Annonce
Assens

Alvorlig mangel på hænder i den kommunale tandpleje - 11-årige Sofie mistede sin fortand: - Det er enormt frustrerende

I 2019 slog Sofie Lykke Sørensen sin fortand ud, og da den kommunale tandpleje ikke kunne hjælpe, måtte mor og byrådspolitiker Camilla Lykke Sørensen tage datteren til den private tandlæge. Privatfoto: Camilla Lykke Sørensen
11-årige Sofie Lykke Sørensen slog sin ene fortand ud under en fodboldkamp i 2019, og da familien ikke kunne få tider til opfølgning hos den kommunale tandpleje, endte tanden med at dø.

Ebberup: - Hvis min historie kan hjælpe andre, må du gerne fortælle den, mor.

Sådan lød det nogenlunde fra 11-årige Sofie Lykke Sørensen, da hun havde hørt en nyhedsudsendelse med sin mor, Camilla Lykke Sørensen, der er nyvalgt byrådsmedlem for Venstre.

I radioen handlede det nemlig om den akutte mangel på uddannede hænder indenfor tandplejen i de fynske kommuner, og her har Camilla Lykke Sørensens datter mærket netop det problem på egen krop.

Annonce

For i 2019 spillede Sofie Lykke Sørensen en fodboldkamp, hvor hun faldt, slog munden mod en træstub og mistede sin blivende fortand.

- Vi kører over til den kommunale tandpleje, men der var ikke nogen tandlæge på klinikken den dag, fortæller Camilla Lykke Sørensen, som derfor kørte over til sin egen - og private - tandlæge.

- Han tog imod hende og satte tanden på plads så godt, som han kunne, og så blev vi (tandlægen og Camilla Lykke Sørensen, red.) enige om at blive ved dem, for det var kritisk, om tanden kunne overleve, fortæller Camilla Lykke Sørensen, som ønskede, at datteren kunne blive ved den samme tandlæge under forløbet.

Og det godkendte kommunen også, indtil forløbet var afsluttet.

- De fik så bygget tanden op igen og fik sat den fast, og så blev vi sendt tilbage til det kommunale, fortæller Camilla Lykke Sørensen.

En falsk tand

Datteren havde fået tanden fikseret, så den kunne holdes på plads, mens den groede ordentlig fast i knoglen igen.

- Og så var vi til et tjek ved den kommunale tandpleje og fik at vide, at alt var, som det skulle være, fortæller hun.

Men efterfølgende var der mangel på tider, som medførte, at der ikke blev fulgt op på tandens tilstand, og det kostede til sidst Sofies fortand, for den gik hen og døde.

- Nu har hun en falsk tand, og så har vi gået og ventet på at komme i gang med et bøjleforløb, siger Camilla Lykke Sørensen.

Men jeg ved jo, at de gør, hvad de kan for at løse det, og det er ikke kun i Assens, det er jo et landsdækkende problem.

Camilla Lykke Sørensen (V)

Hele hændelsen med Camillas ældste datter har fået hende til at flytte sine to yngre børn til den private tandlæge.

- Hændelsen har siddet lidt i lillesøster på syv år, og lillebror på fem år havde først sin rigtige første tandlægetid i denne uge, fortæller Camilla og fortsætter:

- Men jeg ved jo, at de gør, hvad de kan for at løse det, og det er ikke kun i Assens, det er jo et landsdækkende problem, fortæller moren og byrådspolitikeren.

Annonce

En fighter

I et opråb til politikerne på Christiansborg på Camilla Lykke Sørensens facebookside skriver hun, at hvis der havde været tandlæger nok i den kommunale tandpleje, havde Sofie ikke mistet sin fortand.

- Det er enormt frustrerende, for man vil så gerne hjælpe sine børn, siger hun.

Byrådspolitiker Camilla Lykke Sørensen (V) har selv oplevet at have problemer med den kommunale tandpleje. Arkivfoto: Michael Bager

11-årige Sofie er heldigvis "en fighter med ben i næsen", så hun er helt klar til at skulle få bøjle på tænderne.

- Hun har ikke noget tandlægeskræk, konstaterer Camilla Lykke Sørensen.

Den alvorlige mangel på de kommunale tandlæger har fået de 10 fynske kommuner til at sende et brev til Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) og Sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Foruden de fynske kommuner er brevet også underskrevet af Danske Tandplejere, Ansatte Tandlægers Organisation og Tandlægeforeningen.

Annonce

Alvorlig mangel på tandlæger

Fyens Stiftstidende beskrev i august 2021, at den kommunale tandpleje i Assens Kommune i flere år har været præget af en ustabil drift, fordi der mangler tandlæger til at udføre behandlinger på de børn, der er tilknyttet kommunens to klinikker i Assens og Tommerup.

Tandplejen var derfor på det tidspunkt et halvt til et helt år bagud med at indkalde børn til tandeftersyn, der ellers normalt skal indkaldes hver 18. måned. Og det gav flere alvorlige tandskader hos børnene.

Assens Kommune oplyser i dag, at man kun har en kommunal tandlæge ansat, der arbejder én dag om ugen. Derudover har man en konstitueret overtandlæge, der ikke udfører behandlinger.

Man har i løbet af den seneste tid forgæves forsøgt at rekruttere en ledende tandlæge via et rekrutteringsbureau samt via film på sociale medier.

Direktør Jan Præstholm for området Uddannelse, Børn og Familie fortæller, at kommunen har brug for to tandlæger plus en ledende tandlæge for at følge med behovet.

Pia Offer Madsen (V), formand for Uddannelse, Børn og Familieudvalget, siger:

- Vi er så underbemandet på tandlæger lige nu.

Hun uddyber, at situationen er blevet mere kritisk, efter det fra 2022 er blevet indfaset, at de 18-21-årige skal tilbydes gratis tandlægehjælp, og det kan kommunen ikke levere tilfredsstillende, såfremt den aldersgruppe vælger det kommunale tilbud.

- Løsningen på kort sigt er, at vi må appellere til de private, om de har resurser til at tage nogle flere børn ind i en periode, siger Pia Offer Madsen, der medgiver, at det er en udgift for kommunekassen.

Annonce

Et lyspunkt

På længere sigt er løsningen - ifølge udvalgsformanden - at man øger optaget på de tandfaglige uddannelser.

I august 2021 oplyste kommunen, at man ville stå med en årlig regning på 12,5 millioner kroner, hvis man kommer i en situation, hvor alle børn skal sendes til private tandlæger.

Pia Offer Madsen ser dog et lille lyspunkt, og det er, at man er lykkedes med at skaffe flere hænder i form af tandplejere.

- Vi er ved at være o.k. med på tandplejere, så vi kan hjælpe forældre og børn med at få en god og sund tandhygiejne. Så den forebyggende indsats er på plads, og det er nok det allervigtigste, konstaterer udvalgsformanden.

Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Skole i svær smittekamp: - Situationen ændrer sig nærmest hver halve time

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Nordfyn For abonnenter

Ingen bed på en billig byggegrund i Hårslev: Se listen over, hvad en grund koster i de nordfynske byer

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nyborg

Fagforeninger: Flere sager om krænkelser i Nyborg Kommune

Annonce