Annonce
Nyborg

Alle unge skal gå ud af folkeskolen med en tro på fremtiden

Suzette Frovin, SF. Arkivfoto: Vibeke Volder

Læserdebat:Vi tager modet fra de unge, når alt for mange elever allerede i 8. klasse får stemplet ikke-parat til uddannelse.

Derfor ønsker vi i SF at afskaffe uddannelsesparathedsvurderingerne, som det officielle stempel så mundret hedder. For vi skal give de unge en tro på fremtiden i stedet for at tage håbet fra dem.

I Nyborg Kommune forlader næsten hver femte elev folkeskolen med karakterer, der spænder ben for, at de kan komme i gang med en ungdomsuddannelse.

Annonce

Det kan vi ikke være bekendt. For vi svigter de unge, når vi sender dem ud i livet uden samme muligheder som deres kammerater. Den sociale ulighed starter allerede her.

Vi har både brug for et opgør med de nationale krav, som gør det unødigt svært for en gruppe af unge at komme i gang med en ungdomsuddannelse. Og der er brug for, at vi lokalt gør en ekstra indsats for at støtte og motivere alle unge til at uddanne sig.

Derfor mener vi i SF, at vi i langt højere grad skal bruge den mulighed, der faktisk allerede er i folkeskoleloven; nemlig at skoletrætte unge kan kombinere skole med praktik.

At komme ud i virkeligheden og bruge både hoved og hænder kan for de mest skoletrætte elever være det, der skal til for at genvinde troen på fremtiden. Væk fra skolebænken og ud og opleve: Se, der er faktisk noget, jeg er god til.

Samtidig foreslår vi, at vi tilbyder de mest udsatte elever skridt-for-skridt-samtaler. Samtaler, som flytter fokus væk fra, hvad de skal blive til en gang om mange år, til hvad skal der ske lige nu i deres liv for at give dem modet og troen på deres egne evner tilbage.

Og så må vi holde op med tale om vejen mod voksenlivet som snorlige. Vi må gøre op med nulfejlskulturen og acceptere, at det nogle gange er nødvendigt at gå en omvej for at nå i mål. I øvrigt noget som nok de fleste voksne vil kunne nikke genkendende til i deres eget liv.

Vi skal guide alle unge gennem den jungle af valg, som tager pusten fra mange af dem – og vise dem, at vi tror på, at de nok skal blive til både noget og nogen. Uanset hvordan deres karaktergennemsnit ser ud.

For alle unge SKAL gå ud af folkeskolen med en tro på fremtiden. Dét er folkeskolens fornemmeste opgave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce