Annonce
forside

Alvorlig talt: Hvad er en psykopat?

Er psykopater altid farlige, og hvor arbejder disse mennesker henne? Xtra har spurgt en ekspert

PSYKOPATER: Vi kender dem fra de voldelige film om seriemordere og kyniske diktatorer. Psykopaterne.

Men ifølge ekspert i arbejdsmarkedsforhold Sanne Udsen, der i går holdt foredrag i Odense om psykopater, går de også rundt som ganske almindelige menne-sker i helt almindelige jobs.

Det har hun beskrevet i bogen 'Psykopater i jakkesæt'.

Bogens oplysninger foruroliger Xtra, der arbejder på en stor arbejdsplads med mange mennesker. Så Xtra ringer til Sanne Udsen for at stille hende et par spørgsmål om psykopater.

Alvorlig talt Sanne Udsen, hvad er en psykopat egentlig for én?

"Altså det tager meget lang tid at forklare. Du kan kigge på netpsykiater.dk, hvor der står en meget klar definition. Og ellers har jeg beskrevet det meget nøje i min bog."

Xtra har meget travlt og ikke tid til at læse Sanne Udsens sikkert udmærkede bog. Så hun spørger igen:

"Jamen, kan du ikke bare forklare i korte træk, hvordan man kan genkende en psykopat på sit arbejde?

"Jo altså, de kan godt være vanskellige at genkende, fordi de fremstår som dygtige og kloge mennesker. Men man kan kende dem ved, at man aldrig rigtig kommer til at forstå dem. De er uforudsigelige, impulsive og manipulerende, og deres følelser er altid på det overfladiske plan. Det vil sige, at de hverken virkelig elsker eller hader".

På hvilke arbejdspladser kan man typisk finde psykopater?

"De kan være i alle jobs, hvor der er mulighed for at få magt og prestige. Så der er sikkert mange i mediebran-chen, kunne jeg forestille mig. Men man kan ikke sige, at på det og det sted vil der typisk være mange psykopater. Men imellem en og fire procent af befolkningen er psykopater. "

Hvordan omgås man dem?

"Generelt skal man sim-pelthen holde sig fra dem. Hvis det er ens chef, der er psykopat, skal man finde sig et andet job. Psykopater er aldrig gode chefer. De kan være direkte forfærdelige. Men det står også alt sammen i min bog."

Nu forbinder de fleste af os nok psykopater med bestialske mordere og dens slags. Kan man ikke være en helt ufarlig psykopat?"

"Nu er de fleste jo ikke decideret kriminelle, men de er meget farlige for deres omgivelser, fordi de er kontrollerende og manipulerende. Og det går ud over deres medarbejdere og kollegers mentale sundhed. Så det er generelt ikke nogen god idé at have psykopater ansat eller i det hele taget have noget med dem at gøre."

Xtra er ikke særlig tryg ved situationen. I hvert fald vil hun fremover holde øjne og ører åbne på sin arbejdsplads, så hun ikke render ind i farlige og manipulerende psykopater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce