Annonce
Udland

Alternative für Deutschland drøfter ny kurs på kongres

Det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland (AfD) holder i weekenden kongres i Hannover. Kongressens start blev lørdag morgen præget af uroligheder, da politiet anvendte vandkanoner mod demonstranter, som havde blokeret området, hvor omkring 600 delegerede er samlet.

Partileders afhopning har styrket højrefløj i AfD, som bliver største oppositionsparti ved stor koalition.

Mens den tyske forbundskansler, Angela Merkel, forsøger at få en ny regeringskoalition på plads, holder partiet Alternativ for Tyskland, AfD, i weekenden kongres i Hannover.

Kongressens start blev præget af uroligheder, da politiet anvendte vandkanoner mod demonstranter, som havde blokeret området, hvor omkring 600 delegerede fra partiet er samlet.

Der ventes ikke at blive truffet vigtige strategiske beslutninger på kongressen, som kan blive stærkt præget af personopgør.

- AfD er ude af stand til slå ind på en fast kurs. Der er strid om retning og om den interne magt i partiet, hedder det i en analyse på mediet Spiegel Online.

- Det indvandringskritiske og antieuropæiske parti, som har næsten 100 pladser i Forbundsdagen, er ifølge flere iagttagere rykket mere til højre, efter Frauke Petry overraskende hoppede af som partileder kort efter valget i september.

- Det er mit indtryk, at Petrys afhopning har konsolideret AfD. En del moderate medlemmer har forladt partiet, hvilket har styrket dets højrefløj, mener Spiegel-journalisten Melanie Amann, der har skrevet en bog om partiet.

Intet sted blandt de store tyske partier er der så udbredt modvilje mod Angela Merkel som i AfD, der fik en markant fremgang ved forbundsdagsvalget og kom ind i Forbundsdagen med støtte fra knap 13 procent af vælgerne.

Der var jubel i partiet, da regeringsforhandlingerne mellem Merkels kristelige demokrater og det liberale parti FDP samt Miljøpartiet De Grønne brød sammen for knap to uger siden.

- Det var aldeles gode nyheder for vort land: Jamaica-eksperimentet led skibbrud, inden det overhovedet kom i gang, hedder det i tweet på det sociale medie Twitter fra partiets leder Jörg Meuthen med henvisning til de sammenbrud koalitionsforhandlinger.

Merkel har efterfølgende indledt nye forhandlinger med det socialdemokratiske SPD om en stor koalition, som også regerede Tyskland i den seneste valgperiode.

AfD vil være glad for en stor koalition, da det vil medføre, at partiet bliver det største oppositionsparti, hvilket giver fordele i Forbundsdagen.

Partiet blev stiftet i 2013 og fik hurtigt medgang i meningsmålingerne, omend det ikke blev valgt ind i Forbundsdagen ved valget i det år, hvor det blev dannet.

I begyndelsen havde partiet mest fokus på følgerne af eurokrisen, som det mente skadede Tyskland.

Derefter er partiets linje blevet mere nationalkonservativ og retorikken er blevet mere islam- og indvandringskritisk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce