Annoncørbetalt indhold

Alt du skal vide om at få fjernet en visdomstand

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indholdAnnonce

Visdomstænder er noget af det, der kan give flest problemer i munden. Ofte er der ikke plads til de store kindtænder, og det giver problemer, når de begynder at bryde frem. Derfor er fjernelse af visdomstænder en af de mest almindelige operationer hos tandlægen.

Venter du på at få fjernet en visdomstand, har du sikkert masser af spørgsmål. Læs med nedenunder, hvis du vil blive mere klar på, hvad du kan forvente før, under og efter operationen – så er du godt forberedt på det hele.


Før og under operationen 

Din tandlæge skal først og fremmest henvise dig til operationen. Det vil sige, at han eller hun tager røntgenbilleder for at se, hvordan både din tand og tandens rod ligger i kæben for at vurdere, om den kan fjernes med en almindelig operation hos din egen tandlæge, eller om du skal henvises til en specialtandlæge.


Du må ikke faste, inden du skal have fjernet visdomstanden – tværtimod kan det give dig lavt blodsukker, så du får det dårligt under operationen. Der bruges lokalbedøvelse og ikke fuld bedøvelse, så du kommer slet ikke til at mærke nogen smerter. Til gengæld vil du kunne høre og mærke, at der arbejdes i din mund, så det kan være en god idé for eksempel at tage høretelefoner med, hvis du har brug for at blive distraheret undervejs.

Skal du have fjernet mere end én visdomstand, vil det som udgangspunkt prioriteres at tage én side ad gangen, så du stadig kan tygge med den side, der ikke er opereret. Sårene efter operationen lukkes med et par sting, som normalt er selvopløselige, så du ikke skal tilbage til tandlægen for at få dem fjernet – det kommer dog an på tandlægen, så det kan godt være, du efter 5-7 dage skal tilbage og have fjernet stingene.


Efter operationen 

Det er ofte efter operationen, at de mange spørgsmål trænger sig på. Nedenunder kommer vi ind på nogle af de emner, spørgsmålene hyppigst drejer sig om.


Pas lidt ekstra på det første døgn 

Det er meget normalt at hæve op efter operationen og bløde en dags tid. Det anbefales, at du passer på i det første stykke tid både med at spise, børste tænder osv. I det første døgn bør du undgå at være fysisk aktiv, og når du ligger ned, bør du ligge med hovedet hævet. Du bør også vente med at spise, til bedøvelsen er helt aftaget – så risikerer du ikke at bide dig i kinden, fordi du ikke helt kan styre det. Spis også gerne kold og blød eller flydende mad det første døgn, og tyg i den side af munden, der ikke er blevet opereret.


Forvent hævelse og ømhed 

Det er normalt at være hævet og øm efter operationen. Du kan lægge et koldt omslag på kæben for at mindske hævelsen, og ellers er det bare at vente, til den naturlige lægger sig – bliver det dog ved med at hæve, er det en god idé at tage kontakt til klinikken. Du kan også opleve at få blå mærker omkring såret i munden. Det er også helt normalt, og kan være 2-3 uger om at forsvinde.


Børst tænder som normalt og skyl med Klorhexidin 

Du skal børste tænder, som du plejer – to gange dagligt i minimum to minutter. Pas dog på, at du ikke kommer for tæt på såret, da det skal have ro i 7-10 dage, før du begynder at børste forsigtigt i området. For at holde bakterier væk og såret helt rent, anbefales det at skylle munden i Klorhexidin, som er desinficerende, to gange dagligt i ét minut. Vent dog 30-60 minutter efter tandbørstning, hvis du bruger en tandpasta med skummemiddel, da det hæmmer effekten af Klorhexidin.


Tag smertestillende efter behov 

Som vi har nævnt, er det normalt at føle smerter, når bedøvelsen aftager. Det er helt almindeligt at opleve smerter i forskellig grad i 7-12 dage efter – de kan godt først komme nogle dage efter operationen, og det er helt normalt. De fleste smerter kan tages med almindeligt smertestillende medicin som Panodil, Pinex eller Pamol med paracetamol, og du kan supplere med Ipren, hvis det ikke er nok med paracetamol. Det er kun i sjældne tilfælde, at du behøver andet, og i så fald bør du kontakte klinikken.Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.