Annonce
Indland

Alternativet: Placer et ministerium i provinsen

Roger Matthisen er Alternativets ordfører for et sammenhængende Danmark. Partiet fremlægger nu et udspil i 38 punkter til, hvordan kløften mellem provinsen og hovedstaden kan fjernes. Arkivfoto: Carsten Bundgaard

Alternativet præsenterer nu en politik, der skal fjerne skellene mellem provinsen og hovedstaden.Partiet vil blandt andet oprette et landdistriktsministerium i provinsen og dele borgeres skat mellem flere kommuner.

Kommunalreformen ramte Danmark hårdt. Den skubbede en bølge af centraliseringer i gang. De kom til at gavne de store byer, mens de mindre byer oplevede, at deres skoler og institutioner lukkede, folk flyttede væk, og arbejdspladser forsvandt.

- Det er simpelthen afgørende, at vi snakker om det her. Konsekvensen af kommunalreformen og centraliseringen har også været tab af demokrati, øget politikerlede og skævvridning af Danmark på grund af et for stort fokus på København og de store byer. Samtidig taler vi ned til landdistrikterne i Danmark, når regeringen for eksempel taler om de store byer som landets vækstlokomotiver, og vi bruger udtryk som Udkantsdanmark og "den rådne banan", siger Roger Matthisen, der er ordfører for Alternativet.

Alternativet kalder ikke som de andre partier i Folketinget Roger Matthisen for "ordfører for landdistrikter og øer", men "ordfører for et sammenhængende Danmark".

- Vi mener ikke, at vi skal skabe modsætninger, men netop tænke Danmark som et hele, siger han.

Partiet fremlægger nu en 38-punkts-plan under netop titlen "Et sammenhængende Danmark", og et af omdrejningspunkterne er, at der skal oprettes et ministerium for landdistrikter. Og det skal placeres i provinsen.

- Det er glimrende, at regeringen udflytter arbejdspladser, men det er jo småting i forhold til, hvordan vi har centraliseret ind mod de store byer. Dette ministerium skal være stærkt og væsentligt og samle alle de dagsordner, som i dag er placeret på tværs af ministerier og udvalg. Det skal sørge for, at landdistrikterne altid er på radaren, og at vi ikke kommer til at lave lovgivning, der påvirker landdistrikterne negativt, siger Roger Matthisen.

Det er glimrende, at regeringen udflytter arbejdspladser, men det er jo småting i forhold til, hvordan vi har centraliseret ind mod de store byer.

Roger Matthisen, Alternativet

Roger Matthisen

Alternativets ordfører for et sammenhængende Danmark, Roger Matthisen, er 41 år og har siddet i Folketinget siden valget i 2015.Han er valgt i Fyns Storkreds og er også transport-, bolig-, fiskeri-, færøerne- og grønlandsordfører og ordfører vedrørende det tyske mindretal.

Han er bachelor i økonomi, engelsk og kommunikation fra CBS og bachelor i drama, skuespil og teaterhistorie fra Statens Teaterskole.

Derudover er han tidligere businesscoach, professionel skuespiller og freelancekunstner. Han spillede bl.a. calypsonissen JoJo i DR's julekalender "Nissernes ø" fra 2003 og en mindre rolle i "Klovn - The Movie" fra 2010.

Fremtiden ligger i landdistrikterne

For ordføreren for et sammenhængende Danmark og Alternativet handler den nye 38-punkts-plan ikke blot om at rette op på de forskelle mellem provinsen og hovedstaden, som avisen Danmark har dokumenteret i serien "Helt skævt", hvor provinskommuner har de højeste udgifter til overførselsindkomster, borgerne har de laveste indtægter, men den højeste skatteprocent, og hvor kommuner har færrest midler til daginstitutioner, ældre, folkeskoler og kultur og fritid. Den handler også om at sikre den grønne omstilling.

- Vores fødevarer kommer fra landdistrikterne, og det er her, den vedvarende energi bliver produceret og udviklet. Det er også en væsentlig årsag til, at vi skal sikre, at landdistrikterne er i fokus i politikken. Det er altså noget, der har stor betydning for vores fremtid, siger Roger Matthisen.

Ud over et ministerium i provisen, vil Alternativet oprette et center for kommunal vidensdeling.

- Det skal både være et sted, hvor kommunerne kan dele erfaringer om, hvordan for eksempel lokale ildsjæle skaber liv og vækst, og et sted, som skal kunne sætte tal på de reelle udgifter eller gevinster ved for eksempel udflytning af arbejdspladser. Det skal arbejde med regnemaskiner, der tager udgangspunkt i landdistrikternes objektive udfordringer. Og så skal det som det nye ministerium gå forrest i inddragelse af borgere og eksperter, siger Roger Matthisen.

Annonce

Betal skat i to kommuner

Det er heller ikke kun for at holde liv i Danmark uden for de store byer, at Alternativet i "Et sammenhængende Danmark" vil sløjfe besparelser på uddannelsesområdet - der rammer hårdere i provinsen end i de store byer - give højere tilskud til erhvervsuddannelser og placere flere uddannelsesinstitutioner uden for de store byer. Det er også for at sikre en grøn fremtid.

- Vi ved, at jo kortere end uddannelse er, jo kortere vil du rejse for at få den. Det betyder, at vi gerne rejser langt for en universitetsuddannelse, men ikke for en erhvervsuddannelse. Derfor er det bare enormt vigtigt, at de ligger i hele landet. Vi har nemlig for få faglærte. Vi har brug for nye kloge og stærke hænder, som kan være med til at booste den økologiske omstilling og energirenovering af for eksempel private hjem, som er vigtig i forhold til at nedsætte vores CO2-udslip. Her skal de kloge håndværkere gå forrest, siger Roger Matthisen.

Og så skal den enkelte borgers skattekroner fordeles mere retfærdigt. Alternativet vil have nedsat et udvalg, der skal undersøge muligheden for en såkaldt fleksborger-skat - så man betaler skat, hvor man opholder sig, og ikke blot hvor man har folkeregisteradresse.

- Det skal hjælpe med at få flere skattekroner ud i landdistrikterne. Det er jo her, hvor mange har sommerhus og bruger meget tid. Der er også mange, der har en bolig nummer to, og den ligger næsten altid i landdistrikterne. Hvis man har folkeregisteradresse i en lejlighed på Amager, men måske opholder sig tre måneder om året i sit hus i Præstø, er det så ikke rimeligt, at man med en del af sine skattekroner også er med til at løfte det lokalsamfund, siger Roger Matthisen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Byudvikler vil udstykke 136 nye grunde nord for Langeskov, men der er et problem: - Man risikerer at blokere for den positive udvikling

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Faaborg-Midtfyn

Skulle aldrig have dumpet skrald i naturområde: Politiet fandt lynhurtigt frem til ejermanden

Odense

Ekstra millioner til handicappede og specialskoler: Enhedslisten går alligevel med i aftale til 13,7 milliarder kroner

Fyn

Transportministeren svinger pisken: Arriva får kæmpebøde får dårlig drift af Svendborgbanen

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Middelfart For abonnenter

Se kortet: Her er ugens bolighandler i Middelfart

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Fyn

Mistænkeligt fund af cykeldele måske fra Fyn i varevogn: Ukrainske mænd anholdt og fængslet

Odense For abonnenter

Byvandrer: - De laver spas med Morten Korchs buste

Assens

Syv bryllupper, fire nye luksuslejligheder og en kæmpe tipi: Gæsterne er vilde med outdoor-paradis på Helnæs

Annonce