Annonce
Assens

Aldrig set før: Byrådsmøde kun med lyd

Byrådsmøde via Skype? Ja, det lod sig gøre onsdag aften, da der meget atypisk, og historisk, var byrådsmøde på den måde i Assens Kommune. Foto: Martin Kloster
Læs her Fyens Stiftstidendes reportage fra et særegent byrådsmøde, som kun er blevet skrevet på baggrund af lyd. Avisen var med på en lytter, da byrådsmødet foregik via Skype.
Annonce

Assens: Så har man hørt det med.

Byrådsmødet onsdag i Assens Kommune går over i historien. For første gang nogensinde foregår det ikke i byrådssalen, men via den softwarebaserede telefoniservice Skype. Hver enkelt af de 29 byrådsmedlemmer sidder logget ind derhjemme med dagsordenen ved deres side. Og måske en ibenholtsort, duftende kaffe i skødet.

Klokken 16.54 åbner lyden pludselig. Seks minutter før mødet.

- Så har jeg fået at vide, at live-stream er i gang, siger en mandig stemme.

- Tak for det, Morten, replicerer borgmester Søren Steen Andersen (V) i den anden ende.

- Så husk anbefalingen: Alle mikrofoner er slukket. Når borgmesteren giver os lov til at tale, tænder vi mikrofonen, husker Charlotte Kjær (S) de andre om.

Borgmesteren spørger om alle er på. En-for-en.

- Ja, svarer den første - Ashil Farokh (S) fra Tommerup Stationsby.

- Ja, siger Berit Schaldemose (S), direkte igennem fra Glamsbjerg.

Finn Brunse (S) fra Brylle-området bryder det gængse "ja" med et "yes". Flemming Risskov Jørgensen (SF) er endnu mere i hopla og kommer frisk med et "tjikker-likker her", der både er et spejderudtryk og ord taget fra et Kim Larsen & Kjukken-nummer. Jens Jakobsen (V) nede fra Haarby siger "selvfølli'" med sin stærke, fynske accent ligesom siger Ib W. Jensen (V) ude fra Koppenbjerg leverer et "jep".

- Er der nogen lyd på mig eller er der ikke lyd på mig?

Borgmester Søren Steen Andersen (V) under onsdagens byrådsmøde over Skype.

Annonce

Jens Henrik på

Og Jens Henrik Thuelsen Dahl (DF)? Intet. Ingen. - Vi vender tilbage til Jens Henrik Winther Thulesen Dahl, siger Søren Steen Andersen med hentydning til det medlem i byrådet, der har det længste navn i passet. - Der er da et billede af dig her, Jens Henrik, forsøger borgmesteren uden held. Heldigvis er Jens Henrik Thulesen Dahl skam på. - Jeg havde lige en anden minister i røret, eller ikke minister, men jeg er her, beklager, lyder det en kende forvirret. Klokken 17 byder borgmesteren derfor velkommen. Han sidder og ringer med borgmesterklokken. Så højt, at lyttere med høretelefoner nærmest hører trommehinden danse jitterbug i dette spæde forår - midt i coronaforbandelsen. - Så er byrådets meget atypiske møde her gået i gang i Skype-format, siger Søren Steen Andersen. Atypisk er der heller ingen indledende fællessang - for eksempel TV2's "Hele verden fra forstanden" havde passet. - Mødeformen er knap så personlig, tilføjer borgmesteren med rette. Ena Nørgaard (K), der stopper i byrådet grundet sygdom, er den første til at få ordet. Hun takker for et godt samarbejde med alle. Byrådet skal godkende, at Søren Thomsen remplacerer hende. Det godkeder de.

Annonce

Solidt seertal

Klokken 17.07 ser 60 mennesker med. Måske tæller den de 29 byrådspolitikere med samt lidt ansatte fra kommunen. Så ud fra disse mørketal, ser vel omkring 20-25 mennesker med derude i cyberspace.

Måske er Søren Thomsen med på en lytter også.

- Det er lidt specielt at gå hjemme, siger Poul Poulsen (R) under et punkt.

Sådan har hele Danmark det nok.

Klokken 17.18 spørger borgmesteren:

- Er der nogen lyd på mig eller er der ikke lyd på mig?

Der er da også mussestille på linjen, så man skulle tro alle var røget af træftpunktet. Men bare rolig, de folkevalgte er på.

Klokken 17.21 ser 60 seere stadig med. Udsendelsen har fundet sit leje. Men vi immervæk langt fra X Factor-tal og influenseres YouTube-kanaler (dog viser det sig senere, at tallet skulle være i underkanten af 150).

Da Lars Kolling (DF) får ordet, lyder det som om han sidder i en bunker et sted. Men han sidder nu nok i sit hjem i Glamsbjerg.

Sådan ser et normalt byrådsmøde nogenlunde ud i Assens Kommune. Politikerne er til stede i byrådssalen. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Annonce

Prisgivet

Stiftstidendes ikke udsendte, men hjemme-arbejdende reporter observerer, at lyden går et splitsekund hurtigere igennem på mobilen frem for computeren. En god detalje, hvis næste måneds byrådsmøde også er på Skype.

Da de folkevalgte "Skype-politikere" når til punktet om et navneændring af Torø Huse til Thorøhuse, bemærker Søren Steen Andersen, at det kan være svært at høre, om det er med eller uden h. Lytteren er prisgivet.

Men det hele går, som det skal. Mere eller mindre. Borgmesteren er en god ordstyrer. Lyden går godt igennem fra Barløse til Barløseborg.

Borgmesteren får det sidste ord:

- Jeg får bekræftet nu, at live- ...

… streamingen er afbrudt.

Det sidste - vi gætter os til, han ville sige - nåede ikke ud i æteren.

Ved live-sendingen af byrådsmødet på Skype blev der brugt et gammelt stillbillede fra et tidligere byrådsmøde. Foto: Martin Kloster

Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Lige nu: Odins Bro er spærret

Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce