Annonce
Faaborg-Midtfyn

Aftale om ekstra pædagoger på plads: Flere voksne til alle børnehaver i Faaborg-Midtfyn

Toftegårdens Børnehave i Faaborg er en af de børnehave, som er udset til at have en stor andel af sårbare børn. Derfor får denne børnehave en lidt større bid af kagen end nogle af de andre børnehaver i kommunen, når penge til minimumsnormeringer skal fordeles. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Samtlige 21 kommunale eller selvejende børnehaver i Faaborg-Midtfyn Kommune får penge til at kunne ansætte mindst én ekstra pædagog i ti timer om ugen. Nogle børnehaver får væsentligt mere.

Faaborg-Midtfyn: Efter sommerferien kommer der flere voksne i de faaborg-midtfynske børnehaver.

Faaborg-Midtfyn Kommune har fået knap fire millioner fra staten til ekstra pædagoger i dagtilbuddene i år. Det er et led i regeringens aftale om minimumsnormeringer.

Politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune blev sent tirsdag aften efter en længere debat enige om, hvordan pengene skal fordeles blandt de enkelte børnehaver.

Én mulighed, som politikerne overvejede, var at give alle pengene til de seks børnehaver, som har flest sårbare børn. Dermed ville de 15 øvrige børnehaver ikke få en krone.

Den løsning valgte politikerne imidlertid fra tirsdag aften, fortæller formand for Opvækst- og Læringsudvalget, Kim Aas Christensen (S).

- Vi valgte at give lidt til alle, men at støtte de institutioner, hvor der er flest sårbare børn, lidt mere, siger han.

Minimumsnormeringer

Regeringen har i finansloven afsat 500 millioner til flere pædagoger i år i de danske kommuner. Beløbet stiger årligt, til der i 2025 vil blive afsat 1,6 milliarder kroner.

Målet er at sikre minimumsnormeringer, så der maksimalt må være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne.

Normeringerne opgøres ved antallet af børn per ansat, som kan være pædagog, pædagogmedhjælper, studerende og vikarer.

Faaborg-Midtfyn har i 2020 fået knap fire millioner kroner til at ansætte mere personale i dagtilbuddene.

I Faaborg-Midtfyn bliver det op til den enkelte institutionsleder, hvorvidt der skal ansættes pædagoger, pædagogmedhjælpere, eller om nuværende personale eksempelvis skal have flere timer.

Annonce

Op til to pædagoger

De seks institutioner, som får forholdsvis flere midler, er Myretuen i Nr. Broby, Toftegården i Faaborg, Ringgårdens Børnehave i Faaborg, Svanninge Børnehus, Kærnehuset i Horne og Espe Børnehave.

De får penge til, hvad der svarer til mellem halvanden og to ekstra fuldtids-pædagoger i det sidste halvår af 2020.

De seks børnehaver er valgt ud fra to kriterier; at børnehaven har en stor andel forældre med minimum 80 procent økonomisk fripas, og at der er en stor andel børn, der har aktive sager i forbyggelsesregi.

- Forældre kan jo have økonomisk fripas af mange forskellige årsager - for eksempel hvis forældrene i en periode er studerende - som ikke nødvendigvis betyder, at børnene er sårbare. Derfor står det kriterium ikke alene, men suppleres med antallet af ppr-sager i børnehaven (sager med behov for pædagogisk psykologisk rådgivning, red.), forklarer Kim Aas Christensen.

- Der kan selvfølgelig også være flere årsager til, at en familie har en sag i ppr, men samlet giver det en indikation af, hvor der kan være behov for ekstra tiltag, tilføjer han.

Annonce

En "krølle"

I det første oplæg var der lagt op til, at nogle børnehaver fik meget små beløb. Det gjaldt eksempelvis Klatretræet i Årslev og Lundsbjerg Børnehave i Ferritslev, som kun kunne se frem til henholdsvis 32.000 og 46.000 kroner.

- Nu har vi lagt en lille krølle ind, som betyder, at mindstebeløbet er sat til 50.000 kroner, forklarer Kim Aas Christensen og fortæller, at det svarer til en ekstra pædagog i ti timer om ugen i et halvt år.

Udvalgsformanden forklarer, at det er den netop vedtagne fordelingsmodel, som også vil gælde som udgangspunkt i de kommende år.

- Beløbene bliver selvfølgelig større, tilføjer han.

De fire millioner, som Faaborg-Midtfyn har fået i første omgang, dækker nemlig kun det sidste halvår i 2020. I 2021 forventes beløbet fra staten således at blive dobbelt så stort.

Regeringen kan dog fremadrettet sætte krav til, hvordan pengene skal fordeles på de enkelte institutioner, og dermed trumfe de kommunale beslutninger.

- Jeg håber dog, at regeringen - ligesom i år - holder fast i, at vi selv ude i kommunerne ved, hvordan pengene bedst fordeles, lyder det fra socialdemokraten Kim Aas Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sigtelse i sag om knivstik: Varetægtsfængslet kvinde stak mindst seks gange for at dræbe

Middelfart For abonnenter

Yvonnes handicappede søn får frataget nattevagt: - Vi er simpelthen bange for, at han dør

Annonce