Annonce
Fyn

Alt for mange katte bliver væk - flere kræver tvungen øremærkning som for hunde

Alt for mange katte ender på internat. Det skal der gøres noget ved, siger Dyrenes Beskyttelse. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Der er ikke plads til de mange internatkatte, og det er ofte umuligt at finde deres ejere. Derfor skal katten ligestilles med hunden og øremærkes og registreres, lyder det fra Fyns Internat og Dansk Dyrlægeforening.

Fyn: Fire gange i 2019 måtte Fyns Internat lukke. Der var fyldt op i de 50 bokse. Mange af pladserne var optaget af katte. Fyns Internat oplevede nemlig i 2019 en kraftig stigning af internatkatte. En udvikling, Dyrenes Beskyttelse nu vil gøre noget ved.

- Vi vil gerne have ind i lovgivningen, at katte skal registreres og øremærkes ligesom hunde, siger internatleder på Fyn, Lene Frahm.

Fyns Internat fik i 2019 1.761 katte ind, fortæller hun.

- Det er en stigning på 39 procent i forhold til 2018, og siden jeg startede i 2014, er det steget hvert år. Dengang fik vi 950 katte ind.

- Jeg kan overhovedet ikke forestille mig, at det er en tendens, der ikke vil fortsætte i 2020.

Ved at registrere og øremærke kattene når mange af dem ikke helt ind på internatet, og de vil ikke tage pladserne fra andre udsatte dyr. Mange af kattene er tamme og menneskevante, men stort set ingen er øremærket.

- Kun cirka 20 af de katte, vi får ind, er øremærket. Alle de andre kan vi ikke finde ejerne til, og det er, fordi øremærkede katte sjældent når helt ind til os, før de finder deres ejermand igen.

Annonce

Skal ligestilles med hunden

I højsæsonen får Fyns Internat 30-35 katte ind om dagen. Gadekatte, der ikke kan finde sin familie af en årsag. Ved at øremærke katten bliver den ligestillet med hunden - og det skal den, siger Lene Frahm.

- Der er ingen gadehunde i Danmark, som man ser i Sydeuropa, og det er meget sjældent, at hunden ikke er registreret og øremærket.

Lene Frahm tror på, at kattejere på sigt vil ændre sig, hvis forslaget bliver lovpligtigt.

- På den lange bane bliver man mere ansvarlig ved at øremærke katten.

Dyrenes Beskyttelse har lavet en underskriftindsamling, hvor man har fået mere end 34.000 borgere og mere end 160 virksomheder og organisationer til at skrive under. Målet er at få fødevareminister Mogens Jensen (S) til at indføre regler omkring registrering og øremærkning af katte. Det kan han gøre som følge af den nye dyrevelfærdslov.

Også Dansk Dyrlægeforening går ind for obligatorisk øremærkning af katte.

- Vi er ret sikre på, at mange af de katte, vi får bragt ind, har en ejer. Det viser deres adfærd, da mange af kattene er tamme og vante til mennesker. Men uden mærkning er det meget svært at finde frem til ejeren, og katten risikerer i sidste ende at blive aflivet, siger Hanne Knude Palshof, formand for dyrlægeforeningen. Det anslås, at omkring 650.000 katte holdes som husdyr i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce