Annonce
Odense

Alfahan skal lægge hunnerne ned

Sådan ser Ricardo ud, den store alfa-han chimpanse, som natten til fredag ankommer til Odense Zoo. Foto: Odense Zoo

Ricardo hedder den nye alfahan i Odense Zoo. Han kommer fra Frankrig og skal tilføre den nuværende bestand af aber de vestafrikanske gener

Annonce

Odense: Hierarkiet bliver sat på noget af en prøve, når aberne i Odense Zoo på fredag får en ny bofælle.

Det er chimpansen Ricardo, der kommer fra en fransk zoologisk have, og han skal være med til at videreføre vestafrikanske gener i den bestående bestand af aber.

Den nuværende han er nemlig en hybrid og steriliseret, så ham er der ikke meget krudt i, og derfor er det nu en rigtig alfahan, som skal komme og lidt populært sagt lægge hunnerne ned.

Og mens hormonerne formentligt vil komme op at ringe hos hunnerne, bliver det hierarkiet hos hannerne, der bliver en udfordring.

Derfor bliver Ricardo heller ikke bare sat ind sammen med de andre aber fra dag ét, men stille og roligt sluses han ind.

De to lokale zoologer, som er med i Frankrig, kommer sammen med Ricardo tilbage til Danmark efter midnat natten til fredag.

Her vil teamleder Michael Wallberg Sørensen og dyrlæge Steffen Knold stå parat, så Ricardo kan komme ind i chimpansestalden.

Det sker ved, at Ricardo bedøves og derefter tages ud af transportkassen og ind i anlægget, hvor han isoleres fra resten af flokken.

Faktisk kommer der til at gå nogle uger, hvor Ricardo introduceres til de nye omgivelser. I første omgang uden fysisk kontakt, dernæst én chimpanse ad gangen. Og den første, Ricardo skal hilse på, er den nuværende han-chimpanse.

Præcis hvad der kommer til at ske og hvilke roller, chimpanserne får over for hinanden sammen med Ricardo, kan ingen sige noget om.

Nu kan det blive en meget stor omvæltning for Ricardo at møde hunnerne i Odense Zoo, så han har en ven med. Det er franske Raphael, som er dyrepasser i den zoologiske have, Ricardo kommer fra. Han rejser dog igen efter et par dage.

Den franske dyrepasser Raphael er med de første par dage til at hjælpe alfa-hanchimpansen Ricardo med at finde sig til rette i de odenseanske omgivelser. Foto: Odense Zoo
Annonce

Chimpansernes ø renoveret

Chimpansegruppen oplever også en del andre forandringer for tiden. Chimpanseøen er blevet renoveret, og tre høje tårne bygget af 13 meter høje Douglasgran stammer bryder op midt på øen og bliver allerede hyppigt brugt af chimpanserne.

En privat donation har været startskuddet til projekt chimpanseø. Med et sekscifret beløb har den private donor delfinansieret de nye forhold på chimpanseøen og sikret nye aktiveringsmuligheder for flokken.

Den franske dyrepasser Raphael er med de første par dage til at hjælpe alfa-hanchimpansen Ricardo med at finde sig til rette i de odenseanske omgivelser. Foto: Odense Zoo
Den franske dyrepasser Raphael er med de første par dage til at hjælpe alfahan-chimpansen Ricardo med at finde sig til rette i de odenseanske omgivelser. Foto: Odense Zoo
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Annonce