Annonce
Indland

Alternativet overvejer at forbyde partihoppere

Folketingsmedlem Pernille Schnoor skiftede i april fra Socialdemokraterne til Alternativet. Den slags partihoppere vil flere af Alternativets medlemmer forbyde.

Partiet skal på årsmødet lørdag afgøre, om andre partiers politikere må tage mandatet med til Alternativet.

Alternativet har nydt godt af partihoppere, men nu kan partiet være på vej til selv at spænde ben for tilstrømningen af nye mandater.

En gruppe medlemmer fra hovedstadsområdet foreslår at ændre partiets vedtægter, så "Alternativet ikke modtager andre partiers mandater" længere.

- Det handler ikke om at forbyde partiskifte, men om at forbyde folk at tage et mandat med sig, siger Theis Krarup Hansen, der er suppleant til bestyrelsen i lokalforeningen i København.

I dag er det Hovedbestyrelsen og den politiske ledelse, der afgør, hvorvidt et andets partis medlem af en kommunalbestyrelse, et regionsråd, Folketinget eller EU-Parlamentet kan optages i Alternativet.

Senest er det nu forhenværende socialdemokratiske folketingsmedlem Pernille Schnoor skiftet over til liste Å. Men Theis Krarup Hansen mener ikke, at partiet med forslaget skyder sig selv i foden:

- Vi går ikke glip af dem. De er jo i partiet efter valget. Og indtil da står det dem frit for at stemme efter Alternativet som løsgængere.

Theis Krarup Hansen kan "sagtens forstå", at Pernille Schnoor skiftede til Alternativets folketingsgruppe - men også, at nogle socialdemokrater blev "pænt sure" over det.

- Når man stemmer, skal man vide, hvad man stemmer på. Og med partiskiftet risikerer ens stemme lige pludselig at gå til et parti, som repræsenterer noget helt andet, siger han.

- Det er i forvejen et problem, at folk siger ét under valgkampen og gør noget andet, når de er valgt ind. Jeg synes ikke, der er nogen grund til at forstærke den effekt.

Folketingsgruppen på Christiansborg ønsker ikke at udtale sig om forslag til vedtægtsændring før årsmødet lørdag, hvor alle forslagene behandles.

- Det er op til vores medlemmer at tage stilling til det. Jeg skal hverken præge det til den ene eller den anden retning ved at udtale mig i pressen, siger politisk ordfører Rasmus Nordqvist, der både kan se fordele og ulemper ved forbud mod partihoppere.

Spørgsmål: Kan du forstå den vrede, partihoppere vækker hos vælgere og partier?

- Det er vigtigt, hvilke begrundelser der ligger bag. Og at man tager grundloven alvorligt i forhold til, at man er valgt personligt og kun står til ansvar over for sig selv. Men derfor kan der jo som parti være mange overvejelser, siger Rasmus Nordqvist.

Vedtægtsændringer kræver to tredjedeles flertal i Alternativet. Hvis partiet ender med at indføre forbuddet, vil det blive det andet parti efter Enhedslisten, der har regler om ikke at modtage andre partiers mandater.

Annonce
Odense For abonnenter

Manuellas forskning om trafikstøj gav genlyd i hele verden: Forskeren fra en brasiliansk millionby fik et chok over roen i Skibhuskvarteret

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

1500 nysgerrige fik spændende kig ind i Nyt OUH: 500 meter lange gange og nyt storkøkken

Odense For abonnenter

Strid om udbrændt øjebæ: Tidligere kontorchef i hård kritik af By- og Kulturforvaltningen

Kultur

Helt tæt på Kasper Eistrup til åbenhjertig talk: - Al kunst bunder i en bøn

Kultur

Festivalarrangør har næsten ikke sovet i en uge: - Jeg græd af glæde til den første lydprøve

Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Middelfart

Beskidt opgang blev for meget for Hanne: Plaget af snavs, skrald og mågelort i flere måneder

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Kerteminde For abonnenter

Bent var miljøbevidst, før det blev moderne: Hans nye maskine sprøjter med kokos, kartofler og majs

Sport For abonnenter

Fynsk cykel-chef om Chris Ankers død: Et kæmpechok - jeg er dybt berørt

Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Annonce