Annonce
Odense

Alarm afblæst: Mulig drukneulykke var dukke, som skulle beskytte ørreder mod skarv-angreb

Den formodede druknede person viste sig at være denne dukke, som på kreativ vis var gelejdet ud i fjorden på et bildæk for at skræmme sultne fugle væk fra nyudsatte ørreder. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen.
Der var stor udrykning torsdag formiddag ved Stige Ø til en formodet drukneulykke. Det viste sig at være en dukke til at skræmme sultne fugle væk.

Odense: Der var blå blink fra både Fyns Politi, Beredskab Fyn og Forsvaret torsdag formiddag. Klokken 10.30 indløb en alarm til Fyns Politi om en mulig drukneulykke ved Stige Ø tæt ved lystbådehavnen, hvor en formodet krop var set i vandet.

Men "det hele endte lykkeligt", som vagtchef Henrik Strauss fra Fyns Politi formulerer det.

- Det, man troede, var en mulig druknet, var en dukke, som er sat ud i forbindelse med et ørredprojekt. Man har sat en dukke ud for at holde skarven væk.

- Vi, beredskabet og Forsvaret fra fremme og var involveret. Vi havde en drone oppe og konstaterede, at det var en dukke, som lå forankret. Alt er afblæst nu. Det er rigtig fint, at folk ringer, for det værste er ikke at gøre noget, hvis man observerer noget. Og så lærte vi noget nyt i dag, siger vagtchefen.

Den formodede ulykke skete ved Stige Ø, hvor Odense Å løber ud i fjorden. Her udsættes hvert år i begyndelsen af april smolt, som er ferskvandsørreder, som er klar til at trække ud i det salte fjordvand.

Annonce

Ikke dumme fugle

Smolten er lækkerbiskener for blandt andet skarv, og derfor forsøger man at skræmme skarvene væk, fortæller Allan Wermuth, som er formand for foreningen Fynske Lystfiskere.

- Skarvene er ikke dummere, end at de godt ved, at nu sættes mange fisk ud. Så der bliver lavet en vagtordning, hvor folk kan tilmelde sig og stå vagt ved udsætningerne med henblik på at skræmme skarvene væk. De er storslemme til at æde de små fisk, som gerne skulle vokse sig store.

I år var der tænkt kreativt for at holde fuglene væk fra ørred-buffeten.

- Den 6. til 8. april var der elever fra Elsesminde (kendt som Elsesminde Produktionshøjskole, men nu FGU Fyn Odense, red.) ude og sætte smolt ud. Der er så lavet en dukke, som er sat ud simpelthen for at se, om skarvene kan skræmmes væk. Men det er ikke en generel ting at sætte dukker ud, når smolt sættes ud, siger Allan Wermuth.

Det var ikke elever fra FGU Fyn Odense, som havde sat dukken ud, men en lystfisker.

Isbutikken Søpavillonen på Stige Ø har lagt en række billeder på Facebook af udrykningen. Ved billederne omtaler flere personer dukken som "Benløse Edvard".

Efterfølgende kunne avisens udsendte konstatere, at skarven havde fundet tilbage til vandoverfladen i stor stil, da den bjergede dukke "Benløse Edvard" ikke længere stod vagt i Odense Fjord.

Formodet drukneulykke i Odense Fjord. Det viste sig at være en dukke i vandet. Foto: Søpavillonen.
Formodet drukneulykke i Odense Fjord. Det viste sig at være en dukke i vandet. Foto: Søpavillonen.
Formodet drukneulykke i Odense Fjord. Det viste sig at være en dukke i vandet. Foto: Søpavillonen.
Formodet drukneulykke i Odense Fjord. Det viste sig at være en dukke i vandet. Foto: Søpavillonen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

Middelfart For abonnenter

Stribonitter så omdiskuteret olieberedskabslager indefra: - Byggeri i seks etager er en skændsel for området

Annonce