Annonce
Fyn

Alternativets fynske spidskandidat i tårer: Ulykkelig over valgresultat

Kampen for klimaet og ønsket om at skabe en mere bæredygtig verden for de kommende generationer fik Stine Helles til at kaste sig ind i politik som spidskandidat for Alternativet på Fyn. En dybt frustreret og ulykkelig Stine Helles må efter en lang og hård valgkamp konstatere, at Alternativet ikke kommer til at repræsentere Fyn i Folketinget. Hun frygter for klimaet. - De store partier Venstre og Socialdemokratiet er først blevet grønne i valgkampen, siger hun. Foto: Michael Bager.
Alternativets fynske spidskandidat Stine Helles er voldsomt ramt på følelserne efter et valg, der har reduceret Alternativet på landsplan og fjernet partiets fynske mandat i Folketinget. - Jeg er dybt bekymret. De store partier er først blevet grønne her i valgkampen, siger hun.

Det har været en lang og hård valgkamp. Og gennem valgaftenen og natten har de store følelser og dybe frustrationer rusket i Alternativets fynske spidskandidat Stine Helles.

Torsdag formiddag har Fyens.dk fat i Stine Helles for at kommentere på et valgresultat, der fratager Alternativet sit fynske mandat og på landsplan reducerer partiet fra ni til fem mandater.

Da Stine Helles bliver bedt om at kommentere på det faktum, at Alternativet trods en valgkamp fyldt med klimadebat går markant tilbage, tager følelserne for alvor over, og hun kan ikke længere holde tårerne tilbage.

- Jeg er simpelthen så ulykkelig. Mange partier er først blevet grønne her i valgkampen. Blandt andre Venstre og Socialdemokratiet. Hvad kommer der nu til at ske. Jeg er dybt, dybt bekymret, siger Stine Helles.

Annonce

Kamp for børn og børnebørn

Stine Helles slår fast, at hun valgte at gå ind i politik med en klar mission og ambition om at forme et samfund, der er langt bedre til at håndtere klimaproblemerne.

- For mig har det hele tiden handlet om at skabe et bedre samfund for mine børn og deres børn. Det er det, som har drevet mig ind i politik.

På nuværende tidspunkt kan Stine Helles ikke svare på, om hun senere kan finde motivationen, lysten og engagementet til at fortsætte sit politiske virke.

At Alternativet gik tilbage i forhold til partiets flotte entré ved valget i 2015, skyldes også partiet selv.

- Overordnet set har Alternativet ikke været gode nok til at få debatten til at handle om, hvordan vi skal tackle klimaudfordringerne på det overordnede plan. Hvordan omstiller vi vores landbrug, vores erhvervsliv, infrastrukturen og så videre. Det har mere handlet om, hvad man kan gøre på den individuelle plan. Igennem min valgkamp har jeg hele tiden forsøgt at sætte dagsordenen på det overordnede niveau, siger Stine Helles.

Pilhamrende skævt system

Da partistemmerne var talt op på Fyn og i resten af landet, stod det klart, at Alternativet i den fynske storkreds havde klaret sig forholdsmæssigt bedre, end partiet gjorde på landsplan. På landsplan fik Alternativet tre procent af stemmerne, men i Fyns Storkreds mistede Alternativet kun 1,5 procent af stemmerne i forhold til valget i sommeren 2015. På landsplan gik Alternativet tilbage med 1,8 procent.

Alternativets tre procent af stemmerne i Fyns Storkreds var ikke nok til at udløse et mandat i Folketinget. Men i både Nordjylland og på Sjælland fik Alternativet i kraft af tillægsmandater kandidater i Folketinget på en lavere vælgertilslutning end den på Fyn.

- Det er jo pilhamrende skævt. Det er ikke kun ude i verden, at valgsystemerne ser underlige ud. Det kunne også give mening at se på valgmatematikken herhjemme, mener Stine Helles.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: Over 100.000 ulovlige kanonslag beslaglagt i Svendborg

1994 138.534 ulovlige kanonslag blev i weekenden fundet og beslaglagt af politiet i Svendborg. Fyrværkeriet lå hos to mænd på henholdsvis 26 og 33 år, men endnu i aftes havde politiet i Svendborg ikke med sikkerhed kunnet fastslå, hvorfra fyrværkeriet stammer. Den 26-årige mand, der er fra Svendborg, hævder at have købt det af en mand i Nyborg, der dog under langvarig afhøring i går nægtede at have solgt kanonslagene. Kæmpepartiet lå på to lagre i Rudkøbing og et i Svendborg, og ifølge politiet opbevaret helt i strid med alle sikkerhedsregler. Kanonslagene har en meget kraftig knaldeffekt, men alt tyder på, at det kun var lykkedes at videresælge en meget lille del af partiet, før politiet slog til. 1969 Folketingsmand, chefredaktør Jens Peter Jensen, Odense har ladet sig opstille til det fynske amtsråd – efter sigende med det stille håb at kunne blive amtsborgmester, hvorefter han skulle være villig til at kvitte sit folketingsmandat. Han er af Venstre-vælgerforeningerne i Odense Storkommune blevet opstillet som spidskandidat, dog ikke uden en drabelig holmgang med andre, der havde samme ønske. Der måtte efter forlydende fire afstemninger til, før positionen var sikret. Det ventes, at der også kommer en amtsrådsliste fra Venstre på landet i Odense og Assens Amter, efter forlydende med amtsrådsmedlem H. Kryger Madsen som spidskandidat og endelig en liste fra Svendborg Amt. 1944 Alle vordende mødre ved, hvor umuligt det er at skaffe garn til tøj til den ventede baby. Man skal være meget heldig, om man skal kunne få noget i forretningerne, men ellers må man udnytte ældre søskendes eller andre slægtninges overskud af strikkede beklædningsgenstande, der så trevles op og strikkes om. Det kommer derfor som en glædelig overraskelse, at Odense Kamgarnsspinderi i januar, februar og marts 1945 har besluttet at levere 30 fed af sit lækre, varmende ”Hjertegarn” til vordende mødre. Man meddeler i dag, at garnet kun leveres efter skriftlig anmodning til spinderiet, og at denne skal være ledsaget af en erklæring fra læge eller jordemoder om, hvornår barnet ventes født.

Annonce