Annonce
Odense

Alle er i job eller bolig: Vreden på lukket plejecenter er væk

Snart flytter de sidste beboere fra Hjallelse Plejecenter, der lukker og slukker. Foto: Nils Svalebøg
Alle var kede af det, da planerne om at lukke Hjallese Plejecenter blev kendt blandt beboere og personale først på året. Nu er stemningen vendt og alle har klarhed over, hvor de skal bo og arbejde.

Cirka halvdelen af beboerne på Hjallese Plejecenter har fået nye hjem og i den kommende måned flytter mange. Alle beboerne har fået tilbudt pladser på andre plejecentre, og deres ønsker har kunnet efterkommes. Det samme gælder personalet, som alle er blevet tilbudt nye job i kommunen. Også her har alle fået deres ønsker opfyldt.

Vreden og skuffelsen over at Hjallese Plejecenter skulle lukke, var ellers udtalt de første uger efter, at nyheden blev kendt blandt beboere, pårørende og personale i januar.

Men stemningen vendte rimelig hurtigt efter, fortæller rehabiliteringsleder for Hjallese Plejecenter, Susanne Egelund Jensen.

- Selvfølgelig var det en trist udmelding, og det var hårdt for mange, men jeg synes hurtigt stormen lagde sig, og vi fik vendt situationen. Vi har gjort meget ud af, at beboerne skal være trygge, og det synes jeg er lykkedes. Vi har forsøgt at se det positive i det, og der har også været gode grin under vejs, lyder det fra Susanne Egelund Jensen.

Annonce

Ingen bitterhed

Både personale og beboere er siden meldingen i januar så småt begyndt at flytte, og midt i april er der 27 beboere ud af de i alt 78 tilbage. I den kommende måned flytter 15, fortæller rehabiliteringslederen.

- Det er selvfølgelig lidt mærkeligt, og det begynder at virke lidt affolket, men vi sørger for at samle beboerne i lidt færre dagligstuer, og hjælpe hinanden på afdelingerne. Personalet har gjort en stor indsats og har givet ekstra tid til bekymrede beboere. Når nogen er flyttet, er en fra personalet altid taget med for at overlevere deres viden til personalet på det nye plejecenter, og sørge for at beboeren bliver godt installeret.

Plejecentret lukker som konsekvens af, at et nyt friplejecenter er åbnet på Blækhatten i Tornbjerg. 12 beboere fra Hjallese Plejecenter har valgt at flytte ind på det nye friplejecenter.

Det har dog ikke skabt bitterhed blandt personalet, vurderer Susanne Egelund Jensen.

- Tværtimod. Vi har haft et fantastisk samarbejdet med ledelsen på Tornbjerg Plejecenter, siger hun.

Selv skal Susanne Egelund Jensen være rehabiliteringsleder på Næsbyhus, men hvornår hun indtræder i den stilling, er endnu uvist.

- Lige nu er mit fokus fuldt ud på beboerne, de pårørende og personalet her på Hjallese Plejecenter, slår hun fast.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce