Annonce
Indland

Alkoholgrænser er for høje

Ifølge ny forskning bør man nøjes med én enkelt fyraftensbajer, og ikke snuppe tre. Grænserne på 21 genstande for mænd og 14 for kvinder ugentligt, er nemlig sat for højt.

Et maksimum på 21 genstande om ugen for mænd og 14 for kvinder er for højt sat. "7 om ugen" passer bedre, viser forskning

Fyraftensøl, rødvin til aftensmaden, og masser af kulørte drinks i weekenden.

Danskerne er unægtelig glade for alkohol. Endda så glade, at Sundhedsstyrelsen i 1990 forsøgte at sætte forbruget ned med den berømte genstandsgrænse på 14 for kvinder og 21 for mænd om ugen.

Men de grænser er direkte misvisende, skriver videnskab.dk. Ifølge nyere forskning er grænserne alt for højt sat.

Faktisk kan man kun drikke én genstand dagligt, altså syv om ugen, inden sundheds-risikoen stiger betydeligt for både mænd og kvinder.

Annonce

næsten 900.000 drikker for meget

Ifølge videnskab.dk har én genstand dagligt vist sig, at nedsætte risikoen for åreforkalkninger og hjertekar-sygdomme.

Men drikker du blot én genstand mere, altså to om dagen, ser billedet anderledes ud. Her stiger risikoen for at få brystkræft, ligesom risikoen for leversygdomme øges med 50 procent.

Det er der bare alt for få der ved. Mange anser nemlig de 14 ugentlige genstande for kvinder og de 21 for mænd som et acceptabelt forbrug, og ikke som den absolutte maks-grænse.

- Alle kender genstandsgrænserne, men ikke mange kender konsekvenserne. Selv ved 21 genstande er der for eksempel stor risiko for skrumpelever. Der er jo også den gruppe, der siger, 'jeg er ikke noget op på de 21 genstande endnu, så kan jeg godt tillade mig at drikke noget mere'. Derfor vil det ikke være spor tosset med et mere nuanceret budskab, siger Morten Grønbæk, forskningschef ved Statens Institut for Folkesundhed til videnskab.dk.

Senest anslog Statens Institut for Folkesundhed, at 860.000 danskere drikker mere end Sundhedsstyrelsens nuværende anbefalinger.

Vil indføre nye anbefalinger

Nu er Sundhedsstyrelsen på vej med en såkaldt 'lavrisiko-grænse'. En grænse for, hvor meget du kan drikke uden at sætte dit helbred over styr.

- De grænser, vi har i dag, er absolut maks-grænser. Drikker du derover, er du i højrisiko-gruppen for at få alkoholrelaterede lidelser. Nu vil vi supplere med en grænse for, hvor meget du kan drikke og samtidig bevare en minimal risiko for sundhedsskade, siger Else Smith, leder af Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse til videnskab.dk.

Sundhedsstyrelsen har endnu ikke taget stilling til, hvor den nye anbefalede grænse skal ligge. Et godt bud er dog én genstand om dagen.

Ifølge videnskab.dk viser internationale forskningsstudier nemlig, at afholdsmænd har større dødelighed end folk med et moderat alkoholforbrug.

Unge under 16 og gravide opfordres dog stadig til at holde sig helt fra alkohol.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce