Annonce
Udland

Alternative für Deutschland drøfter ny kurs på kongres

Det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland (AfD) holder i weekenden kongres i Hannover. Kongressens start blev lørdag morgen præget af uroligheder, da politiet anvendte vandkanoner mod demonstranter, som havde blokeret området, hvor omkring 600 delegerede er samlet.

Partileders afhopning har styrket højrefløj i AfD, som bliver største oppositionsparti ved stor koalition.

Mens den tyske forbundskansler, Angela Merkel, forsøger at få en ny regeringskoalition på plads, holder partiet Alternativ for Tyskland, AfD, i weekenden kongres i Hannover.

Kongressens start blev præget af uroligheder, da politiet anvendte vandkanoner mod demonstranter, som havde blokeret området, hvor omkring 600 delegerede fra partiet er samlet.

Der ventes ikke at blive truffet vigtige strategiske beslutninger på kongressen, som kan blive stærkt præget af personopgør.

- AfD er ude af stand til slå ind på en fast kurs. Der er strid om retning og om den interne magt i partiet, hedder det i en analyse på mediet Spiegel Online.

- Det indvandringskritiske og antieuropæiske parti, som har næsten 100 pladser i Forbundsdagen, er ifølge flere iagttagere rykket mere til højre, efter Frauke Petry overraskende hoppede af som partileder kort efter valget i september.

- Det er mit indtryk, at Petrys afhopning har konsolideret AfD. En del moderate medlemmer har forladt partiet, hvilket har styrket dets højrefløj, mener Spiegel-journalisten Melanie Amann, der har skrevet en bog om partiet.

Intet sted blandt de store tyske partier er der så udbredt modvilje mod Angela Merkel som i AfD, der fik en markant fremgang ved forbundsdagsvalget og kom ind i Forbundsdagen med støtte fra knap 13 procent af vælgerne.

Der var jubel i partiet, da regeringsforhandlingerne mellem Merkels kristelige demokrater og det liberale parti FDP samt Miljøpartiet De Grønne brød sammen for knap to uger siden.

- Det var aldeles gode nyheder for vort land: Jamaica-eksperimentet led skibbrud, inden det overhovedet kom i gang, hedder det i tweet på det sociale medie Twitter fra partiets leder Jörg Meuthen med henvisning til de sammenbrud koalitionsforhandlinger.

Merkel har efterfølgende indledt nye forhandlinger med det socialdemokratiske SPD om en stor koalition, som også regerede Tyskland i den seneste valgperiode.

AfD vil være glad for en stor koalition, da det vil medføre, at partiet bliver det største oppositionsparti, hvilket giver fordele i Forbundsdagen.

Partiet blev stiftet i 2013 og fik hurtigt medgang i meningsmålingerne, omend det ikke blev valgt ind i Forbundsdagen ved valget i det år, hvor det blev dannet.

I begyndelsen havde partiet mest fokus på følgerne af eurokrisen, som det mente skadede Tyskland.

Derefter er partiets linje blevet mere nationalkonservativ og retorikken er blevet mere islam- og indvandringskritisk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce