Annonce
Debat

Aktiv dødshjælp. Skal vi selv være herre over liv og død?

I FS 1. marts er der en stor artikel med pensioneret overlæge Svend Lings fra "Læger for Aktiv Dødshjælp". Han gør sig her til talsmand for, at patienten selv skal være herre over liv og død.

Han taler om patienter, som vi (lægerne) ikke kan hjælpe længere. Sådanne patienter kender jeg ikke. Selv om jeg som læge ikke altid kan gøre min patient rask, så er der altid noget at gøre. Vi har i dag meget gode muligheder for at behandle patientens fysiske, psykologiske, sociale og eksistentielle/åndelige smerter. (Kaldet den palliative eller lindrende behandling). Så selv om patienten måske er døende, er der ingen grund til at give op. For mig er ønsket om dødshjælp en falliterklæring, fordi den palliative behandling ikke er god nok.

Så påstås det, at lægerne på hospitalet tager livet af folk ved "bare altid at skrue op for morfinen". Han siger endda, "at lægerne i al hemmelighed indgår aftaler med patienterne og i sidste ende hjælper dem med at dø."

Det er i mine øjne en meget alvorlig, udokumenteret og usand anklage, som Svend Lings her retter mod lægerne. Jeg er godt klar over, at en lille gruppe læger har samme holdning som han. Men lægeforeningen er imod, og jeg kender ikke selv nogen læger, der går ind for dødshjælp. Det er naturligvis i orden at give morfin i tilstrækkelige doser til at behandle smerterne; men det er ikke i orden at give medicin i en dødelig dosis med det formål at slå patienten ihjel.

Svend Lings mener at kunne skønne, hvad der er bedst for patienten uden at have været læge for dem. Han møder dem sjældent ansigt til ansigt, da kommunikationen for det meste foregår telefonisk og over mail. Retfærdigvis indrømmer han da også, at tvivl er uundgåeligt; så derfor lægger han hele ansvaret på patienten.

Men skal alt være tilladt? Skal vi ikke have love, der beskytter den svage? Skal den døende ikke beskyttes, så vedkommende får en optimal palliativ behandling og ikke bare bliver tilbudt dødshjælp? Og skal det menneske, der føler sig til besvær, ikke beskyttes fra et pres om at bede om dødshjælp?

Til slut harcelerer han over Etisk Råd, som han mener, er en udemokratisk konstruktion, som kortslutter dialogen mellem befolkningen og politikerne. Samtidig mener han ikke, at rådet er repræsentativt for den danske befolkning, da "der er en overvægt af kristelige kirkegængere i rådet". For mig at se er det en god idé, at politikerne har Etisk Råd til at komme med input i vanskelige etiske spørgsmål. Det er vel heller ikke så mærkeligt, at der er et flertal af kristne i rådet, når 85 procent af befolkningen er medlemmer af folkekirken. Rådet er som bekendt ikke altid enige, og kommer derfor også med mindretalsudtalelser, som politikerne så kan forholde sig til.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce