Annonce
Odense

Albani klar med øl på 12,5 procent: Mikrobryggeri skudt i gang med trippel porter

Jesper Larsen og Anders Kissmeyer har allerede den første øl på vej i ståltankene. En trippel porter ppå 12,5 procent. Foto: Morten Vilsbæk

Anders Kissmeyer er kreativ chef for de nye håndværksøl fra Albanis nye bryggeri.

Godt begyndt er som bekendt halv fuldendt. Men man kan også blive halvfuld på en enkelt flaske fra premieren på Albanis nye mikrobryggeri: Håndværkerne bygger stadig i lokalerne ud mod Albanigade, men Anders Kissmeyers første bryg bruser i den høje ståltank, og det er potente sager.

En nordisk trippel porter på 12,5 procent, for den kreative chef i det nye mikrobryggeri ønsker sammen med brandmanager Jesper Larsen fra Albani at markere åbningen af det nye bryggeri med en øl, som kan holde over lang tid og som gør indtryk på gæsterne. Øl med procenter over 10 procent lagrer særdeles fint, ja de kan faktisk blive bedre med alderen akkurat som vin, og ølentusiaster holder især af denne type øl, fordi man kan nyde den i små doser hen over en aften.

Anders Kissmeyer satte det første bryg over i mikrobryggeriet fredag i sidste uge. Håndværkerne mangler at montere vinduer og døre, men det kommende mikrobryggeri skal også først stå klar til november. Indtil da har brygmesteren tid og mulighed for at eksperimentere og teste bryggeriet, som er state of the art med hensyn til udstyr.

- Vi vil gerne slå to fluer med et smæk: Vi brygger noget rigtig langtidsholdbart øl, så vi kan gemme flaskerne i lang tid. Samtidig presser vi anlægget til det maksimale ved at lave noget så enormt stærkt som en nordisk trippel porter med en masse malt, en knaldsort sag med kirsebær, slåen, hyldebær og lyngblomster for at få den nordiske karakter, siger Anders Kissmeyer.

Han har hældt malt, humle og krydderier på anlægget, mens lyngblomsterne efterfølgende får en tur for sig - de ligger i en tepose i en lille stålbeholder, hvorfra duften af den jyske hede bliver skyllet ind i hovedbeholderen.

- Indtil videre er det gået godt, og her dufter af bryggeri, siger Anders Kissmeyer og kigger gennem en glasrude ned til den brusende væske.

Brygmesteren var med til at starte Nørrebro Bryghus og har siden sin exit herra arbejdet sammen med mange bryggerier om sine egne øl. I efteråret indgik han og Royal Unibrew en samarbejdsaftale om mikrobryggeriet i Odense, og Anders Kissmeyer satte den første bryg over ved 11-tiden efter at være kørt fra København til Odense, "mæske tanken ind med 2500 liter", som han formulerer det.

- Det er altid en smule whoppy, whoppy, når man laver noget så stærkt. Øllet er færdigt til tapning i den rå version om seks-otte uger, og vi køber cognacfade hjem, så vi også får en cognac-lagret version, siger Anders Kissmeyer.

Med 2500 liter i tanken får han og Albani nogle få tusinde halvliters flasker, og det meget begrænsede oplag skal nydes i mikrobryggeriets lokaler eller bruges til events, som markerer bryggeriet, så kun nogle få af de eksklusive øl ryger ud over matriklen, vurderer de to.

- Vi har en tanke om at nummerere etiketterne og lave en event ud af det, hvor vi inviterer de fynske øldrikkere ind, så de kan se, hvad filen har vi gang i. Og så gemmer vi noget på cognacfadene til at at pifte en event op med vores første bryg, siger Jesper Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Annonce