Annonce
Fyn

Alternativets fynske spidskandidat: - Tænk, hvis Danmark kunne blive klimaduks

Med en anden type foder skal køerne prutte mindre og hjælpe landbruget i en grønnere retning, mener Alternativets, nye fynske spidskandidat Stine Helles. Foto: Michael Bager
Alternativet er lige nu eneste parti i grøn blok, fremhæver partiets fynske spidskandidat Stine Helles, der blandt andet vil hjælpe landbruget ind i en mere klimavenlig produktion.

"Vi har en verden, vi skal redde", har du sagt. Det lyder ambitiøst. Hvor vil du begynde?

- Den mest presserende udfordring er at få vendt skuden i forhold til klimaforandringerne. Vi har 10 eller 15 år, før det er for sent, og det er en bunden opgave for et nyt Folketing at få lagt en troværdig og fælles plan.

Du ser en sammenhæng mellem klimakampen og bekæmpelsen af social ulighed. Det må du lige forklare?

- Dem, der har deres på det tørre, skal nok kravle op på en bjergtop, når havet stiger. Globalt ser vi, at de svageste bliver ramt, og det vil også ske i Danmark. Derfor skal vi ikke bare se på den grønne bundlinje, men også vurdere den sociale effekt. Har det en social slagside, skal vi kompensere for det.

Hvor skal pengene til den grønne omstilling komme fra?

- Jeg er lidt træt af at diskutere, hvor vi kan finde pengene. Det vil koste 150 kroner om måneden per dansker at opfylde Paris-aftalen (en international FN-aftale fra 2015, som skal begrænse udledning af drivhusgasser gennem grøn omstilling og klimatilpasning, red.) - det svarer nok meget godt til det, vi bruger på fredagsslik hver måned. Så det handler om, at vi skal tage beslutningen om, at vi vil det. Det er ikke svært at beslutte at bruge 112 milliarder kroner på en infrastrukturaftale. Vi må ikke blive handlingslammede, og vi er klar til afsætte 80 milliarder over fire år til grøn omstilling. Vi finder dem ved blandt andet at fremrykke pensionsbeskatningen, lægge skat på finansielle transaktioner og forhøje arveafgiften på beløb over 1,2 millioner.

Hvordan vil I bruge de 80 milliarder?

- Vi vil for eksempel investere i større bevillinger til forskningsindsatser og omlægge dansk landbrug til CO2-neutral produktion. Med blandt andet billige lån skal vi hjælpe landmændene med den omlægning, så de bruger andre fodertyper, som får dyrene til at udlede mindre CO2, og lægger marker ud til vild natur, der kan opsamle CO2.

- Tænk, hvis vi i Danmark kunne blive klimadukse og gøre det til et eksportfremstød inden for frugt og kød. Vi kunne lave et helt nyt brand: Dansk er dejligt, fordi det er grønt. Erhvervsliv og landbrug står og hopper for at komme i gang - de vil gerne det her, og 30 procent af de fynske virksomheder ønsker ifølge Fynsk Erhverv hjælp til grøn omstilling. Nu skal vi bare have overbevist 179 mennesker på Christiansborg om at åbne ørerne og øjnene og komme i gang. Også med at omlægge afgiftssystemet, så det afspejler klimaaftrykket.

Betyder det, at for eksempel kød skal være dyrere?

- Vi vil gøre andet billigere. Jo mindre en vare belaster klimaet, jo billigere skal den være.

Motionsafhængig praktiker

Stine Helles er 52 år, opvokset på Tåsinge og bor i dag i København.

Er kandidat i kultur og formidling fra Syddansk Universitet, men har hele sit liv arbejdet som erhvervsleder. Er i dag direktør for den socialøkonomiske virksomhed Insp i Roskilde.

Lægger stor vægt på, at hun er praktiker med erfaring fra den virkelighed, hun nu gerne vil sætte sit politiske præg på.

Har i mange år været engageret i frivilligt arbejde i blandt ulands- og miljøorganisationer og har været bisidder i det sociale system.

Bliver i dårligt humør, hvis hun ikke hver anden dag får motion. Hun løber, svømmer, dyrker fitness, står på rulleskøjter og langrend.

Er gift og mor til to piger på 19 og 22 år.

Alternativet bragede ind i Folketinget ved valget i 2015. Hvordan vil du selv karakterisere jeres folketingsdebut?

- Jeg var ikke selv medlem dengang, men partiet kom baglæns og hæsblæsende ind og har slået nogle skæverter. Det var ikke et fuldt og færdigt parti, men det er vi nu.

Hvordan ser du det?

- Vi har fundet vores position som parti. Alternativet har bragt en handlekraft ind på Christiansborg i forhold til klima- og miljøspørgsmål - det er vores største gevinst - og nu er vi på vej ind i en modenhed. Vi er bevidste om, hvor vigtigt det er, og vi skal ikke bare løbe derudad som frelste klimaflippere. Vi skal sætte en stærkere socialpolitisk dagsorden end før og tale mere om, hvor pengene skal komme fra.

- Vi er det eneste parti i grøn blok og åbner dermed op for, at der findes mere end rød og blå blok.

Det lyder som en svær position?

- Det er hamrende svært. Men det er vigtigt. Vi er ikke ideologer.

Når nu I hverken er røde eller blå, peger I på Uffe Elbæk som grøn statsministerkandidat. Det er der blevet grinet lidt ad. Hvor seriøst synes du selv, det er?

- Jeg tror ikke på, at vi får en grøn statsministerkandidat efter næste valg, men vi kommer tættere på. Det kan godt være, vi bliver grinet ud, men det her er en vigtig kamp, der skal vindes for vores børnebørns skyld.

Du trak dig som en af Alternativets kandidater til borgerrepræsentationen i København med kritik af partiet. Hvordan hænger det sammen med, at du nu gerne vil være partiets fynske repræsentant i Folketinget?

- Min kritik af partiet blev leveret internt, og jeg vil ikke drøfte den eksternt. Når jeg stiller op nu, er det fordi, jeg stadig tror på, at det politiske projekt er nødvendigt. Den kamp vil jeg gerne kæmpe, og jeg kan ikke se, hvor jeg ellers skulle være.

Dine fynske mærkesager?

- Det skal være muligt at bo og arbejde alle steder på Fyn, og derfor skal både den digitale og fysiske infrastruktur være god. Det er den ikke i dag.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce