Annonce
Nordfyn

Aktionsgruppe vil finde nye boformer i landsbyerne: - Der er jo nogen, der vil noget andet end ligusterhækken

Et eksempel på fremtidens boform kunne være østsjællandske KarisePermatopia, et selvforsynende og økologisk bofællesskab. Her er en gammel lade omdannet til fællesrum. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Hvordan sikrer vi bæredygtige og energiske landsbysamfund i fremtiden? Et nyt samarbejde og feltstudie i levefællesskaber skal bringe aktionsgruppen LAG MANK og Nordfyns Kommune nærmere det gode svar.
Annonce

Nordfyn: Landdistrikterne er udfordret af en overvejende homogen boligmasse: en overvægt af parcelhuse og nedlagte landbrugsejendomme. Til gengæld finder man ikke mange lejeboliger med indbygget socialt fællesskab eller boliger, der egner sig godt til nye familieformer.

Den balance vil LAG MANK, den lokale aktionsgruppe for blandt andet Nordfyns Kommune, gerne ændre. I samarbejde med Erhvervs-, Kultur- og Fritidsudvalget i Nordfyns Kommune har aktionsgruppen udstukket retningen for et nyt projekt, der skal styrke parternes viden om alternative levefællesskaber. Projektet skal resultere i udarbejdelsen af en brugbar metode for, hvordan man etablerer bofællesskaber, økolandsbyer eller andre nye boformer i landdistrikterne.

Netop fremme af mangfoldige boformer har været en del af LAG MANK's strategi siden 2014, men ifølge formand Carsten Petersen har aktionsgruppen "sgu ikke gjort det for godt" lige på det punkt. Det mener heller ikke LAG MANK-koordinator Anders Holmskov:

- Der er grøde rundt omkring på Fyn omkring alternative levefællesskaber. Der er nogen, der vælger ligusterhækken og parcelhuset fra og vil noget andet i stedet. Vi har budt kommunen op til dans for at sige "skal vi prøve at hoppe lidt med på vognen i forhold til de her nye krav til boligmasse, som vi måske ikke honorerer lige godt i vores landdistriktskommuner." Vi skal da ærligt indrømme, at vi har været lidt famlende på det område.

Annonce

Mere gejst til landsbyerne

Mange andre steder i landet kan man finde eksempler på landdistrikter, der har haft held med at etablere alternative boformer, beretter Anders Holmskov:

- Det giver nye tilflyttere, men også noget energi og noget gejst til landsbyerne. Mere dynamik simpelthen. Og derfor skal vi også være mere proaktive. Men før vi kan være proaktive, skal vi have noget viden. Hvem kunne forestille sig at flytte til et landdistrikt på Fyn? Og hvad forventer tilflytterne af os?


Vi har budt kommunen op til dans for at sige "skal vi prøve at hoppe lidt med på vognen i forhold til de her nye krav til boligmasse, som vi måske ikke honorerer lige godt i vores landdistriktskommuner."

Anders Holmskov, koordinator hos LAG MANK


Projektet kommer således til at indbefatte både antropologiske målgruppeundersøgelser og feltstudier hos det seniorbofællesskab, der indtil videre endnu befinder sig på et tegnebræt i Krogsbølle.

https://fyens.dk/artikel/det-gode-liv-grethe-og-carsten-har-krogsb%C3%B8lle-i-hjertet

Så grundig vidensindsamling er en større opgave, end LAG MANK selv kan løfte:

- Vi skal have hjælp af nogen udefra til at danne os et overblik over, hvilke grupper der kunne være interesserede i alternative levefællesskaber, hvad efterspørger de af konkret viden om start af bofællesskaber - det kan være formalia, lokalplaner, infrastruktur, siger Anders Holmskov.

Annonce

Bæredygtig bosætning

For at finansiere den eksterne rådgivning vil aktionsgruppen søge midler fra Erhvervsministeriets Landdistriktspulje. Puljen støtter blandt andet projekter, der styrker bosætningen i landdistrikterne.

Erhvervsministeriets Landdistriktspulje

Landdistriktspuljen fremmer landdistriktsudvikling gennem støtte til projekter og udvalgte aktører.

Landdistriktspuljen støtter tre typer projekter efter åbne ansøgningsrunder: forsøgsprojekter i landdistrikterne, forsknings- og informationsprojekter samt projekter på de små øer.

Både foreninger, private, virksomheder, selvejende og offentlige institutioner samt kommuner og regioner kan opnå støtte fra puljen.

I 2020 udbyder Landdistriktspuljen midler gennem to ansøgningsrunder. Anden ansøgningsrunde har temaet "Nærheden tilbage", og puljen er på 7,8 millioner kroner. Ansøgninger til anden ansøgningsrunde havde frist onsdag den 14. oktober.

Oplysninger om nye ansøgningsrunder fremgår af statens-tilskudspuljer.dk

Det her et forsøg på at se, om vi kan udvikle en metode, der også kan anvendes i alle andre kommuner. Så det er et projekt med stort perspektiv, siger Mette Landtved-Holm (V), formand for Erhvervs-, Kultur- og Fritidsudvalget. Foto: Winnie Synia/Nordfyns Kommune

Netop styrkelsen af bosætningen i de mindre landsbyer er en god grund til at glæde sig over det nye partnerskab mellem LAG MANK og Nordfyns Kommune, mener Mette Landtved-Holm (V), som er formand for Erhvervs-, Kultur- og Fritidsudvalget:

- Vi oplever, at der er et faldende befolkningstal på landet - projektet kan måske bidrage til at vende den udvikling, og vi vil gerne være med til at støtte bæredygtige landsbyer, så der kan vedblive at være liv derude. Desuden er det her et forsøg på at se, om vi kan udvikle en metode, der også kan anvendes i alle andre kommuner. Så det er et projekt med stort perspektiv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Fyn

Torsdagens tal: Odense nummer 26 over kommuner med mest konstateret coronasmitte i Danmark

Annonce