x
Annonce
Læserbrev

Alsang i 1945 og 2020

Som 82-årig med hjerteproblemer hører jeg også til den mest truede gruppe mennesker her under corona-krisen. Derfor lytter jeg til de gode råd fra vores regering med Mette Frederiksen i spidsen, som jeg synes gør et flot stykke arbejde under vanskelige vilkår.

I 1945 var jeg otte år gammel og var med mine forældre på Skamlingsbanken i Sønderjylland til Alsang. I dette befrielsens år mødtes danskere over hele landet for at synge fædrelandssange. Når jeg hører og ser de tiltag der sker lige nu under denne krise, hvor folk synger sammen hver for sig, kom jeg til at tænke på den dag på Skamlingsbanken, og jeg blev overrasket over en stærk og dyb følelse af taknemlighed over at bo i et lille land, hvor vi faktisk kommer hinanden ved. Hvor vi står sammen ved at holde afstand, som både Mette Frederiksen og vores Dronning formulerede det. Selvfølgelig er der også en angst for at blive smittet i min situation, men den overskygges heldigvis af en varm taknemlighed over at være født i og at bo i Danmark.

Min yngste datter fortæller mig om, hvordan verdenshavene er begyndt at “helbrede” sig selv og om, at der nu er delfiner i Venedigs kanaler, fordi vandet ikke bliver forurenet hver dag. Dette er for mig et godt billede på, at dette verdensomspændende “angreb” imod mennesker på en måde er naturens måde at helbrede sig selv på, og at det hele handler om udrensning på flere planer. Alt det vi normalt foretager os er sat i stå. De fleste af os holder os hjemme og i ro, hvilket er en udfordring for de fleste, for der er ikke så mange, der vant til ikke at være aktive - men at være igang hele tiden.

Tvinger alle til at tænke anderledes, til at se indad istedet for udad, således at der også kan ske en udrensning i det indre. Selvom denne tid er en udfordring for os alle og en katastrofe for nogle (og selv er jeg jo også truet), er jeg overbevist om, at denne tid vil være god for alle, der overlever og for verden som sådan. Jer er overbevist om, at der efter dette vil brede sig en ny forståelse for hinanden ikke blot på et mellemmenneskeligt plan men også nationerne imellem. Jeg tror på, at alle vil indse, at opmærksomhed på hinanden, hjælpsomhed overfor hinanden, og at sammenhold selv på afstand er vejen frem til en større forståelse mennesker imellem og nationer imellem.

Pas på jer selv og pas på hinanden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce