Annonce
Fyn

Alternativets fynske spidskandidat i tårer: Ulykkelig over valgresultat

Kampen for klimaet og ønsket om at skabe en mere bæredygtig verden for de kommende generationer fik Stine Helles til at kaste sig ind i politik som spidskandidat for Alternativet på Fyn. En dybt frustreret og ulykkelig Stine Helles må efter en lang og hård valgkamp konstatere, at Alternativet ikke kommer til at repræsentere Fyn i Folketinget. Hun frygter for klimaet. - De store partier Venstre og Socialdemokratiet er først blevet grønne i valgkampen, siger hun. Foto: Michael Bager.
Alternativets fynske spidskandidat Stine Helles er voldsomt ramt på følelserne efter et valg, der har reduceret Alternativet på landsplan og fjernet partiets fynske mandat i Folketinget. - Jeg er dybt bekymret. De store partier er først blevet grønne her i valgkampen, siger hun.

Det har været en lang og hård valgkamp. Og gennem valgaftenen og natten har de store følelser og dybe frustrationer rusket i Alternativets fynske spidskandidat Stine Helles.

Torsdag formiddag har Fyens.dk fat i Stine Helles for at kommentere på et valgresultat, der fratager Alternativet sit fynske mandat og på landsplan reducerer partiet fra ni til fem mandater.

Da Stine Helles bliver bedt om at kommentere på det faktum, at Alternativet trods en valgkamp fyldt med klimadebat går markant tilbage, tager følelserne for alvor over, og hun kan ikke længere holde tårerne tilbage.

- Jeg er simpelthen så ulykkelig. Mange partier er først blevet grønne her i valgkampen. Blandt andre Venstre og Socialdemokratiet. Hvad kommer der nu til at ske. Jeg er dybt, dybt bekymret, siger Stine Helles.

Annonce

Kamp for børn og børnebørn

Stine Helles slår fast, at hun valgte at gå ind i politik med en klar mission og ambition om at forme et samfund, der er langt bedre til at håndtere klimaproblemerne.

- For mig har det hele tiden handlet om at skabe et bedre samfund for mine børn og deres børn. Det er det, som har drevet mig ind i politik.

På nuværende tidspunkt kan Stine Helles ikke svare på, om hun senere kan finde motivationen, lysten og engagementet til at fortsætte sit politiske virke.

At Alternativet gik tilbage i forhold til partiets flotte entré ved valget i 2015, skyldes også partiet selv.

- Overordnet set har Alternativet ikke været gode nok til at få debatten til at handle om, hvordan vi skal tackle klimaudfordringerne på det overordnede plan. Hvordan omstiller vi vores landbrug, vores erhvervsliv, infrastrukturen og så videre. Det har mere handlet om, hvad man kan gøre på den individuelle plan. Igennem min valgkamp har jeg hele tiden forsøgt at sætte dagsordenen på det overordnede niveau, siger Stine Helles.

Pilhamrende skævt system

Da partistemmerne var talt op på Fyn og i resten af landet, stod det klart, at Alternativet i den fynske storkreds havde klaret sig forholdsmæssigt bedre, end partiet gjorde på landsplan. På landsplan fik Alternativet tre procent af stemmerne, men i Fyns Storkreds mistede Alternativet kun 1,5 procent af stemmerne i forhold til valget i sommeren 2015. På landsplan gik Alternativet tilbage med 1,8 procent.

Alternativets tre procent af stemmerne i Fyns Storkreds var ikke nok til at udløse et mandat i Folketinget. Men i både Nordjylland og på Sjælland fik Alternativet i kraft af tillægsmandater kandidater i Folketinget på en lavere vælgertilslutning end den på Fyn.

- Det er jo pilhamrende skævt. Det er ikke kun ude i verden, at valgsystemerne ser underlige ud. Det kunne også give mening at se på valgmatematikken herhjemme, mener Stine Helles.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce