Annonce
Odense

Alle tiders Instagram- og selfiemagnet: Julefestivalen Glow er klar til at gløde

Eva Pasgaard er sikker på, at rummet med de hængende lys bliver en succes. Foto: Simon Staun
Flere end 1.000.000 led-pærer er brugt til den første Glow-udstilling i Europa. Der er allerede solgt 20.000 billetter i både ind- og udland til julefestivalen, som forventer minimum 80.000 gæster fra 21. november til 4. januar.

Selv om der er længe til juleaften, er det svært ikke at komme en smule i julestemning, når man træder ind gennem den stor eventyrbog, som udgør indgangspartiet til Glow i Odense. Glow betyder "at gløde" på engelsk, og det navn lever den 6000 m² store udstilling sandt for dyden op til.

Selv i dagslys er de mere end en million led-pærer imponerende at betragte, og Eva Pasgaard, der har været direktør for Glow Danmark siden 1. september, tvivler ikke på, at julefestivalen i Odense bliver alletiders Instragram- og selfiemagnet.

- I Canada, hvor Glow-idéen blev født, var julefestivalen den mest delte begivenhed på Instagram i 2017 i samtlige tre stater, den havde til huse i. Der er også virkelig mange oplagte steder at tage gode billeder af børnene, selfie med kæresten eller portrætter af hele familien i de store rammer, der er stillet op, siger Eva Pasgaard og viser ind til en stor kane, hvor hun forventer trængsel men forhåbentlig ingen alarm allerede fra åbningsdagen 21. november.

Allerede 1. august gik et stort hold håndværkere i gang med at klargøre de enorme haller på Faaborgvej i Dyrup, hvor Dæhnfeldt tidligere har holdt til. Der er installeret brandalarmer og varmepumper, lavet brandvægge og opført porte og døre, så alt lever op til de mange sikkerhedskrav, der gælder for en udstilling af denne størrelse.

- Der er brugt meget store beløb på at gøre rammerne optimale. Derfor håber vi, at Glow bliver en permanent tradition i Odense. Derudover krydser vi fingre for, at vi kan rulle konceptet ud i andre lande i Europa, siger Eva Pasgaard.

Hun og resten af Glow-holder trækker på de canadiske erfaringer, men har også forsøgt at udvikle Glow Odense, så det passer på det danske publikum.

- Vi har naturligvis ladet os inspirere af diverse eventyr, fordi Odense er eventyrets by. Men man skal ikke frygte, at det kammer over med H.C. Andersen, selv om indgangen er inspireret af et af hans eventyr, siger Eva Pasgaard.

Annonce

Glow Odense

Glow Odense holder til i de tidligere Dæhnfeldt-haller på Faaborgvej 248 B, Odense SV.

Åbning torsdag den 21. november og ellers åbent til og med lørdag 4. januar 2020.

Der er åbent onsdag-torsdag-fredag klokken 16-22, lørdag og i juleferien klokken 13-22 samt søndage klokken 13-20. Dog lukket 24.-26. december og 31.december-1. januar.

Entrepriserne bliver 149 kroner for voksne og 119 kroner for børn (3-12 år). Børn under tre år er gratis. Der er også mulighed for at købe et sæsonkort, der giver adgang i hele perioden.

Der kommer traditionel julemad og eksotiske retter fra bl.a. Vex Mex, Paradis Is, Gopa Club, Gløggkompagniet, Fynbo Pølser, Bar Sushi, Pedro’s Grill & Veggies og Z’in Shawarma.

Billetter kan købe på www.glowgardens.dk, hvor man også kan læse mere om julefestivalen.

Julemarked med tørre sko

Hun mener, at Odense de seneste år har vist, at byen kan afholde de helt store events og kan trække folk til fra hele landet. Det kommer Glow til gode.

- Glow er placeret tæt på motorvejen, og vi kan allerede se, at vi har solgt billetter både i Skagen og på Bornholm. Der kommer gæster fra hele landet, siger Eva Pasgaard.

Faktisk kommer der også udenlandske gæster. Der er solgt billetter til Glow Odense i Tyskland, Schweiz, Norge og Sverige. Og muligvis andre nordeuropæiske lande.

- Af de 20.000 solgte billetter er 60 procent solgt uden for Fyn. Af dem er en ikke uvæsentlig del solgt uden for Danmark. Det understreger tendensen med, at de disse julefestivaler har et stort publikum. Jeg tror, det handler om, at mange gerne vil tilbage til, at julen handler om gode oplevelser med familien. Med børn, forældre og bedsteforældre. Jeg fornemmer også, mange gerne vil væk fra gaveræset og prioritere nærværet og samværet, konstaterer Eva Pasgaard.

At man kan gå tørskoet, tørjakket og tørhårret har selvsagt stor betydning for interessen.

- De færreste synes, det er sjovt at gå rundt uden for i to grader, mens det regner. Derfor er en af de altoverskyggende fordele ved Glow, at den er under tag. Når varmekanonerne er oppe at køre, kan man smide jakken og gå rundt timevis uden at komme til at fryse, siger Eva Pasgaard.

Hun forventer af samme grund, at mange sætter sig med et glas gløgg eller specialiteter fra de mange boder i indgangsområdet, mens ungerne kører i juletoget eller leger i legelandet.

- Vi har en klar formodning om, at gæsterne kommer til at tilbringe lang tid herude. Ikke mindst, hvis de er kørt fra den anden ende af landet. Eller et andet land.

Klimavenligt fokus

Ambitionsniveauet for år et er 80.000 solgte billetter. Når de første gæster forlader lysuniverset 21. november, er Eva Pasgaard sikker på, at de kommer til at være ambassadører for Glow.

- Mund til mund-reklame er noget af det bedste. Hvis naboen eller en kollega fortæller om en god oplevelse, tror vi ofte mere på vedkommende end en reklame. Når først diverse selfier og Instragram-opslag fra Glow Odense begynder at gå viralt, tror jeg, at folk strømmer til, siger Eva Pasgaard.

Vi er nået til julemanden stol, der står tom lidt endnu, og hans kane tæt på, hvor rensdyrene er spændt for med Rudolf forrest i spandet.

- Der kommer med garanti til at være kø hos julemanden og i hans kane. Det bliver en magnet for de mindste, mens jeg tror, at rummet med de hængende lys bliver et hit for de voksne, siger Eva Pasgaard og viser ind i rummet med titusindvis af led-pærer pakket ind i gennemsigtigt genbrugsplastik.

Det er et ganske fascinerende syn selv i dagslys. I disse energitider kan man ikke undgå at spekulere på, hvor meget energi de mere end en million pærer brænder af. Eva Pasgaard havde på fornemmelsen, at det spørgsmål ville dukke op.

- Det er et relevant spørgsmål, jeg selv har stillet. Der er tale om en særlig energivenlig, blød led-pære, som bruger ufatteligt lidt strøm. Hvis man mærker på pærerne, er de helt kolde. Jeg kan ikke på stående fod svare på, hvad det samlede strømforbrug er, men jeg kan fortælle, at vi køber grøn vindmøllebaseret strøm fra Energi Fyn, så vi har forsøgt at tænke yderst klimavenligt. I forhold til affaldssortering tænker vi også bæredygtigt og sorterer efter den nye ordning.

- Når du ser et stjerneskud, begynder en legendarisk Disney-sang. Stjerneskuddet på Glow undgår man ikke medmindre man er meget dårligt seende. Foto: Simon Staun

Odense er prøveballon

Hvis man bliver slæbt med til Glow og ikke er juleentusiast, kan man måske lade sig underholde i de store haller ved indgangen. Her vil der være livemusik og forskellige events alle dage.

- Jeg kan ikke huske alle de forskellige tiltag, der er, men der er alt fra vinsmagning til fodboldturneringer og endda et fitness-event. Vi har allieret os med et hav af lokale eventfolk, præcis som vi samarbejder med fynske mad-, øl- og delikatesseproducenter, som sælger deres produkter i boder, siger Eva Pasgaard.

Sammen med de øvrige ansatte kommer hun til at ligge vandret de kommende dage for at få de sidste detaljer på plads. Der skal lægges fliser og etableres blomsterbede rundt i hele udstillingen. Spredes kunstig sne for at give den optimale julestemning. Derudover skal der fjernes synlige ledninger, ryddes op og finjusteres, så alt klapper.

- Vi har især fokus på den sidste finish. Det er vigtigt, at Glow lægger godt fra land. Ambitionen er, at vi kommer til at folde det ud i andre lande i Europa. Derfor er Odense en form for prøveballon. Den skal helst flyve fra dag et, siger Eva Pasgaard.

Inden vi vinker farvel til Rudolf, når hun lige at fortælle, hvorfor netop Odense får æren af at huse den første Glow-festival i Europa.

- Det skyldes, at den ene partner i Glow Odense, Martin Kragh, kommer fra Odense. Han oplevede et af de første Glow-show i Canada i 2017. Han har været med på rejsen siden begyndelsen og har arbejdet hårdt på at præsentere Glow for et dansk publikum.

Eva Pasgaard (th) er ellevild med de enorme julekugler på julefestivalen. Her besigtiger hun en af dem med sin kollega Malene Lindahl Jacobsen. Foto: Simon Staun
Togbanen er vendt tilbage efter at have været en tur i Rosengårdcentret for at gøre reklame for Glow. Foto: Simon Staun
I de store haller er der flere seværdigheder, børn og barnlige sjæle kan benytte. Blandt andet vipper og trædepuder, der skifter lys, når man springer på dem. Foto: Simon Staun
Julemandens kane bliver der med garanti rift om. I front er det Rudolf med den røde tud. Foto: Simon Staun
Julemandens behagelige lænestol står klar. De færreste amerikanske storcentre kan matche dette setup. Foto: Simon Staun
Der er mange selfie- og portrætmuligheder i den 6000 m2 store udstilling. Der kan stå to voksne i åbningen under hjertet. Foto: Simon Staun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce