Annonce
Nyborg

Almas hus skal fortælle Ørbæks historie

Over 30 mennesker var samlet i Almas Hus lørdag formiddag, da Østfyns Museer og Lokalrådet bød indenfor til ideudvikling på den kommende lokalplan. Der blev nikket og snakket i alle de gamle kroge og hjørner. Foto: Sophie Lysholt Hansen

Lørdag var lokale i Ørbæk indbudt til åbent hus og idéudvikling på det fredede Almas Hus. Over tredive mennesker mødte op, og det summede af ideer i byens ældste bolig.

Ørbæk: Ørbæk er i gang med en omfattende forandring, der gælder alt fra handelstorv til bedre parkeringsforhold og nu også en plan med Almas gule hus og smukke have.

Derfor havde Ørbæk Lokalråd lørdag inviteret indenfor i det op til 400 år gamle hus på hjørnet mellem Hovedgaden og Sentvedvej.

- Det hele er et led i at optimere Ørbæk, og Almas Hus er i den grad en del af vores bys historie, forklarer Per Høegh, formand for lokalrådet og fortsætter:

- Og historien er en meget vigtig del af sådan en lokalbefolknings identitet.

Både en plan for Almas hus og de andre punkter, er et led i den helhedsplan for Ørbæk, kommunen i december 2017 afsatte penge til.

Ud over lokalrådet og Nyborg Kommune, der ejer Almas Hus, er Østfyns Museer også inde over lokalplanen for den fredede bolig.

Interessen for det gamle bindingsværkshus i Ørbæk var stor, og buddene på, hvad det kan bruges til var endnu flere.

- Hvad med en lille kro? Foreslog en.

- Eller et sted lokale kunstnere kan udstille, foreslog en anden.

Annonce

Punkter på Helhedsplanen for Ørbæk

Almas have: Indretning af offentlig parkanlæg i tilknytning til Almas Hus. Eventuelt samlings- og udstillingssted i samarbejde med Østfyns Museer og lokalhistorisk arkiv.Sentvedvej: Omlægning af vejen og etablering af parkeringspladser.

Hovedgaden: Skal rumme både handel, trafik og nye opholdsmuligheder

Handelstorvet: Skabe en hyggelig sammenhæng mellem Netto og SuperBrugsen

Aktivitetsareal:

Bagsiden: Projekt, der skal binde de to sider af åen bedre sammen. Eventuelt forlængelse af Almas have.

Forbindelsen: En bedre forbindelse mellem den nordlige del af byen, der mest består af beboelse og den sydlige, der rummer handel, skole, idræt og kultur.

Mange havde forslag og gode ideer til, hvad der skal ske med stedet. En foreslog kro, en anden galleri. Huset menes at være opført i midten af 1600-tallet, men der hersker en vis usikkerhed omkring det. Foto: Sophie Lysholt Hansen

Særlig tilknytning

Også til haven, der går lige ned til åen, var der mange forslag. For eksempel fik en af de lokale den idé at plante æbletræer i haven, så det gik i tråd med Kong Christian 3.s lov om, at der skulle plantes æbletræer ved alle huse på Fyn.

Per Høegh og resten af lokalrådet forsøgte at skrible alle forslagene ned på papir, og flere af dem vakte begejstring.

- Altså det med æblerne er jo ideelt, for det er en del af historien. Og vi vil gerne, at Almas hus skal formidle den historie, forklarer han.

De fleste var kommet for at hjælpe til med ideer, og en foreslog endda en forening med navnet Almas Venner.

Men andre havde lidt andre ærinder for besøget. En af dem var Jørgen Bjørnø Hansen, der har en særlig tilknytning til huset.

- Min oldemor og oldefar boede her, og de fik otte børn. En af dem var min mormor, og Alma er hendes søster, forklarer Jørgen Bjørnø Hansen på 72 år, mens han viser rundt i staldlængen.

- Her har jeg dæleme tit set Gustav malke, siger Jørgen og peger på en gammel træbås. Og her læssede vi roer af - vi trak dem ind på vores trækvogne.

- Jeg er nu glad for, at huset er fredet. Ellers var det sikker ryddet for mange år siden, siger han.

Fredet er det, og den 24. april er huset på Byrådets dagsorden, når lokalplanen skal godkendes.

Jørgen Bjørnø Hansen (t.h.) er kommet meget i huset. Hans moster var nemlig Alma. Her besigtiger han høloftet over den gamle kostal. Foto: Sophie Lysholt Hansen
Almas hus i forårssolen. De fremmødte var glade for beslutningen om i sin tid at frede den trelængede gård. Huset ligger idyllisk ned til åen. Foto: Sophie Lysholt Hansen
Fra Almas Have er der til denne side udsigt til huset. Til højre er åen, til venstre skolen og modsat huset ligger Ruths hus, der er blevet købt af kommunen og skal fjernes til fordel for parkeringspladser. Foto: Sophie Lysholt Hansen
Almas Hus i forårssolen. Et af forslagene til arrangementet var at plante æbletræer i haven i tråd med Christian 3.s glæde for de fynske æbler. Foto: Sophie Lysholt Hansen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce