Annonce
Faaborg-Midtfyn

Alle sanser bombarderet: Det her museum skal nok få folk til at flytte til Faaborg

Ved at bruge kroppen og sanserne i formidlingen går Øhavsmuseet nye veje og bliver dermed rollemodel for andre museer, lød det fra Nordeafonden. Se video fra åbningen.

Faaborg: En gang imellem fornemmer man et næsten fysisk strejf af historiens vingesus - at der er en tid før og en tid efter. Med åbningen af Øhavsmuseet indledes en helt ny epoke i Faaborgs historie. I det gamle frølager, der fik lov at blive stående, da byens slagteri blev revet ned, er der nu skabt et museum, der ikke ses tilsvarende andre steder i kongeriget.

Byen har fået en attraktion, som har potentialet til at trække folk til Faaborg langvejs fra.

Borgmester Hans Stavnsager var blandt de første, der tog turen gennem udstillingen, og han var begejstret for det, han så. Han fulgtes med de politiske kolleger Kristian Nielsen (V) og Jack Odgaard (DF). Foto: Bent Warncke

Fredag lukkes de første gæster ind, men onsdag var der officiel indvielse for særligt inviterede - politikere, håndværkere, sponsorer og alle dem, der har haft fingre med i spillet i virkeliggørelsen af den vision om et museum, der blev fostret for snart 10 år siden.

Annonce

Borgmester Hans Stavnsager huskede tilbage, da han stod i lokalet for tre år siden og fik overleveret nøglerne fra Danish Crown.

- Dengang sagde jeg, at når én dør lukker, åbner der sig en ny. Det håbede jeg var rigtigt. Og når vi står her i dag, så viste det sig heldigvis at være rigtigt. Der er en fantastisk ny dør, der har åbnet sig her i Faaborg. Det nye museum er et afgørende led i udviklingen af den gamle slagterigrund - en udvikling der skal gøre byen endnu mere attraktiv for vores turister og fremtidige borgere, sagde han.

Harald Haugaard havde komponeret ny musik til lejligheden - sammen med bandet og hustruen Helene Blum opførtes værket "Øhavets stemmer" for første gang offentligt. Foto: Bent Warncke

Og så varslede Hans Stavnsager i øvrigt, at det bliver endnu vildere om nogle år.

- Det her er kun den første etape - der skal bygges til og bygges om, så der kan blive plads til endnu større udstillinger. Jeg tror på, at det her museum sammen med mange andre initiativer vil skabe en øget tilflytning til vores område. Vi har formuleret det sådan, at Faaborg skal blive et naturligt knudepunkt for vitalitet og trivsel. Vi har en ambition, om at Faaborg skal være et sted, man tager til for at stresse af og for at styrke sin energi.

En tømmerflåde

Museumsdirektør Peter Thor Andersen sammelignede udviklingen fra dengang, ideen blev født, som at begive sig ud på Atlanten på en lille tømmerflåde i håb om på et tidspunkt at nå New York. Dengang var det et fysisk meget lille museum, der begyndte at drømme stort.

Borgmester Hans Stavnsager og museumdirektør Peter Thor Andersen deler en ambition om at skabe noget, der kan gøre Faaborg endnu mere attraktiv. Foto: Bent Warncke

- Vi ville lave et museum for ydre og indre landskaber. Et museum, der havde fokus på de sanseoplevelser, vi får, når vi bevæger os i naturen, og de forestillinger vi gør os undervejs, sagde han blandt andet.

Målet har været at skabe noget, Faaborg og faaborgenserne kan være stolte af.

- Vi vil rigtig gerne skabe et fællesskab, lokal stolthed og ringe i vandet - vi vil gerne få flere mennesker til havnen og til Faaborg By, sagde han blandt andet.

Og så afslørede Peter Thor Andersen i øvrigt, at museet har en dugfrisk og lovende forretningsplan, der allerede nu ser frem mod etape 2, hvor museet udvides fra de nuværende 800 kvadratmeter med yderligere 3000 kvadratmeter.


Jeg synes, det er blevet virkelig godt, og jeg tror, det er en udstilling, der vil appellere bredt - også til mange, der normalt ikke kommer på museer.

Sigrid Bennike, Torden & Lynild


- Vi har bygget tømmerflåden om til en oceandamper, sagde han.

Anna Krarup, der repræsenterede Nordeafonden, som er hovedsponsor på det nye øhavsmuseum, var også tilfreds med det, hun så:

- Vi er virkelig, virkelig stolte over at få lov til at støtte det her fantastiske nye museum. Vi ser rigtig mange projekter rundt om i landet, og der er bare nogle steder, der er noget helt særligt, og det er de sydfynske landskaber og den sydfynske kyst, sagde hun.

Og så kaldte hun museet for en rollemodel:

- I skaber fællesskaber og partnerskaber med andre, der har samme visioner som jer. Ved at bruge kroppen og sanserne i formidlingen bliver I en rollemodel for andre museer, sagde hun.

Annonce

Torden & Lynild

Der har været rigtig mange specialister ind over skabelsen af udstillingen, der er døbt "Mærk dig selv". Teatermalere, lys- og lyddesignere, grafiske designere etc. En hovedrolle har firmaet Torden & Lynild haft - de har stået for det scenografiske udtryk.

Scenografen Sigrid Bennike, der i øvrigt er barnefødt i Haagerup, fortæller om en opgave, der har fyldt meget, siden arbejdet startede for et år siden. Der var mange virkemidler, der skulle spille sammen.

Sigrid Bennike og Sebastian Tingkær fra Torden & Lynild vandt konkurrencen om at designe scenografien i udstillingen. Foto: Bent Warncke

- Det er en meget specielt komponeret udstilling, der kombinerer kulturhistorie med sanseoplevelser og en omsluttende scenografi - der var mange forskellige elementer, der skulle gå op i en højere enhed. Det har været meget spændende, og det er noget, vi ikke lige har prøvet før på samme måde, fortæller Sigrid Bennike, der er meget tilfreds med resultatet.

- Jeg synes, det er blevet virkelig godt, og jeg tror, det er en udstilling, der vil appellere bredt - også til mange, der normalt ikke kommer på museer, siger hun.

Besøgscenter åbner også

Åbningen af det nye Øhavsmuseum er samtidig åbning af et besøgscenter for Geopark Det Sydfynske Øhav. Besøgscenteret ligger i museets foyer, hvor der vil være gratis adgang.

Besøgscenteret formidler historien om geoparken og giver inspiration til at gå på opdagelse i den.

Geopark Det Sydfynske Øhav blev etableret i 2018 af Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø Kommuner. Geoparken dækker et areal på 2733 kvadratkilometer med mange lokaliteter af særlig geologisk interesse, heraf seks geospots i Faaborg-Midtfyn: Svanninge Bakker & Bjerge, Avernakø, Lyø, Bjørnø, Svelmø og Knolden.

Udstillingen "Mærk dig selv" kan have cirka 50 gæster igennem i timen, og en tur koster 75 kroner.

Museumsinpsektør Poul Baltzer Heide præsenterede de nye glaskajakker, der skal give Geopark Det Sydfynske Øhavs gæster en mulighed for at studere stenalderbopladser på havbunden. Foto: Bent Warncke
Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fynsk diskotek involveret i større kartelsag: Tidligere ejer får stor bøde for at holde konkurrenter ude af byen

Sydfyn For abonnenter

Giftstoffer ved at blive fjernet: Hundstrup Borgerforening spiller Filippahuset på banen som vuggestue

Odense Håndbold

Lillesøster Kirkeløkke i menneskehænder i Odense, hvor Freja Cohrt i et par omgange diskuterede med en jysk assistent

Navne For abonnenter

Dødsfald: Karen Bente Goudsmit var et imponerende stort sprogligt talent. Hun talte syv sprog og læste til det sidste bøger på fire af dem

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Navne For abonnenter

Mig og Fyn: Hjernen falder til ro, når man sidder under det mærkværdigt snoede pæretræ

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Får skandinavisk hovedsæde i Fredericia: Hæderkronet virksomhed runder 300 mio. kroner i omsætning

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Viktor Axelsen rydder bordet ved Sport 2021

Odense Håndbold For abonnenter

Odense-piger med tid til kaffe på kontoret i let kamp med spilletid fornuftigt fordelt til Mie Højlund og Lois Abbingh

Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Annonce