Annonce
Odense

Aktive bestyrelser: Generationsskiftet er altså ikke noget, som familien bare klarer alene hjemme over køkkenbordet

Administrerende direktør i Plus Pack, Anders Top Haustrup, Camilla Haustrup Hermansen, direktør for forretningsudvikling og Steen Haustrup, næstformand i bestyrelsen - fra venstre mod højre - er henholdsvis fjerde og tredje generation i Plus Pack. Formanden for bestyrelsen har været ekstern i langt størstedelen af tiden siden joint venture-selskabet Haustrup-Ekco blev skabt i 1963 og permanent fra 1993. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Plus Pack i Odense satte for 15 år siden gang i overdragelsen til fjerde generation og er endnu ikke fuldt i mål, fortæller Camilla Haustrup Hermansen, medejer og direktør for forretningsudvikling. Hun peger på en ekstern facilitator og mægler – for eksempel bestyrelsesformanden – som afgørende i processen.
Annonce

ODENSE: Det lå ikke i kortene, at Camilla Haustrup Hermansen skulle spille en større rolle i familie-virksomheden Plus Pack.

Historien går mere end 100 år tilbage - helt præcis til 1914 - og i dag bliver Plus Pack ledet af fjerde generation med hendes bror, Anders Top Haustrup, som administrerende direktør, mens tredje generation, Steen Haustrup, er næstformand i bestyrelsen.

Camilla Haustrup Hermansen har titel af medejer, medlem af bestyrelsen og direktør for forretningsudvikling i Plus Pack, men det med at drive familie-dynastiet videre, var ligesom noget, som hun tænkte, at far og søn klarede mellem hinanden. I hvert fald indtil for 15 år siden.

Det kommende generationsskifte var heller ikke noget, der blev talt om hjemme ved middagsbordet i barndomshjemmet. Virksomheden var ikke et åg, som børnene skulle bære rundt på, og når det alligevel kom især Anders Top Haustrup for øre i de unge år, så var det, når udefrakommende italesatte generationsskiftet som en slags selvfølgelighed.

Det var nu heller ikke, fordi generationsskiftet var noget, der blev gennemført i dialog med Steen Haustrup i sin tid. I stedet fik han beskeden fra en kammerat, der kunne fortælle, at Steen var blevet medejer og medlem af bestyrelsen.

Kammeraten havde læst nyheden i Fyens Stiftstidende. Steen Haustrup studerede selv i Frankrig på det tidspunkt.

Annonce

Selskab, ejer og familie

Steen Haustrup valgte en anden vej til at sikre arvefølgen, så året før han fyldte 60, inviterede han sin hustru, søn og datter med på en uges ophold ved den internationale lederskole IMD i Lausanne. Sammen med andre familier fra hele verden deltog de i programmet Leading the Family Business.

Det var i 2005.

- Anders og jeg var begge i andre job på det tidspunkt, og jeg havde aldrig set mig selv som en del af driften her. Men måske som en aktiv del af ejerskabet, forklarer Camilla Haustrup Hermansen.

Opholdet i Schweiz var med til, at hun ikke følte sig som et følelsesmæssigt gidsel, som hun selv udtrykker det, i samtalerne om det mulige generationsskifte. Tværtimod.

Især bevidstgørelsen om, at man i en familieejet -og ledet virksomhed bevæger sig på tre arenaer gjorde indtryk og er stadig afgørende for, hvordan familien Haustrup agerer i dag. Internt som eksternt.

- Der er en rolle i selskabet, der er en rolle som ejer, og der er en rolle i familien. Det er altid vigtigt at vide, hvor du er henne, for rollerne er forskellige, og vi fik alle sammen her sat en fælles ramme op for, hvordan vi får det til at fungere sammen. Det gælder om at få fisken på disken og ikke gemme den under bordet, for så begynder den på et tidspunkt at stinke, og så handler det om at skabe plads til hinanden, og at vi har forskellige perspektiver på tværs af generationer, forklarer Camilla Haustrup Hermansen.

- Det viste sig under opholdet, at dette gælder, uanset om du laver biler i Indien eller bakker i udkanten af Odense. Udfordringerne i familieejede virksomheder er de samme, tilføjer Anders Top Haustrup.

Annonce

Det tager mindst 10 år

Steen Haustrup konstaterer, at begge børn heldigvis har haft lyst til at føre forretningen videre, selv om processen ifølge ham kom sent i gang. Blandt andet fordi de i familien også har været enige om, at Anders og Camilla skulle tage gode uddannelser og skaffe sig praktisk erfaring, både i udlandet og uden for Plus Pack.

- Nu sidder vi her 15 år senere, og vi er endnu ikke fuldt i mål. Det tager lang tid at gennemføre et generationsskifte med såvel et ledelsesskifte og en økonomisk overdragelse, mindst 10 år, vurderer Camilla Haustrup Hermansen.


Der er en rolle i selskabet, der er en rolle som ejer, og der er en rolle i familien. Det er altid vigtigt at vide, hvor du er henne, for rollerne er forskellige, og vi fik alle sammen her sat rammen op for, hvordan vi får det til at fungere sammen.

Camilla Haustrup Hermansen, bestyrelsesmedlem, medejer og direktør for forretningsudvikling, Plus Pack


Hun er glad for, at skiftet er sket med en lang indflyvning. Åbenheden i organisationen er samtidig afgørende, mener hun.

- Vi har altid kommunikeret de store skridt, vi har taget undervejs ud i selskabet, fordi medarbejdere og ledelse også har brug for at vide, hvad der sker, fortæller Camilla Haustrup Hermansen, som siden 2016 har haft sin nuværende titel og funktion som direktør for forretningsudvikling.

Anders Top Haustrup har været administrerende direktør fra december 2015.

- Fra medarbejderne har vi fået at vide, at de er glade for, at vi har været lige så professionelle omkring generationsskiftet, som vi er omkring virksomheden. Det betyder meget, siger Steen Haustrup.

Annonce

Brug for mægler udefra

For familien Haustrup blev det ugelange ophold hos IMD i Schweiz afsættet til generationsskiftet. Det er vigtigt med en facilitator for at lykkes, og at det er en ekstern af slagsen, som kan fungere som mægler undervejs, siger Camilla Haustrup Hermansen:

- Det er en meget svær proces at italesætte og gennemføre. Det er altså ikke noget, som familien bare klarer alene hjemme over køkkenbordet.

I bagspejlets klare lys peger Steen Haustrup på en enkelt fodfejl, som familien begik.

- Vi skulle også have haft Anders og Camillas ægtefæller med i hele forløbet og på turen til Schweiz i sin tid, fordi de jo også er en del af det, uanset at de ikke er direkte involveret i virksomheden.

Steen Haustrup udgav i 2017 'De bløde problemstillinger i generationsskifter - en samtalebog for familieejede virksomheder' sammen med Andreas Munk Holm, tidligere innovationschef ved Syddansk Innovation A/S og i dag forretningsudvikler ved H.J. Hansen Vin i Odense.

Tidslinje

  • 1914: N.J. Haustrup (født i 1892) grundlægger Haustrups Fabriker, som med tiden udvikler sig til at være Skandinaviens største producent af blikdåser og beskæftiger på sit højeste 2000 medarbejdere.
  • 1969: Haustrup Fabriker sælges, men N.J. Haustrups søn, Poul Haustrup – anden generation – overtager 50/50 Joint venture-selskabet Haustrup-Ekco mellem Haustrup Fabriker og Ekco, USA.
  • 1985: Steen Haustrup – tredje generation – overtager ledelsen af Haustrup-Ekco efter sin far, Poul Haustrup. I 1993 bliver den 30-årige partner Ekco købt ud af joint venture-selskabet, og Plus Pack Group bliver dannet. Plus Pack overtager samtidig Ekcos virksomhed i Genk i Belgien.
  • 2016: Fjerde generation træder frem i forreste linje for Plus Pack. Anders Top Haustrup som administrerende direktør, og Camilla Haustrup Hermansen som direktør for forretningsudvikling og medlem af bestyrelsen. Samtidig bliver Jens Harsaae valgt ind som ny ekstern formand for bestyrelsen. Siden 2009 har Plus Pack været 100 procent ejet af familien Haustrup. Steen Haustrup er fortsat aktiv i virksomheden som næstformand i bestyrelsen.

Aktive bestyrelser

I en artikelserie sætter Erhverv+ fokus på emnet Aktive Bestyrelser.

Ifølge en rapport fra Center for Ejerledede Virksomheder ved CBS med afsæt i 76.000 danske aktie- og anpartsselskaber havde blot seks procent af de ejerledede virksomheder en professionel bestyrelse i 2019, mens tallet er henholdsvis 22 og 29 procent for semi-ejerledede og ikke-ejerledede virksomheder.

Omtrent halvdelen af Danmarks cirka 300.000 virksomheder er personligt ejede, mens mere end 90 procent af samtlige virksomheder er familie- eller ejerledede.

Første afsnit i serien handlede om betydningen af at have en professionel bestyrelse som sparringspartner i en krisetid. Interview med tidligere topchef i Carlsberg og i dag professionelt medlem af ni bestyrelser, Jørn Tolstrup Rohde.

Andet afsnit var et uddrag fra bogen Den Aktive Bestyrelse - udvikler virksomheden og skaber konkurrenceevne skrevet af Lars Bo Hansen og Steen Ernland.

I tredje afsnit gav Flemming N. Enevoldsen, tidligere administrerende direktør for Tulip og DC Foods i Danish Crown-koncernen, gode råd til sammensætningen af bestyrelsen, det optimale samspil og strukturering af bestyrelsesarbejdet.

Fjerde afsnit satte fokus på at sikre arvefølgen og betydningen af at skifte ud i direktion og bestyrelse, så kompetencerne passer til, hvor virksomheden befinder sig på vækstkurven.

I femte afsnit mødte vi Henrik Enegaard Skaanderup, professionel bestyrelsesformand for familieejede og -ledede Marlon Tørmørtel i Brædstrup, som søger ny ekstern administrerende direktør og nyt eksternt bestyrelsesmedlem.

Sjette afsnit havdeadvisory boardet - den professionelle bestyrelse i en light-udgave - som sit omdrejningspunkt.

Syvende afsnit stillede skarpt på, hvordan bestyrelsesmedlemmerne i Plus Pack i Odense arbejder in between de fem ordinære møde på året for at udnytte de eksterne kompetencer bedst muligt.

Ottende og sidste afsnit følger op på gennemførelsen af generationsskiftet i netop Plus Pack, som blev indledt for 15 år siden.

Alle afsnit er tilgængelige på erhvervplus.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Udland

Tidligere Fyens-journalist tæt på eksplosion: Det ser ud, som om der var placeret bomber overalt

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce