Annonce
Odense

Alt lobbyarbejdet forgæves: Beboerne i 386 lejligheder i Rising-Solbakken skal flyttes

Billedet her er fra et af de mange forsøg på at påvirke Christiansborgpolitikerne til at indse, at Rising-Solbakken ikke er et typisk ghettoområde og derfor burde have dispensation. Her er det medlemmer fra Folketingets boligudvalg, der er på rundvisning - altså forgæves. Solbakken får ikke dispensation. Foto: Ulrik Sass
Én kriminel for meget viser sig at blive dyrt for det almene boligområde Rising-Solbakken, der er endt som hård ghetto. Ministeren siger nej til dispensation, så nu skal 60 procent af områdets lejligheder ændres eller rives ned. Mange beboere berøres.

Rising:  386 lejligheder i Rising-Solbakken skal enten rives ned, sælges eller omdannes. Det svarer til 60 procent af områdets almene lejligheder.

Det skyldes, at kommunen og områdets tre boligforeninger netop har fået afslag på en dispensationsansøgning, efter Solbakken 1. december 2020 endte som såkaldt "hård ghetto".

Det betyder også, at 386 familier over en årrække skal finde et nyt sted at bo - akkurat som en række familier oplever i Vollsmose.

Annonce

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har ellers tidligere givet udtryk for, at indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) efter al sandsynlighed ville se velvilligt på en dispensationsansøgning, fordi han havde "en forståelse for, at der er en grænse for, hvor meget man skal trække området igennem." Men sådan gik det altså ikke.


Nu må vi sætte os sammen med boligforeningerne for at finde ud af, hvordan vi kommer videre herfra, så vi kan give klar besked til beboerne i området. De fortjener at få klar besked.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S)


I dag er borgmesteren da også både skuffet og ærgerlig over afslaget, men vil fortsat arbejde på at undgå nedrivninger:

- Det vil være ude af proportioner, hvis vi skulle til at rive boliger ned i området, så vi må kigge i værktøjskassen og se, hvad der er af muligheder, siger han.

- Er der nogen tidshorisont på, hvornår beboerne skal flytte fra området?

- Det er svært at sige noget præcist om, så længe vi ikke kender den præcise udviklingsplan. Det ville være dejligt at kunne give alle klar besked, men vi bliver nødt til at vente på ministerens godkendelse af den nye udviklingsplan, siger borgmesteren.

Her er Rising-Solbakken-området, som er Odenses anden hårde ghetto. Grafik: Mikkel Petersen

En udviklingsplan skal være fremsendt inden 1. juni, så parterne har travlt, hvis planen også skal nå at blive godkendt i baglandet inden da.

- Derfor må vi sætte os sammen med boligforeningerne for at finde ud af, hvordan vi kommer videre herfra, så vi kan give klar besked til beboerne i området. De fortjener at få klar besked, siger Peter Rahbæk Juel.

Nej til dispensation

I dispensationsansøgningen ville man undgå nedrivninger i området ved at ændre godt 250 lejligheder til ungdoms- og ældreboliger over en 10-årig periode. Samtidig satte man gang i en større renovering af området og af hovedparten af lejlighederne.

Det forslag blev altså afvist.

Ifølge ghettolovgivningen kan et område kun få dispensation, hvis man ikke overskrider det såkaldte kriminalitets-kriterium. Her ser man på, hvor mange beboere, der de seneste to år er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer.

Her havde Solbakken i december 2020 ved ghettolistens offentliggørelse  0,7 kriminel for meget. Tallet er en opgørelse over de seneste to års statistikker.

Kommunens egne beregninger, som hele tiden har vist sig at være korrekte, viser imidlertid, at Solbakken her i 2021 er under grænseværdierne. Men det har ikke været nok til, at ministeren ville give en dispensation.

Ministeren henviser til, at han ikke har haft lovhjemmel til at give dispensation.

- De tal, der lægges til grund for afgørelsen, er de til enhver tid gældende lister, som er udarbejdet på baggrund af de nyeste tilgængelige tal fra Danmarks Statistik med udgangspunkt i definitionerne i lovgivningen, siger Kaare Dybvad Bek til Stiftstidende.

Annonce

For sent ude?

Nogle politikere, blandt andre DF's Alex Ahrendtsen og den konservative rådmand Søren Windell har kritiseret, at indsatsen i Solbakken er kommet for sent i gang.

Borgmesteren peger omvendt på, at Solbakken blev ramt af en række stramninger af de såkaldte ghettokriterier, da et flertal i Folketinget vedtog den nye ghettolov i efteråret 2018.

- Det betød, at Solbakken lige pludselig stod markant dårligere, og det er en del af problemet, siger han.

Solbakken er et af de mindste områder på den hårde ghettoliste og kom sammen med Nørager/Søstjernevej i Sønderborg Kommune på listen i 2020. Området i Sønderborg har fået dispensation. Her har to tredjedele af beboerne ikke-vestlig baggrund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce