Annonce
Sydfyn

Afviser blankt: Torvehandlere vil ikke vendes om

Butikkerne rundt om torvet i Svendborg så gerne, at de fik mere ud af torvehandlen og har derfor foreslået stadeholderne at vende boderne om. Det har de torvehandlende dog afvist. Arkivfoto
Stadeholderne i Svendborg afviser at indgå i en prøvehandling, hvor det foreslås at vende boderne om. Initiativtageren til forslaget undrer sig over afvisningen og vil nu gå ad andre kanaler for at få det igennem.

Svendborg: De torvehandlende i Svendborg er tilsyneladende ikke meget for at vende deres boder om, så de vender ud mod butiksfacaderne fremfor ind mod midten, som det er i dag.

I hvert fald har talsmanden for stadeholderne, ostehandler Preben Malund, på vegne af sine kolleger afvist forslaget om at stille op i en ny formation, sådan som butikkerne rundt om torvet ellers lagde op til.

Det er den selvstændige iværksætter, Jens Kjeldsen Høy, der har arbejdet for at få forslaget igennem, og det er ham, der har været rundt hos de butiksdrivende for at få dem til at skrive under på det.

Han er overrasket over, at de torvehandlende smækker døren i med det samme og ikke engang er interesserede i at prøve det af henover et par weekender, som han og butikkerne foreslog det.

- Jeg fatter det ikke. Det er jo bare et stille og roligt forsøg, hvor vi kan prøve det af og se, om det giver noget, siger Jens Kjeldsen Høy.

- Det er da lidt ærgerligt, synes jeg. Især fordi jeg havde fået utrolig mange tilkendegivelser via Facebook fra folk, der mente, at det var en god idé, forklarer han.

Annonce

Forslaget fra butikkerne

Hvis stadeholderne opstiller deres boder anderledes, vil det komme butikkerne på torvet til gavn. Det mener nogle af de forretningsdrivende rundt om pladsen, der derfor har foreslået en prøvehandling.

Her er der lagt op til, at torvehandlerne, der hver lørdag indtager torvet, stiller op i en ny formation: Den såkaldte prærievognsformation, hvor "vognene og boderne opstilles i en rundkreds, således at alle boder vender ud mod kunderne, som kan cirkle rundt på torvet og foretage deres indkøb", lyder det i forslaget, som størstedelen af butikkerne rundt om torvet står sammen om.

Butikkerne Ryttershoppen, Det Grønne Hjørne, Køkkenfreak, Telenor og Tøjeksperten, der alle ligger ud til torvet, har skrevet under på forslaget, der er sendt videre til stadeholderne.

Det er den selvstændige iværksætter Jens Kjeldsen Høy, der har sat sig i sædet for at realisere forsøget, og som har været rundt hos de butiksdrivende. /heng.

Intet at tilføje

Det var i tirsdags, at avisen beskrev forslaget fra Jens Kjeldsen Høy og de faste butiksdrivende rundt om torvet.

De ønskede at få mere ud af torvehandlen hver lørdag, hvor der sælges frugt, grønt, kød m.m. på torvet. De mente, at det kunne give bedre mening, hvis stadeholderne vendte deres boder om og dannede en såkaldt prærievognsformation, da det ville give et bedre flow rundt om pladsen.

Men den idé landede altså ikke godt hos stadeholderne.

- Jeg lagde ellers op til, at vi kunne sætte os ned, lave en plan og tale om eventuelle logistiske problemer, men den var han (Preben Malund, red.) ikke med på, siger Jens Kjeldsen Høy.

Det skarpe afslag fra de torvehandlendes talsmand får dog ikke initiativtageren til at lægge projektet på hylden.

- Jeg har ikke tænkt mig at opsøge den gode ostehandler, det kommer der ikke noget ud af. I stedet har jeg tænkt mig selv og få andre til at snakke lidt med de andre torvehandlere og høre dem, hvad de synes. Og så ser vi, hvad der sker, siger han, mens han indikerer, at han også har i sinde at inddrage byens politikere.

- På mandag tager jeg ind til Svendborg og afleverer den her underskriftindsamling til Flemming Madsen (S) (formand for Teknik og Erhvervsudvalget, red.). Så må han og de andre politikere gå videre med det, siger Jens Kjeldsen Høy.

Avisen har været i kontakt med Preben Malund, talsmand for torvehandlende. Han bekræfter at have givet afslag på prøvehandlingen, men derudover har han ingen kommentarer til sagen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce