Annonce
Indland

Alternativet går tilbage trods vælgernes klimafokus

Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Alternativet har ikke kunnet udnytte, at partiets mærkesag er blandt de vigtigste for vælgerne.

Alternativets absolutte mærkesag er klimaet. Partifarven er grøn. Samtidig har vælgerne klimaet historisk højt på dagsordenen.

Alligevel går Alternativet tilbage i måling efter måling og er så småt begyndt at flirte med spærregrænsen.

- Selv om Alternativet politisk har fat i noget, der flytter som aldrig før, føler vælgerne sig åbenbart ikke overbeviste om, at de er de rigtige til at gøre noget ved det.

- Jeg tror, at det kan skyldes personsager, hvor ledende medlemmer har gjort ting, der er i strid med den grønne dagsorden.

- Når man fremstiller det, som om kloden er ved at gå under, men så alligevel skal have dykkerferien på Zanzibar med, så tror jeg, vælgerne står af, siger politisk kommentator for Altinget Erik Holstein.

Det sker med henvisning til partiets gruppeforperson, Carolina Magdalene Maier, der har fløjet en del. Derudover har partiet været ramt af en stribe personsager og tumult i ledelsen.

Ved valget i 2015 kom Alternativet ind i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne. I midten af april i år lå partiet ifølge en meningsmåling fra Voxmeter på 2,9 procent, og ved den seneste måling er partiet helt nede på 2,5 procent.

Det sker, samtidig med at klimaet er det emne, som flest adspurgte vælgere i en Voxmeter-undersøgelse har udpeget som de tre vigtigste for dem.

- Vi har da bestemt spurgt os selv om, hvordan det kan være. En forklaring er helt åbenlyst, at vi får massiv konkurrence fra andre partier på klimadagsordenen, hvor der er kommet det ene klimaudspil efter det andet.

- Det er jo kun positivt, siger Carolina Magdalene Maier og fortsætter:

- Det andet er, at vi har haft en række dårlige historier. Der har været uro i baglandet og kritik af ledelsen. Det kan gøre folk usikre på, om der er styr på butikken, siger hun.

Altingets Erik Holstein har svært ved at se, hvordan Alternativet skal vende udviklingen i den resterende valgkamp.

- Jeg kan ikke se, hvad de skal trække ud af hatten for at ændre på det. De har fremlagt en ambitiøs klimaplan, og folk ved godt, hvad de mener.

- Deres problem er den totale mangel på driftssikkerhed og sammenhæng mellem ord og handling. Det er svært at rette op på hurtigt. Jeg tror, at de kommer ind, men der kan sagtens blive tale om en halvering, siger han.

Carolina Maier fortæller, at partiets opgave er at sige, at det ikke er nok at være grøn. Man skal være grøn nok.

- Vi er stadig det mest ambitiøse parti på klimapolitikken. Vi skal fortælle danskerne, at vi er det mest radikale parti på det område, siger hun.

Samtidig vil partiet fremhæve andre dele af sin politik, der kan adskille det fra andre partier, efter at klimapolitikken er blevet mere ens.

- På en eller anden måde har vi sejret os selv ihjel ved at have rykket dagsordenen.

- Vi sagde til os selv, at hvis Alternativet blev overflødigt en dag, så var det kun en succes. Men det mener vi langtfra, vi er blevet. Der er mange opgaver tilbage, siger Carolina Maier.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce