Annonce
Mad og drikke

Alderens ynde i 14 vine

Brødtekst

Annonce

1997 Barbera d’Alba Bricco delle Viole, G.D. Vajra, Barolo, Piemonte Unikavine.dk: 300 kroner (13,5 procent)

Mørk rødbrun, men stadig uigennemsigtig i glasset. Duften er et bad i tertiære aromaer: Svampe, våde blade i skovbunden og lys tobak med et pift af sød lakrids. Der er en oxideret tone i duften, men ikke i en grad så det svækker lysten til at smage vinen. I munden er vinen en del friskere; syren er stadig i live, men kun på medium styrke. Her er mørke kirsebær, tørrede hindbær og brombær og henkogte blommer, karamelliseret mælkechokolade, mere lys tobak, læder og støvet, varm gårdsplads. Konklusionen er dog, at det er en vin, som er gået på pension, og det er nok fem år siden, den var på toppen. Tre stjerner.

1984 La Monella, Braida, Piemonte, Italien - Unikavine.dk: 300 kroner

Rødbrun og svagt gennemsigtig i glasset. Kaffe, appelsinskal, svag champignon og våd jord trænger igennem i duften, og i munden er det bitre toner af kaffe og appelsinskal fulgt op af løg, kirsebærsten og en smule mørk chokolade, der viser sig frem. Imponerende nok er der stadig en ganske lille, mousserende fornemmelse i vinen. Afkølet til cirka 14 grader skjuler denne vin sin alder overraskende godt. Fire små stjerner.

La Bogliona Barbera d’Asti Superiore, Scarpa, Nizza, Piemonte - Victoriavine.dk: 449 kroner (for 2011)

2010 La Bogliona: Medium rød med pæn intensitet i duften. Den er lidt kantet med lakrids og gårdsplads, en ostet tone, røde kirsebær og svagt granatæble. Syren er høj, det samme er alkoholen (14,5 procent), men vinen er i balance med både rød bærfrugt, især våde jordbær, en antydning af fadlagring og mere ældede noter af lys tobak og nyt læder. De tertiære noter er ved at tage over. Giv den to-tre år mere, og så er den på toppen. Lige nu er det fire sikre stjerner.

2011 La Bogliona: Mørkerød og uigennemsigtig i glasset. Intens duft med sorte kirsebær, brombær, blå blommer, smukt fad (vinen har ligget på gamle, store botti), kværnede røde peberkorn, lidt lakridsrod og sød tobak. I munden er der sødme, høj syre, gode tanniner og alligevel en cremet mundfornemmelse. Stor krop, hvor alkoholen er tydelig og en lang afslutning. Her er balance og kompleksitet. Fem store stjerner.

2013 Barbera d’Asti Superiore Nizza, Sant’ Evasio, Nizza, Piemonte - Vinotekafynnis.dk: 188 kroner (14,5 procent)

Medium rød, gennemsigtig og efterlader masser af farve på glassets sider. Her er mørke kirsebær, søde ribs, granatæble og mørke blommer i duften, som også byder på svagt sødligt fad, tørre solbær, tobak og en lille lakridsnote. Frugten og syren er ved at finde hinanden i smagen, men der er stadig nogle års udvikling tilbage, før der er harmoni. Lige nu er syren - og til dels tanninerne, som kan markere sig i denne vin - for dominerende i forhold til den sødlige frugt. Vinen vil formentlig smage bedre om to-tre år, når de ældede noter for alvor viser sig frem i både duft og smag. Det er bemærkelsesværdigt, hvor tilbageholdende alkoholen virker i munden. Fire stjerner.

2011 Mervisano Barbera d’Alba, Orlando Abrigo, Treiso, Piemonte - Vinotekafynnis.dk: 163 kroner (14,5 procent)

Mørkerød og uigennemsigtig, gennemfarvet ud til kanten i glasset. Der er fyldt op i næsen med mørk bærfrugt - sorte kirsebær, brombær og solbær - peber og flæsk, timian, fadfedme og mørkristet træ, en smørret note, våd jord og mørk kakao. Syren nærmer sig en pæn integration med de mørke, frugtige smagsnoter af sorte bær, mørk chokolade, en smule vanilje, peber, læder, tjære og brændt træ. Tanninerne napper kun svagt i munden. Tørstofindholdet forekommer højt i denne vin, som må have kondition til i hvert fald fem år endnu, før den er på toppen. Alkoholen er bemærkelsesværdigt afdæmpet i munden. Fem små stjerner.

Stradivario Barbera d’Asti Superiore, Bava, Cocconato, Piemonte - Ankervinimport.dk oplyser forhandler og pris

2013 (13,5%): Medium rød med grønne, stilkede noter iblandet blåbær og brombær i duften, som også har meget svagt fadpræg. I munden er syren høj, og alkoholen nærmer sig også et mærkbart niveau (13,5 procent). Der er blå blommer, brombær, sorte kirsebær, svag sød lakrids og fadsødme i smagen. Den virker endnu ikke harmonisk. Tre stjerner.

2007: Stadig rød, men med de første tegn af teglrødt skær i kanten af glasset. Svag oxideret tone i duften, som er domineret af kaffe, lys chokolade og kirsch. Der er høj syre og forholdsvis store tanniner i munden, hvor smagen af kirsch og chokolade går igen sammen med modne, blå blommer, sorte kirsebær og en snert af sød tobak og chokolade. Vinen nærmer sig modenhed. Fem stjerner.

2001: I modsætning til Pianoalto i samme årgang er denne klart mere ældet. Her er en tydelig oxideret tone, der fører over i bitter tobak. Syren er stadig høj, og den oxiderede tone findes også i smagen, hvor frugten bæres af overmodne, blå blommer. Her er bitter tobak og fadsødme. Den skal drikkes nu. Tre stjerner.

1998 (fra magnum): Teglfarvet med klarere kerne end 2001’eren. Afdæmpet duft af rød bærfrugt, syrlige kirsebær og lyst skind. Syren er høj, kroppen er stor, og vinen har en lang finish. Der er søde, røde bær, granatæble, sorte kirsebær, sød lakrids og chokolade i smagen. God balance mellem syre og sødme, men den er ikke helt så imponerende, som Pianoalto i samme årgang.

Pianoalto Barbera d’Asti Superiore Nizza, Bava, Cocconato, Piemonte - Ankervinimport.dk oplyser forhandler og pris

2013: Medium rød. Meget lukket i duften og giver ikke meget fra sig ud over lidt krydderurtebed og en svag, syrlig lugt. Også i munden er vinen lukket - frugtsødmen fornemmes, og der er stor syre og høj alkohol (14,3 procent), men frugten gemmer sig, og vinen smager mest af tør lakridsrod og har et urtet præg. Tre små stjerner.

2007: Medium teglrød med tydelige alderstegn i duften - her er oxidering og læder, men også syrlige kirsebær, lys chokolade, svagt fadpræg og krydderurtebed med timian. Der er god balance i munden, hvor syren stadig er i top. Smagen har sorte kirsebær og bær i lage fulgt af sød lakrids og krydderurtebed. Alkoholen (14 procent) brænder igennem. Vurderet på eftersmagen og længden virker den, som om den kan leve længe endnu, men duften antyder, at den er ved at toppe. Tre stjerner.

2001: Medium teglrød og gennemfarvet ud til kanten af glasset. En duft af våde, overmodne jordbær, overmodne blå blommer og en smule oxidering, men slet ikke så udtalt som i 2007’eren. Smagen har rød frugt med granatæble, syrlige hindbær og våde jordbær. Her er sød lakridssødme og tydelig alder. Stadig en høj syre og stadig lækker at drikke - topper den lige nu? Den burde kunne holde sig et par år endnu. Fem stjerner.

1998 (fra magnum): Medium teglrød med duft af kirsebærlikør og rød bolsjesødme ledsaget af granatæblesaft, sukrede ribs, læder og en svag note af kød. Vinen har stor sødme i smagen med moden, rød bærfrugt og kød, en perfekt integreret syre og alkohol - og igen, en smuk sødme. En vin med flot balance og på magnum burde der være endnu to-tre års liv i den. Fem store stjerner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce