Annonce
Indland

Aldersbonus kan hæve dit gamle karaktersnit

Jesper Buhl er begejstret for den nye aldersbonus, der giver ham mulighed for at søge ind på drømmestudiet, når han stopper som chef for Den Fynske Opera. Foto: Claus Fisker/Scanpix

Inflation i 12-taller forringer gamle studentereksamener.Så fra i dag kan ældre karaktergennem- snit hæves med en aldersbonus

Annonce

Hvis du har taget studentereksamen før 2007, da den nye 12-tals-skala blev indført, kan du nu gange dit eksamenssnit med faktor 1,5 plus det antal år, der er gået siden eksamen.

Undervisningsministeriet har med virkning fra i dag, 1. april, indført den nye aldersbonus på grund af karakter-inflation. Der er simpelthen for mange, der får topkarakteren 12, efter den nye karakterskala blev indført.

- Efter den gamle skala blev 13 givet så sjældent, at et eksamenssnit på 8 slet ikke var dårligt. Men med den nye skala er der sket en inflation i topkarakteren, 12. Samtidig må man gange sit snit med 1,08 for hvert ekstra fag på A-niveau og med 1,06, hvis man starter en videregående uddannelse inden for to år. Den mulighed har man jo ikke, hvis man blev student for 15 år siden, og derfor indfører vi fra i dag en aldersbonus, forklarer kontorchef Liselotte Frederiksen i Styrelsen for Karakter og Kvalitet.

Annonce

Sådan beregner du tallet

Aldersbonus betyder, at hvis du for eksempel gik ud af gymnasiet for 36 år siden, kan du gange dit snit med 1,5 plus 0,36, altså 1,86. Blev du student i 1980 med et snit på 9, hæves det til et snit på 16,74.

- Det lyder umiddelbart voldsomt, men hvis man fremskriver den almindelige inflation i karakterer, vil der kun gå fem-seks år, før den forskel er udlignet, forklarer Liselotte Frederiksen.

Hos Ældresagen bifalder man den nye aldersbonus:

- Der ligger enorme mængder akkumuleret livsvisdom ubrugt hen hos for eksempel midaldrende mænd med gamle karaktersnit, der sætter dem bagest i jobkøen. Nu kan de dele denne viden med yngre generationer, siger ældreformand Bjarne Jes Hansen.

Annonce

Et nyt livskapitel

En af dem, der ser store perspektiver i den nye alders­bonus, er operasanger Jesper Buhl, som for nylig sagde sit job op som chef for Den Fynske Opera.

Den 51-årige sanger fik i 1983 en hæderlig studentereksamen fra Kolding Gymnasium med et snit på 8,5. Med aldersbonus er han nu superstudent med et snit på 15,55.

- Nu kan jeg komme ind på jordemoderstudiet, og når jeg er færdiguddannet, vil jeg slå mig op som Den Syngende Jordemoder. Så kan jeg dyrke talentpleje fra starten, lyder det begejstret fra operasanger og kommende jordemoder Jesper Buhl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce