Annonce
Mad og drikke

Aktiviteter til efterårsferien: Haveæbler bliver forvandlet til most

Ifølge Jesper Dalskov-Rasmussen er der to tidspunkter, hvor der for alvor er tryk på i løbet af de seks uger, man kan aflevere sine haveæbler og bytte dem til færdigpresset most. Det er, lige når æblesæsonen begynder og i efterårsferien, hvor man bruger det som en aktivitet i ferieugen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Enhver med et par æbletræer i haven kender det formentlig. Du har lavet tærten, grøden og mosen og har stadig adskillige kilo æbler tilbage, som du ikke ved, hvad du skal stille op med. Det har man en god løsning på i Ørbæk på Fyn.

Ole Jensen fra Tved ved Svendborg sætter sig glad og tilfreds ind i sin blå ladvogn. Ladet er tomt - bortset fra et par tomme kasser og kurve. Lasten er afleveret. 140 kilo æbler er blevet byttet til 14 liter ren æblemost. Friskpresset og pasteuriseret, så det kan holde sig et år. Mindst.

Det er en årlig tilbagevendende begivenhed på Orskov Foods i Ørbæk. Folk kommer og afleverer æbler fra haven og får most retur. Én liter for hver 10 kilo æbler.

- Vi får alle mulige sorter ind. Det er aldrig til at vide, hvad folk kommer med, men det er også det, der gør det så spændende. Det hele ryger bare ned i graven og bliver presset. Det er ikke et standardiseret produkt, vi får ud i den anden ende. Det smager af de æbler, som folk kommer med, siger Jesper Dalskov-Rasmussen, som er salgsdirektør hos Orskov Foods.

Duften af friske æbler er markant ved graven, hvor det er blevet Christian og Lena Jørgensens tur til tømme traileren med æbler fra deres fritidshus på Nordfyn. I mellemtiden viser Jesper Dalskov-Rasmussen avisens udsendte, hvad der sker med æblerne, efter de er blevet afleveret.

Christian og Lena Jørgensen bor i Odense, men æblerne er fra et fritidshus ved æbleø. De er ikke klar over, hvilken sort de afleverer, men de mener, der er omkring 300 kilo. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Holdes adskilt

Indenfor er biernes summen blevet erstattet med lyden af grådige maskiner, der hvæser og summer.

I graven bliver æblerne skyllet og transporteret til en maskine, der hakker frugterne i fine stykker. Herfra bliver de pumpet via et rørsystem hen til de to æblepressere af ældre dato.

- De fungerer som en vinpresse. Det ligner nærmest et par strømpebukser, der bliver trukket ind og ud og presser saften fra æblerne. Vi bruger faktisk de samme maskiner til at presse kirsebær og ingefær, fortæller Jesper Dalskov-Rasmussen.

Et kæmpe kar er fyldt til randen med den pressede saft. Pulpen bliver brugt til biogas.

- Når vi presser æblerne, får vi cirka 85 procent ud af dem. Vi laver most hele efteråret og frem til januar, men det, vi presser her i efteråret, er den bedste most. Den bliver så varmebehandlet og kommer på tanke, som vi kan tappe af, til en nye høst er klar næste år, siger salgsdirektøren, der understreger, at haveæblerne ikke blandes med virksomhedens øvrige produktion.

- Vi får jo også æbler fra vores frugtplantager. Nede omkring Oure har vi 110 hektar, hvor vi får frasorterede æbler fra. Det, vi laver med haveæblerne, holder vi adskilt, siger han.

Haveæblerne udgør mellem 25 og 50 procent af Orskov Foods råvaremængde, og folk, der ikke har æbletræer hjemme i baghaven, kan købe mosten i Rema 1000.

- Det er et koncept, vi kalder Årets Æblerov, og som vi har udviklet med Rema 1000 for fem-seks år siden, siger Jesper Dalskov-Rasmussen

Annonce

Ikke noget nyt - og så alligevel

Selve historien med at bytte æbler til most går helt tilbage til dengang, Møller Andersen åbnede mosteriet i Ørbæk i 1938.

- Dengang havde byen måde mosteri og mejeri. I dag fungerer huset, hvor det oprindelige mosteri lå, som vores administrationsbygning, fortæller Jesper Dalskov-Rasmussen.

- Siden dengang har vi taget imod private haveæbler. Man gør det sikkert også andre steder i landet, men vores koncept er klart det største. Der er ikke nogen, som tager imod så mange æbler, som vi gør, fortsætter han.

Mængden af æbler svinger utroligt meget fra år til år. Nogle år er det kun 300 ton, mens det når op 1000 ton andre år.

- Hvis ikke der er æbler nok derude, kommer haveejerne ikke med dem. Det skal jo også kunne svare sig. Hvem gider køre ind med 20 kilo for at få to liter most, spørger Jesper Dalskov-Rasmussen retorisk.

Han håber dog at runde 500 ton i år, hvor organisationen Stop Spild af Mad er en del af samarbejdet for første gang.

- Vi er glade for samarbejdet med Stop Spild af Mad, hvis logo kommer til at være på kartonerne, som forbrugerne kan købe ude i butikkerne. Og organisationen har gjort meget for at oplyse om konceptet på de sociale medier. Ofte halser man efter udviklingen og tidsånden, men her er det faktisk tidsånden der har indhentet os, siger Jesper Dalskov-Rasmussen.

Den most, som haveejerne får med hjem, er ikke lavet af deres egne æbler. Mosten skal nemlig ligge og bundfælde i 10 uger og varmebehandles, inden den bliver tappet. Foto: Carol Birgitte Heiberg
Som noget nyt er Stop Spild af Mad blevet en del af samarbejdet, der forvandler en masse haveæbler, der ellers ville blive smidt ud, til most. Foto: Birgitte Carol Heiberg.
Efter æblerne er blevet skyllet, hakkes de i småstykker, så de kan pumpes over til frugtpresseren via nogle metalrør. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Haveejere aflevere alle mulige slags æbler til mosteriet i Ørbæk. Det er en årlig tilbagevendende begivenhed, som begyndte i uge 38 og kører frem til ugen efter efterårsferien. Foto: Carol Birgitte Heiberg
Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nye byggegrunde kan være på vej her

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Erhverv

Kendt erhvervsleder med stort grønt hjerte: Affaldssorteringen i de fynske kommuner er alt for ringe

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Navne For abonnenter

Gift i 65 år: - Og nu render du også med min tjenestepige!

Annonce