Annonce
Faaborg-Midtfyn

Alzheimerforeningen om Egons død: Hvad hvis det skete i en børnehave?

Nis Peter Nissen mener, at det altid er kommunens ansvar at sikre gode forhold for ældre med en demenssygdom. Arkivfoto
Det handler om at forebygge, at ældre med demens går fra plejehjemmet, og at have nok personale til at kunne sætte efter, hvis det alligevel sker, lyder det fra Alzheimerforeningen.

Ringe: - Forestil dig, at det var i børnehaverne, at der hvert år var fem-ti børn, som døde, fordi pædagogerne ikke passede ordentligt på dem.

Sådan siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen for at understrege problemet i, at ældre med demens-sygdomme går fra deres plejehjem og i nogle tilfælde mister livet.

- Vi hører desværre om de her historier alt for tit, siger han.

Han fortæller, at der ikke findes noget samlet statistik over, hvor mange demente der mister livet, når de på egen hånd forlader plejehjemmene. Men foreningen vurderer, at det gælder omkring ti personer årligt.

- Vi ved til gengæld, at det er stort set hver dag, at politiet bliver involveret i eftersøgninger af demente, der går fra plejehjem. Heldigvis bliver de ofte fundet i live, men nogle gange gør de ikke, siger Nis Peter Nissen.

Annonce

Forebyg og eftersæt

Han mener, at der er to områder, hvor kommuner bør sætte ind, for at hjælpe ældre med en demenssygdom. Det første handler om at forebygge.

- Det gør man ved at have et kendskab til personen og ved at lave aktiviteter, som dæmper den her impulsive lyst til at gå et andet sted hen. Mennesker med demens er ofte meget optaget af det, der sker lige her og nu. Så hvis der sker noget lige her og nu, så kan vi nedsætte impulsen til at vandre, siger han.

- Men det handler også om at sikre, at der er tilstrækkeligt personale, også i aften- og nattetimerne. Så hvis man opdager en person, der er forsvundet, så kan man skynde sig at komme efter og finde vedkommende.

Kun en sikkerhedssele

Det ville umiddelbart være nærliggende bare at låse dørene på plejehjemmene. Men det må man ikke, for plejehjem er ikke et fængsel, understreger direktøren i Alzheimerforeningen.

Til gengæld kan en række teknologiske metoder være en hjælp. Det gælder for eksempel alarmsystemer og gps-sporing.

Det kræver dog, at personen selv indvilger, forklarer Nis Peter Nissen.

- Under alle omstændigheder så er vores hovedpointe, at gps kun er en sikkerhedssele, og at man skal ikke køre råddent af den grund. Kommunen skal sikre, at der er tilstrækkeligt personale, så man både kan holde øje og forebygge, men også, at der er personale nok til at eftersætte, hvis der er en person, som er gået, uden at efterlade resten af beboerne alene på plejehjemmet. Og det er i sidste ende kommunens ansvar at sikre, lyder det fra Nis Peter Nissen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Annonce