Annonce
Odense

Alternativets sidste fynske byrådsmedlem dropper partiet: Odense Byråd får endnu en SF'er

Abdirashid Abdi og Brian Dybro er nyt og grønt makkerpar i Odense Byråd, efter Abdirashid Abdi har meldt sig ud af Alternativet og ind i SF. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Odense Byråd mister et parti, når Abdirashid Abdi dropper Alternativet til fordel for SF. SF tager glad imod, og heller ikke hos Alternativet Odense er der nogen sure miner. - Men det bliver da en sværere kamp nu at få indflydelse, erkender partiets forperson.

Når Odense Byråd på onsdag samles til møde for sidste gang inden sommerferien, vil det tage sig lidt anderledes ud. Byrådet vil ikke længere have otte, men syv partier, og et enkelt parti fordobler sit mandattal.

Abdirashid Abdi har således - som det sidste af de fynske byrådsmedlemmer for Alternativet - meldt sig ud af partiet for i stedet at blive medlem af SF. Sammen med beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro vil Abdirashid Abdi nu udgøre SF's odenseanske byrådsgruppe.

- Jeg har tænkt grundigt over det, og jeg synes, jeg har gjort alt for at redde Alternativet som projekt. Var der håb forude, havde jeg ikke forladt partiet, siger han.

Annonce

Alternativet står i en krise, efter partistifteren Uffe Elbæk først trak sig som formand og så siden helt meldte sig ud af partiet -i øvrigt sammen med tre andre af partiets folketingsmedlemmer, så Torsten Gejl nu ene mand repræsenterer Alternativet på Christiansborg.

Et omdiskuteret formandsvalg med Josephine Fock som vinder og en hård kritik af hendes ledelsesstil har kostet medlemmer og altså nu også det sidste af de i alt tre fynske byrådsmedlemmer, der ved kommunalvalget i 2017 blev valgt ind i henholdsvis Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Odense.

En sværere kamp

Hos Alternativet Odense bliver Abdirashid Abdis udmeldelse modtaget med både forståelse og respekt.

- Jeg har kæmpe respekt for Abdirashid Abdi og hans beslutning, siger Dan Eskekilde, der er forperson for Alternativet Odense.

- Det vigtigste i politik er, at man er nærværende og til stede, og synes man ikke længere, man kan være det i sit parti, så skal man kigge indad og finde sit nye ståsted.

Tidligere partihoppere

Abdirashid Abdi er ikke det første odenseanske byrådsmedlem, der skifter parti midt i en valgperiode.

I 2012 forlod det nuværende byrådsmedlem Mark Grossmann eksempelvis Det Konservative Folkeparti til fordel for Venstre, som han også repræsenterer i byrådet i dag.

Og Erik Simonsen, der var rådmand fra 2006 til 2009 nåede forbi flere partier i sin rådmandsperiode. Han blev oprindeligt valgt ind i byrådet for Radikale Venstre i 1993, men skiftede i 2007 til Ny Alliance og i begyndelsen af 2009 til Det Konservative Folkeparti. Han  blev ikke genvalgt i november 2009.

Hvorvidt det er rimeligt, at Abdirashid Abdi tager Alternativets eneste mandat i Odense Byråd med sig videre til SF, ønsker Dan Eskekilde ikke at tage stilling til.

- Sådan er spillereglerne, konstaterer han.

- Men det er klart, at det er en sværere kamp at få indflydelse nu, hvor vi ikke er i byrådet.

Alligevel tror han på, at Alternativet kan genvinde sit mandat ved kommunalvalget i 2021.

- Dem, der virkelig vil projektet, er blevet tilbage, og vi er i gang med at finde kandidater, fortæller Dan Eskekilde.

Annonce

Ingen sure miner

Den optimisme deler Susanne Bækholm, der er Alternativets førstesuppleant til byrådet. Hun fortæller, at flere gerne vil stille op, ligesom de første års byrådserfaringer vil gøre god gavn.

Du er førstesuppleant - ville det ikke være rimeligt, hvis Abdirashid Abdi gav mandatet til dig i stedet for at rykke det til SF?

- Man kan godt sige, at det bør man gøre. Men det ville også være svært for mig at være partiets eneste byrådsmedlem, siger Susanne Bækholm.

- Jeg har fuld forståelse for Abdirashid Abdis beslutning, og der er ingen sure miner, for han har ikke haft det nemt alene og som helt ny. Vi har som bagland gjort, hvad vi kunne for at hjælpe, men det har ikke været nok, erkender hun, der - ligesom Dan Eskekilde - fremhæver, at Alternativet med Peer Locher trods alt stadig har formandsposten i det midlertidige politiske udvalg Verdensmål Udvalget.

- Så Alternativet er ikke helt væk.

Annonce

Mængden af mandater er vigtig

I SF tager Brian Dybro glad imod Abdirashid Abdi.

- Det betyder noget for et parti, hvor mange mandater vi har, og derfor er det fedt, at Abdirashid Abdi vil være med i SF. Han brænder blandt andet for klimadagsordenen, og det er vigtigt med et stærkt SF, når vi som byråd skal til at beslutte, hvordan Odense skal blive CO2-neutral, siger Dybro.

Abdirashid Abdi beholder sin plads i Børn- og Ungeudvalget, og Brian Dybro, der tidligere selv har været rådmand på netop det område, er begejstret for igen at få en SF'er med omkring bordet ved udvalgsmøderne dér.

- Det sikrer os større indsigt og indflydelse på et område, der er vigtigt for vores parti. Vi har blandt andet en folkeskole, der skal genoprettes i den her by, påpeger han.

Abdirashid Abdis indmeldelse i SF er godkendt først lokalt og siden i partiets landsledelse.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Karina og Brian finder tyrolertøjet frem: Bierfest vælter Vissenbjerg

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Sport

I Odense Idrætshal hylder folket sine helte - og Axelsens evne til at mestre selv det største pres

Navne For abonnenter

26-årige Nicolai bygger droner og kører Jaguar: Nu skal han hjælpe unge fra SDU med at drømme stort

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

Sport For abonnenter

Søndag kan Axelsen vinde Denmark Open - Hongkongs super-smasher fik boldene tilbage i hovedet

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Debat

Store udfordringer kræver bedre samarbejde: Vi politikere får brug for borgernes hjælp

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Annonce