Annonce
Indland

Alt er igen på bordet for Frederiksen og de røde støtter

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ifølge Mette Frederiksen (S) er "det hele" på bordet, når det gælder regeringsforhandlingerne.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen (S), der er udpeget til at forsøge at danne en regering, holdt kortene tæt til kroppen, da hun mandag ankom til forhandlingslokalet på Christiansborg i København.

Her skal hun for 19. dag i træk forsøge at samle Enhedslisten, SF og Radikale Venstre om en plan, der gør, at de peger på Mette Frederiksen som statsminister.

- Det hele er på bordet. Økonomi, politiske ambitioner, normeringer, sagde Mette Frederiksen på vej ind i lokalet.

Specielt minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver er et krav fra SF, der har det som et af sine kardinalpunkter. Det vil dog koste penge og en indsats for at skaffe flere pædagoger.

- Normering er noget af det, vi har brugt meget tid på. Og det er et stort ønske fra mange af dem, der sidder ved bordet, sagde Mette Frederiksen på vej ind.

Om hvor længe danskerne skal vente på en ny regering, sagde Mette Frederiksen:

- Jeg tør ikke konkludere, hvor vi er i forløbet. Det er et godt og vigtigt forløb, og partierne er konstruktive.

- Vi arbejder ud fra, at dette her kan bære. Og det er også det, partierne har tilkendegivet.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre fik sammen et flertal i Folketinget ved valget 5. juni.

Partierne er dog på flere områder meget uenige. Ikke mindst om det økonomiske, hvor Radikale Venstre gerne vil skaffe penge og hænder til mere velfærd ved at få flere ud på arbejdsmarkedet. Det vil Radikale Venstre gerne have via reformer af arbejdsmarkedet og ved mere udenlandsk arbejdskraft.

Socialdemokratiet og ikke mindst Enhedslisten frygter dog, at det reelt vil betyde dårligere forhold for arbejdsløse og en undergravning af det danske arbejdsmarked.

Inden for klimapolitikken er parterne mere enige og er nået frem til en delaftale om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal være sænket med 70 procent i 2030.

Den aftale er dog betinget af, at partierne bliver enige om en samlet plan for en kommende regering.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Vi skærer, hvor det gør ondt, mens der flyder millioner til Frederiksberg og Gentofte

Lokaldebat: Årets budgetlægning (i kommunerne red.) har været præget af stor usikkerhed og forsinkelse. Folketingsvalget kom sent, derefter var Socialdemokraterne og deres støttepartier længe om at få dannet en regering. I stedet for hurtigt at få lavet aftaler med kommuner og regioner, valgte den nye regering at holde sommerferie. Derfor vidste vi ikke, om vi skulle spare 25 eller 100 millioner før sidst i september. Det er ingen let opgave at være politiker i disse år. Vores udgiftspres stiger voldsomt år efter år på grund af flere ældre og flere borgere med tunge diagnoser. Og vores indtægter er meget under landets gennemsnit, så skal der skæres, hvor det gør ondt. Danmark mangler stadig en udligningsreform, der hjælper kommuner som vores. Når velstillede kommuner som Frederiksberg og Gentofte næste år får henholdsvis 90 og 50 millioner i udligning fordi de "har ryddet op i cpr. registret" og derfor mister indbyggere, er kommentarer vist overflødige. Heldigvis er vi i en situation, hvor den ansvarlige politik, de fleste af os har været enige om, gør, at det nu i nogle år er muligt bruge af opsparede midler. I år fremlagde administrationen et effektiviserings- og sparekatalog på 60 millioner med mange tidsler. Det gik heldigvis bedre end forventet, så der blev ”kun” brug for cirka 25 millioner. Det blev muligt at styre udenom de værste forslag omkring daginstitutionerne, skoleområdet, de tidlige indsatser, rengøring hos de ældre og reducering af nattevagter. Det lykkedes også at få et balanceret anlægsbudget, hvor rammen blev hævet fra 90-95 millioner. Det var vigtigt for Venstre, så vi også fortsat har penge til haller, skoler, trafiksikkerhed og cykelstier rundt i Faaborg-Midtfyn Kommune, samtidig med store beløb til byudvikling i Årslev.

Annonce