Annonce
Sydfyn

Afstemningen er åben: Her er de nominerede til årets Svend-priser

Trine Dyrholm har på ny chancen for at tage en Svend-statuette med hjem. Arkivfoto: Michael Bager.
Så er de nominerede til filmprisfesten Svend fundet, og deriblandt finder man store navne som Trine Dyrholm, Nikolai Lie Kaas og Anders Matthesen, mens filmene "De Frivillige" og "Dronningen" kan vinde i årets danske film-kategorien. Som altid er det publikum, der bestemmer, hvem der skal vinde.

Svendborg: Hun har vundet et hav af dem før. Det har han også. Og nu er de sørme nomineret igen.

Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas er tidligere blevet kronet som henholdsvis ubestridt dronning og konge af filmfesten Svend, der hvert år uddeles i Svendborg, og så sent som i 2017 tog de to skuespillere sig af hovedpriserne.

Det får de chancen for på ny til prisfesten på torvet sidst i august.

For alle de nominerede er netop blevet offentliggjort, og i kategorien for årets danske skuespillerinde finder man Dyrholm, der er nomineret for sin rolle i "Dronningen". Hun skal op mod de stærke kandidater Ditte Hansen, Katrine Greis-Rosenthal, Paprika Steen og Sofie Gråbøl.

Nikolaj Lie Kaas kan vinde årets danske skuespiller for sin rolle i filmen "Journal 64". I den kategori er også Anders Matthesen, Esben Smed, Gustav Lindh og Jesper Christensen nomineret.

Annonce

De nominerede

Svend - Hele Danmarks Filmpris bliver uddelt på torvet i Svendborg 28. august.

Her er de nominerede:

Årets danske film: "De Frivillige", "Den tid på året", "Ditte & Louise", "Dronningen", "Før Frosten", "Happy Ending", "Journal 64", "Lykke-Per", "Mødregruppen" og "Ternet Ninja".

Årets danske børnefilm: "Iqbal & Den Indiske Juvel", "Julemandens Datter", "Skammerens Datter 2: Slangens Gave", "Team Albert" og "Vildheks".

Årets udenlandske børnefilm: "De Utrolige 2", "Grinchen 3", "Hotel Transylvania 3: Monsterferie", "Sådan træner du din drage 3" og "Vilde Rolf smadrer Internettet".

Årets udenlandske film: "A Star is Born", "Avengers: Endgame", "Bohemian Rhapsody", "Green Book" og "Mamma Mia! Here We Go Again!"

Årets kvindelige skuespiller: Ditte Hansen – for Ditte & Louise, Katrine Greis-Rosenthal – for Lykke-Per, Paprika Steen – for Den tid på året, Sofie Gråbøl – for Den tid på året, og Trine Dyrholm – for Dronningen.

Årets mandlige skuespiller: Anders Matthesen – for De Frivillige, Esben Smed – for Lykke-Per, Gustav Lindh – for Dronningen, Jesper Christensen – for Før frosten og Nikolaj Lie Kaas – for Journal 64.

Årets Håb: Alba August, Clara Rosager og Fanny Leander Bornedal.

Årets danske TV dramaserie: "Badehotellet Vl", "Bedrag lll", "Herrens Veje ll", "Håbet", "Klovn Vll", "Kriger", "Lykke-Per ", "Mord uden grænser ll", "Sygeplejeskolen l & ll" og "Theo & Den Magiske Talisman".

Årets danske skuespiller i en TV dramaserie: Ann Eleonora Jørgensen - for Herrens Veje ll, Dar Salim - for Kriger, Frank Hvam - for Klovn Vll, Lars Mikkelsen - for Herrens Veje ll og Thomas Hwan - for Bedrag lll.

Der kan stemmes på de nominerede i perioden 11. juli til 25. august på www.svendfilmfest.dk.

Publikum bestemmer

Flere af de nominerede skuespillere spiller med i nogle af de film, der kan løbe med titlen som årets danske film, og både førnævnte "Dronningen" og "Journal 64" er blandt finalefeltet.

Det udgøres derudover af filmene "De Frivillige", "Den tid på året", Ditte & Louise", "Før Frosten", "Happy Ending", "Lykke-Per", "Mødregruppen" samt "Ternet Ninja".

Som altid er det biografgængerne, der beslutter, hvem der skal løbe med Svend-priserne, da det er gennem en åben afstemning, at vinderne findes. Den afstemning blev åbnet torsdag klokken 10 inde på www.svendfilmfest.dk og løber indtil 25. august.

Og så er det i øvrigt onsdag den 28. august, at filmprisfesten finder sted på torvet i Svendborg. Her bliver - udover de mange vindere - instruktøren Bille August hyldet, da han er dette års hædersgæst.

Til at styre det er skuespilleren Peter Frödin hentet ind. Han er ligesom sidste år vært for showet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce