Annonce
Odense

Alkoholbehandling online kræver engagement: - Et godt tilbud til mange

Alkoholbehandlingen i Odense Kommune er med i et nyt tiltag, hvor man blander fysisk fremmøde med onlinebehandling. I dag kommer mange først i behandling, når de har haft alkoholproblemer i over 10 år, men håbet er, at det nye tilbud kan tiltrække flere - og tidligere end ellers. Her ses de tre behandlere Pia Sejer-Nielsen (tv), Anne Katrine Mikkelsen (i midten) og Rikke Timm (th). Foto: Ulrik Sass
Nogen har meldt sig til i den tro, at alkoholbehandling online var let. Men der er ikke noget light over tilbuddet, tværtimod, siger sygeplejerskerne i Alkoholbehandlingen. Tager folk til gengæld ansvar, virker behandlingen forrygende.

Odense: Fysisk fremmøde har altid været obligatorisk i Alkoholbehandlingen i Odense. Det er det sådan set stadigvæk, men siden december 2020 har det været muligt at drosle ned på antallet af besøg mod til gengæld at tage en del af behandlingen online.

Og faktisk er det nye tilbud så godt, at flere med fordel kunne drage nytte af det. Som afdelingsleder Elisabeth Jessen forklarer:

- Vi håber meget på at få flere ind og gerne tidligere, så borgerne stadig har deres familie og stadig har deres arbejde. For det er et flot tilbud, hvis ellers man er motiveret, har nogle ressourcer, har en computer eller tablet og kan følge en plan.

Annonce


De fysiske fremmøder er færre, men der er ret meget arbejde i forløbet, og hvis man selv ønsker, kan man putte mere på.

Rikke Timm, sygeplejerske og behandler, Alkoholbehandlingen Odense


De to sygeplejersker og behandlere, Rikke Timm og Anne Katrine Mikkelsen, nikker. De sidder to forskellige steder i huset, men har begge set, hvad det nye tilbud kan, hvis folk ellers er villige til selv at påtage sig et ansvar:

- Jeg vil sige, at det er et godt tilbud til mange, men ikke til alle. Det er ikke gruppen med de sværeste udfordringer, der siger ja til det her, siger Rikke Timm.

- Programmet er bygget op på den måde, at man skal igennem nogle sessioner. Her kan vi sammen med borgeren sortere i, hvad der giver mening for den enkelte. Udover det grundlæggende har de også mulighed for selv at sætte deres præg på, hvad de synes giver mening at arbejde med. Og det er ret fedt.

- Derfor er det heller ikke et light-behandlingstilbud - tværtimod. De fysiske fremmøder er færre, men der er ret meget arbejde i forløbet, og hvis man selv ønsker, kan man putte mere på. Hvis man ikke får lavet opgaverne, skriver vi også til folk på en omsorgsfuld måde, så det er ret intensivt.

Motivationen

Inden selve behandlingen er folk igennem et screeningsforløb, forklarer Anne Katrine Mikkelsen, og her snakker man om såvel motivation som andre udfordringer, der skal tages højde for i behandlingsforløbet.

- Når folk siger: Jeg sidder her, fordi min kone mener, jeg skal i behandling, ved vi, at der er et langt sejt træk forude. Det er bedst, hvis folk selv kan se formålet med behandlingen, siger hun.

Som en del af behandlingen er deltagerne selv med til at sætte mål for deres udvikling, selv om der er obligatoriske forløb som viden om alkohol og trang samt teknikker i, hvordan man håndterer trangen og kan sige nej tak til alkohol i sociale sammenhænge.

I Blend-A, som projektet kaldes, anbefaler man også, at folk skriver dagbog undervejs. Dels er det er godt redskab til at få kendskab til sine egne mønstre og vaner. Dels giver deltagernes aktivitetsniveau behandlerne et godt indtryk af, hvordan det går - alt efter om de er aktive eller ikke skriver noget overhovedet.

Det giver behandlerne mulighed for at give et lille venligt skub i den rigtige retning.

Derudover får de også en selvindsigt i deres udvikling, når de kan kigge tilbage og se, hvad de svarede for to måneder siden, da de skulle udfærdige deres behandlingsmål.

- Det er ret virksomt, at borgerne skal sætte sig ned og formulere de her ting og skrive dem ned. For det betyder, at de tilegner sig viden på en anden måde, forklarer Rikke Timm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Politiet jagter to mænd efter overfald på buskontrollør: Den ene har måne – den anden er muskuløs

Annonce