Faaborg-Midtfyn: Der er ikke den samme stråleglans over alder og erfaring, som der har været. I hvert fald ikke, hvis man spørger vælgerne i Faaborg-Midtfyn. Det gjorde partierne sådan set i forbindelse med kommunalvalget, og vælgerne sendte et klart signal tilbage om, at kommunalbestyrelsen trængte til at få tilført noget ungdommeligt energi.
Oprydningen sås især hos Socialdemokraterne og Venstre, men den ligner en tendens.
Jos Bisshop, vraget kommunalbestyrelsesmedlem for Socialdemokraterne.Jeg synes altså, det er pragtfuldt, at vi har fået så mange unge, kvinder fra vores parti ind i kommunalbestyrelsen.
Hos Venstre mønstrede den 67-årige spidskandidat, Kristian Nielsen, 804 stemmer. Det er det laveste personlige stemmetal en borgmesterkandidat for partiet har fået i Faaborg-Midtfyns historie, og mindre end det halve af, hvad hans forgænger på posten, Søren Kristensen, fik for fire år siden.
Positivt med fornyelse
- Jeg kan dog stadig glædes over, at jeg var den kandidat, der fik næstflest stemmer efter Hans Stavnsager. Men selvfølgelig har du ret i, at vælgerne har vist, at de gerne ser noget fornyelse. Jeg ser det som noget positivt, at de gerne vil tilføre kommunalbestyrelsen noget ny energi, og det er da noget, vi skal tage med os, siger Kristian Nielsen.
I hans parti blev heller ikke Bo L. Petersens mangeårige erfaring blev påskønnet. Bo Petersen har været med i kommunalpolitik siden 1998, men blev denne gang stemt ud. Bo Petersen er dog ikke specielt gammel, kun 51.
Fornyelseskravet ramte også Lars Tribler, 57, som vælgerne kun gav en periode i kommunalbestyrelsen. Ny i Venstres femmandsgruppe er Lars Scheby, 45.
Mod tendensen trækker, at venstrevælgerne nyvalgte den tidligere skoleinspektør John Jakobsen, der er 66, men generelt trækkes gennemsnitsalderen lidt ned, idet Herdis Hanghøi, 67, ikke genopstillede til kommunalbestyrelsen.
Venstres yngste kandidat er 38-årige Anne Jørgensen, som uden de store problemer fik genvalg.
Unge kvinder vælter S-liste
De socialdemokratiske vælgere gav et ufrivilligt farvel til Jos Bisschop, der fylder 72 om to uger. Han er ked af valgnederlaget, især fordi opbakningen på hjemmebanen Kværndrup svigtede:
- For jeg ville gerne have haft en periode mere. Men omvendt synes jeg altså, det er pragtfuldt, at vi har fået så mange unge, kvinder fra vores parti ind i kommunalbestyrelsen. Det har været en af de ting, jeg gerne ville arbejde for, men det er kommet af sig selv, siger Bisshop, der har været aktiv i kommunalpolitik i 28 år.
Nu vil han ud og finde et arbejde, frem for at sidde og trille tommelfingre, meddeler formanden for Arbejdsmarkedsudvalget, hvor fem ud af syv medlemmer blev kasseret af vælgerne.
Her er det nye byråd
Socialdemokratiet:
Hans Stavnsager (borgmester): 3541
Anstina Krogh: 559
Tanja Kromann Clausen: 533
Kim Aas Christensen: 449
Mette H. Frederiksen: 425
Steffen Jensen: 462
Sarah Primsø Bach: 322
René Brinch Petersen: 262
Maria Busborg: 243
Lars Nielsen: 240
Venstre:
Kristian Nielsen: 804
Søren Kristensen: 690
Anne Jørgensen: 524
Lars Scheby: 570
John Jakobsen: 387
Konservative:
Vibeke Schaffalitzky de Muckadell: 659
Søren Clemmensen: 532
Thomas Ingemansen: 411
Dansk Folkeparti:
Anne Møllegaard Mortensen: 723
Jack Odgaard: 493
SF:
Lea Haahr: 559
Mads Holdgaard: 204
Radikale Venstre:
Søren Hansen: 375
Lokallisten:
Ole Pedersen: 472
Enhedslisten:
Kirsten Lundgaard: 178
Socialdemokraternes grand old lady, Anne-Merete Mikkelsen, besluttede inden valget, at denne periode skulle være hendes sidste. Da hun i maj meddelte sit stop, sagde den 69-årige veteran, at hun efter 25 års virke ønskede at give faklen videre til ”gode, yngre kræfter”.
Det fromme ønske, som hun altså deler med Jos Bisschop, blev hørt. Partiet fik nyvalgt Maria Busborg, 35, Sarah Primsø Bach, 38, René Brinch Petersen, 42, og Mette H. Frederiksen, 44. De socialdemokratiske vælgere er dog ikke mere aldersforskrækkede, end de også gav nyvalg til Lars Nielsen, 65.
77-årig spids fik tilbagegang
Også i andre partier tegner tendensen sig. De konservative var ved valget anført af 77-årige Søren Clemmensen, og selv om partiet fik et fremragende valg og gik to mandater frem, måtte "Clemme" se sin egen popularitet dale. Ved valget i 2017 fik han 785 personlige stemmer, tirsdag 532.
Partiets fremgang blev især båret af Vibeke Schaffalitzky de Muckadell, 33, (659 personlige stemmer). Clemmensen har meddelt, at dette valg var hans sidste.
SF havde selv valgt fornyelsen, og vælgerne kvitterede ved at give 39-årige Lea Haahr et fornemt valg med 564 personlige stemmer, mens den 75-årige veteran og tidligere spidskandidat, Torben Smith, ikke kom i nærheden af en byrådsplads med 124 personlige stemmer.
Trenden slog til gengæld ikke igennem hos Lokallisten og Radikale Venstre, der ellers stillede med et par meget unge kandidater. Lokallisten havde store forventninger til den 18-årige gymnasieelev Alberthe Veggerskilde, der måtte se sig henset til listens fjerdeplads med 134 stemmer. Hos Radikale fik 21-årige Markus Valentin en tredjeplads med sine 185 stemmer.
Enhedslisten gik helt i den anden grøft i et omvendt generationsskifte og skiftede 57-årige Morten Schjøtt ud med 71-årige Kirsten Lundgaard, der fik et billigt byrådssæde på 178 personlige stemmer.
Hos DF var vælgertilslutningen ikke stor nok til at give Åge Priisholm, 67, eller folketingskandidat René Jørgensen, 48 år, fire år mere i kommunalbestyrelsen. De to pladser gik til Anne Møllegaard Mortensen, 58, og Jack Odgaard, 60.