Annonce
Fyn

Alternativets fynske spidskandidat i tårer: Ulykkelig over valgresultat

Kampen for klimaet og ønsket om at skabe en mere bæredygtig verden for de kommende generationer fik Stine Helles til at kaste sig ind i politik som spidskandidat for Alternativet på Fyn. En dybt frustreret og ulykkelig Stine Helles må efter en lang og hård valgkamp konstatere, at Alternativet ikke kommer til at repræsentere Fyn i Folketinget. Hun frygter for klimaet. - De store partier Venstre og Socialdemokratiet er først blevet grønne i valgkampen, siger hun. Foto: Michael Bager.
Alternativets fynske spidskandidat Stine Helles er voldsomt ramt på følelserne efter et valg, der har reduceret Alternativet på landsplan og fjernet partiets fynske mandat i Folketinget. - Jeg er dybt bekymret. De store partier er først blevet grønne her i valgkampen, siger hun.

Det har været en lang og hård valgkamp. Og gennem valgaftenen og natten har de store følelser og dybe frustrationer rusket i Alternativets fynske spidskandidat Stine Helles.

Torsdag formiddag har Fyens.dk fat i Stine Helles for at kommentere på et valgresultat, der fratager Alternativet sit fynske mandat og på landsplan reducerer partiet fra ni til fem mandater.

Da Stine Helles bliver bedt om at kommentere på det faktum, at Alternativet trods en valgkamp fyldt med klimadebat går markant tilbage, tager følelserne for alvor over, og hun kan ikke længere holde tårerne tilbage.

- Jeg er simpelthen så ulykkelig. Mange partier er først blevet grønne her i valgkampen. Blandt andre Venstre og Socialdemokratiet. Hvad kommer der nu til at ske. Jeg er dybt, dybt bekymret, siger Stine Helles.

Annonce

Kamp for børn og børnebørn

Stine Helles slår fast, at hun valgte at gå ind i politik med en klar mission og ambition om at forme et samfund, der er langt bedre til at håndtere klimaproblemerne.

- For mig har det hele tiden handlet om at skabe et bedre samfund for mine børn og deres børn. Det er det, som har drevet mig ind i politik.

På nuværende tidspunkt kan Stine Helles ikke svare på, om hun senere kan finde motivationen, lysten og engagementet til at fortsætte sit politiske virke.

At Alternativet gik tilbage i forhold til partiets flotte entré ved valget i 2015, skyldes også partiet selv.

- Overordnet set har Alternativet ikke været gode nok til at få debatten til at handle om, hvordan vi skal tackle klimaudfordringerne på det overordnede plan. Hvordan omstiller vi vores landbrug, vores erhvervsliv, infrastrukturen og så videre. Det har mere handlet om, hvad man kan gøre på den individuelle plan. Igennem min valgkamp har jeg hele tiden forsøgt at sætte dagsordenen på det overordnede niveau, siger Stine Helles.

Pilhamrende skævt system

Da partistemmerne var talt op på Fyn og i resten af landet, stod det klart, at Alternativet i den fynske storkreds havde klaret sig forholdsmæssigt bedre, end partiet gjorde på landsplan. På landsplan fik Alternativet tre procent af stemmerne, men i Fyns Storkreds mistede Alternativet kun 1,5 procent af stemmerne i forhold til valget i sommeren 2015. På landsplan gik Alternativet tilbage med 1,8 procent.

Alternativets tre procent af stemmerne i Fyns Storkreds var ikke nok til at udløse et mandat i Folketinget. Men i både Nordjylland og på Sjælland fik Alternativet i kraft af tillægsmandater kandidater i Folketinget på en lavere vælgertilslutning end den på Fyn.

- Det er jo pilhamrende skævt. Det er ikke kun ude i verden, at valgsystemerne ser underlige ud. Det kunne også give mening at se på valgmatematikken herhjemme, mener Stine Helles.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce