x
Annonce
Hus og have

Algan skaber tyrkiske vævninger til Norden

Hamamhåndklæderne fra Algan hænger side om side i deres showroom og udgør en indbydende palette af farver. Foto: Christian Nordholt
Ægteparret Iben og Ömür Algan åbnede deres hjerter for den tyrkiske vævertradition og producerer i dag tekstiler vævet i Tyrkiet med skandinavisk æstetik som kendetegn. Der er tænkt over hver en lille detalje, og der bliver ikke gået på kompromis med kvaliteten.

Hamamhåndklæderne fra Algan er en kombination af tyrkisk vævertradition og skandinavisk æstetik. De er vævet af lokalt dyrket bomuld, indfarvet med naturfarver og pakket med et minimum af emballage. Det er med andre ord et produkt, hvor der er tænkt nøje over alle detaljer.

Ægteparret Iben og Ömür Algan står bag det luksuriøse mærke. De holder til i et lille lokale ved havnen i Odense, hvor de har lager, showroom og kontor. Her tager de imod på en blæsende og kold januardag.

I det lille showroom hænger deres tekstiler langs væggene i nuancer, man ikke kan blive andet end glad af.

De bløde hamamhåndklæder og tæpper er vævet med en struktur, der gør dem uendeligt fristende at røre ved - og det må man også godt. For tekstilerne er vævet til brug. De tåler både maskinvask og tørretumbler. Det er luksus til hverdagsbrug.

For syv år siden flyttede ægteparret fra Istanbul til Odense. På cirka samme tid startede de Algan. Iben er oprindeligt fra Odense, men boede i Tyrkiet under sin studietid, hvor hun mødte Ömür.

Hun spoler tiden tilbage til, da de boede i Tyrkiet:

- Vi boede i en lille bitte lejlighed midt i Istanbuls larm og storhed, og her brugte vi helt naturligt hamamhåndklæder, men vi var aldrig helt tilfredse med kvaliteten.

Den første spæde tanke om at starte en virksomhed var opstået. Ønsket var at kombinere den stærke tyrkiske vævertradition med den skandinaviske æstetik og kvalitet. Da ægteparret flyttede til Odense, blev det helt tydeligt, at der manglede et produkt som hamamhåndklæder. Det blev starten på Algan.

Annonce

Algan

Iben Algan, 30, og Ömür Algan, 36.

Indhavere af virksomheden Algan, der producerer tyrkisk vævede tekstiler som hamamhåndklæder, tæpper og pudebetræk.

Se mere på www.algan.dk.

Lokalt dyrket nærhed

Tyrkiet har en lang og stolt tradition for vævning. Traditionerne går i arv fra generation til generation, og sådan har det også været i Ömür Algans familie.

Produktionen af hamamhåndklæderne ligger derfor i hænderne på Iben og Ömür Algan fra start til slut. Bomulden dyrkes af lokale på en mark lige ved siden af væveriet. I Tyrkiet er tekstilproduktion ikke en kæmpeindustri. Det foregår på små væverier, hvor man taler direkte med væverne om nye mønstre og farver.

- Når Ömür skal præsentere væverne for nye kollektioner, sidder de oppe hele natten og drikker te og gennemarbejder de nye arbejdsgange. Når de så går i gang med arbejdet, er det med en stor faglig stolthed, fortæller Iben Algan.

Ömür supplerer hende:

- Vi presser væverne fagligt, fordi vi har så høje krav til kvaliteten, men det er på en god måde, fordi vi ved, at de kan levere varen. Der er en stor gensidig læring. Vi bliver klogere, og de bliver klogere.

Iben og Ömür har samtidig lært rigtig meget af hinanden. De er ikke bare forældre og ægtepar, de er også hinandens samarbejdspartnere, kollegaer og chefer.

- Vi har haft alle kasketter på undervejs. Vi startede fra bunden uden at vide noget som helst, og alt har været en læreproces. I begyndelsen var jeg alt for blød. Jeg ville nærmest give vores produkter væk, hvis bare nogen ville tage imod, men der har Ömür mere erfaring og var god til at skære igennem, fortæller Iben Algan.

Der er ingen af dem, der har en forretningsmæssig baggrund. Algan er et hjertedrevet foretagende.

- Af præcis den grund er det utrolig vigtigt for os, at vores kunders oplevelse er god. Vi leverer fra dag til dag, vi har en fleksibel kundeservice, for det er hele oplevelsen, der tæller. Ikke kun vores produkt, fortæller Iben Algan.

Det er tydeligt at mærke, at de begge har lagt en del af deres hjerte i Algan. Når de fortæller om deres virke, er ordene præcise og passionerede. Indimellem slår de over i tyrkisk. Iben Algan taler lige så godt tyrkisk som sin mand - endda bedre nogle gange, fordi hun kan grammatikken til fingerspidserne. Men det er Ömür Algan, der har den æstetiske sans, og det er derfor også ham, der ofte besøger væveriet.

- Jeg har et klart billede af kollektionen og nuancerne, når jeg tager af sted, men det kan godt ændre sig undervejs i processen, fordi væverne også kommer med input, fortæller Ömür Algan.

Ahududu og bulut

Hamam er den tyrkiske betegnelse for spabad. De håndklæder der bruges, er fint vævet stykker stof. De er helt tynde og lette, men har stadig en ekstrem god sugeevne. Med navne som bulut, ahududu og defne, som betyder sky, hindbær og laurbær, viser parret endnu en gang, at der er tænkt nøje over detaljerne.

- Det er tyrkiske ord, men danskerne kan sagtens både huske dem og udtale dem. Samtidig fortæller navnene noget om produktets vævning. Ahududu, der betyder hindbær, har små runde “dutter”, som ligner hindbær, fortæller Iben Algan.

Algans univers er både blødt og æstetisk, men også modigt. For syv år siden var farver ikke en del af den skandinaviske indretningsstil, men Iben og Ömür tog chancen.

- Det var næsten, som om der manglede farver. Alt var meget rent og glat. Heldigvis var der en del forhandlere, der kunne se, at danskerne ville få brug for farver og struktur, fortæller Iben Algan.

Parret er overvældet over, hvor godt deres produkt er blevet taget imod i Danmark. Det er, som om de har udfyldt et farveløst tomrum med tyrkisk varme. Det mest farverige og spraglede håndklæde fra allerførste kollektion blev så populært, at det stadig er en del af sortimentet.

Med navne som Elmas, der betyder diamant og Balik, der betyder fisk, har Iben og Ömür valgt at give deres klæder navne, som fortæller noget om vævningen og som samtidig kan udtales på dansk. Foto: Christian Nordholt

Multifunktionelle klæder

Bæredygtigheden i deres produkt er nøje overvejet, men det er også et naturligt valg for Iben og Ömür Algan, fordi det er en del af den kvalitet, de gerne vil sælge til danskerne. Alle trin af produktionen er udviklet med det for tanke. Det gælder ikke kun tekstilerne, men også vævernes arbejdsvilkår, fragten til Danmark og brugen af emballage.

- Vi har valgt kun at have et simpelt bånd af papir rundt om håndklæderne. Både for at spare på emballagen og for at vise, at man gerne må røre ved dem. Det kan de godt tåle. Desuden sender vi produkterne i stofposer, som man kan bruge igen, hvis man har lyst, fortæller Iben Algan.

Algan har både håndklæder, tæpper og pudebetræk i firmaets sortiment, men spørger man parret, er produkterne multifunktionelle.

- De vejer ikke ret meget og kan foldes helt småt, så de er nemme at have med sig. Selvom det hedder et håndklæde, har vi set dem brugt både som tæpper, duge og tørklæder, og sådan bruger vi dem også selv, fortæller Ömür Algan.

I dag forhandles Algans tekstiler over hele Danmark. På få år er de nået ud til en trofast forhandlerskare. Af samme grund er parret så små begyndt at kigge ud over Danmarks grænser - mod syd.

- Vi har kig på Frankrig. Her sker alle de spændende ting inden for boligindretning, og vores produkt passer til det marked, fortæller Ömür Algan.

For den særegne kombination af tyrkisk vævning og skandinavisk æstetik er ikke for alle, og ikke alle lande har fået øjnene op for den endnu. De har stadig den autentiske tyrkiske tradition til gode.

Ibenog Ömür Alganhar base i Odense. Men deres hamamhåndklæder produceres på et lokalt væveri i Tyrkiet, som de ofte besøger. Foto: Christian Nordholt
Iben og Ömür Algan mødte hinanden i Tyrkiet, hvor Iben boede og studerede. Foto: Christian Nordholt
Algan holder til på havnen i Odense, hvor de har showroom på samme gade som Rice og Hipstory, der også forhandler boliginteriør. Foto: Christian Nordholt
Ömür Algan er vokset op med den tyrkiske tradition for vævning, der går i arv i generation efter generation. Foto: Christian Nordholt
Iben og Ömür Algan har alle kasketter på i firmaet. Foruden dem har de én anden ansat. Foto: Christian Nordholt
Farver, mønstre og struktur er Algans kendetegn. Foto: Christian Nordholt
Farverne spænder fra jord til pastel. Foto: Christian Nordholt
Iben Algan sammen med sin ældste søn. Hjemme hos Iben og Ömür bruger de hamamhåndklæderne til meget mere end badet. De er på alle måder multifuntionelle. Foto: Pernille Enoch
Klæderne er vævet til hverdagsbrug og tåler både vask ved høje grader og tørretumbling. Foto: Pernille Enoch
Algan laver både hamamhåndklæder, tæpper og pudebetræk. Foto: Pernille Enoch
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce