Annonce
Nyborg

Alarmerende: Ni vandværker ramt af pesticider

Der er ikke umiddelbart fare for vandet i hanerne. Men Nyborg Kommune er bekymret over fundet af pesticider i vandet fra ni ud af 16 vandværker. Foto: Henrik Reintoft
Der er ikke umiddelbart fare for drikkevandet. Men Region Syddanmark foreslår Nyborg Kommune et partnerskab, som skal finde kilderne til pesticider i vandet fra de fleste af kommunes vandværker.

Nyborg: Der er fundet pesticider i ni af 16 vandværker.

Og det er uklart, hvor forureningen kommer fra.

Sådan lyder den alarmerende besked fra Nyborg Kommune til Region Syddanmark.

Forureningen med pesticider er blandt andet fundet i vandet fra Ørbæk Vandværk, der er kommunens næststørste.

Vandværket måtte allerede i 2012 lukke to boringer på grund af forurening med pesticidet BAM.

Og nu har regionen en indtil videre ubekræftet mistanke om, at forureningen blandt andet kan stamme fra en maskinstation i området.

Annonce

Mistanke til gartnerier

Såderup og Omegns Vandværk er et andet af Nyborg Kommunes vandværker, der er ramt af forurening med pesticider.

Her er der mistanke til to nu nedlagte gartnerier i området, og indtil sagen er undersøgt nærmere, bliver borgerne i området forsynet med vand fra Ullerslev Vandværk.

De syv øvrige vandværker, hvor der er fundet pesticider, er Aunslev Vandværk, Flødstrup Vandværk, Frørup Vandværk, Herrested-Måre Vandværk, Refsvindinge Vandværk, Hjulbybro Vandværk og Svindinge Vandværk.

Der er tilsyneladende ikke umiddelbar fare for det drikkevand, der kommer ud af hanerne hos de forbrugere, som er tilknyttet de ramte vandværker.

Men Region Syddanmark ser på situationen med tilstrækkelig alvor til at bede Nyborg Kommune overveje et partnerskab.

Partnerskabet skal i første omgang føre til en afdækning af kilderne til forureningen i Ørbæk og Såderup og Omegns vandværkers oplande.

Sagen er på dagsordenen til et møde i Region Syddanmarks miljøudvalg den 19. februar.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce