre kvinde. Det skete i sommer.

Her kunne man, ifølge anklager Maria Blomsterberg, se den tiltalte modtage oralsex af den demente kvinde. Manden holder angiveligt kvindens hoved, og man kan senere i videoen se ham berøre hende i skridtet.

Birgitte Vølund tvivler ikke på, at retssikkerheden var i orden i det pågældende tilfælde. Men hun er generelt modstander af, at man bruger videoovervågning hos demente beboere.

- Aldrig i livet, fri os for videoovervågning. Det går langt ud over privatlivets fred. Det handler i stedet om at sikre, at der er kompetente medarbejdere omkring beboerne, og at der er nok af dem. Og så skal der være en god ledelse, som kan og tør drøfte de etiske dilemmaer, så vi kan undgå disse sager i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce