Annonce
Indland

Alternativet vil ikke regne på tal for 30-timers arbejdsuge

Ingen kan forudse økonomien om 10, 15 eller 20 år, siger Alternativet om finansudvalgs regnestykke.

Alternativet vil ikke på nogen måde høre tale om, at en arbejdsuge på 30 timer skulle give et hul i statskassen på 130 milliarder kroner om året, som Finansministeriet har regnet sig frem til.

- Det vil jeg ikke anerkende, siger partiets økonomiordfører, Josephine Fock, ved Alternativets sommergruppemøde på Møn.

Hun fremlægger en række grunde til, at regnestykket er ugyldigt. Blandt andet mener hun, at produktiviteten vil stige, og at samfundet vil mindske udgifterne til stressrelaterede sygdomme.

Men hun nægter at fremlægge sit eget regnestykke, der kan illustrere hendes pointer.

- Der er ikke nogen økonomer her i verden, der kan forudse økonomien 10, 15 eller 20 år frem i tiden. Derfor ville det være notorisk forkert, hvis vi fremlagde et regnestykke, der sagde, at det ville koste eller skabe et plus på x antal milliarder, siger hun:

- Vi siger bare, det er nødvendigt at diskutere det her.

Visionen om en arbejdsuge på 30 timer er da heller ikke noget, som ordføreren forestiller sig, vil blive gennemført lige med det samme.

- Det er et langsigtet projekt over 10 til 15 år. Men når vi ser ind i en fremtid, hvor vi står til at miste 870.000 job, så bliver vi nødt til at tale om, hvordan vi løser den problemstilling, siger hun.

Mens Alternativet tøver med at tage lommeregneren frem, er den liberale tænketank Cepos ikke bleg for det.

Her har man regnet sig frem til, at det vil reducere en LO-families rådighedsbeløb med 80.000 kroner årligt, hvis arbejdsugen nedsættes til 30 timer.

- Alternativets forslag er ikke bare dyrt for de offentlige finanser. Det bliver også dyrt for den enkelte familie. Alternativet løber fra den økonomiske tyngdelov, der siger, at når man arbejder 20 procent mindre, så bliver man også 20 procent fattigere, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Hos Socialdemokraterne mener finansordfører Benny Engelbrecht, at Alternativet stikker deres vælgere "blår i øjnene" ved at præsentere "urealistiske" forslag.

- Jeg har ingen grund til at betvivle Finansministeriets beregninger. De reducerer sig selv til pauseklovne, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce