Annonce
Odense

Afstemning i gang: Vær med til at navngive letbanetogene

Sådan kommer Odenses kommende letbanetog til at se ud set indefra. Men de 16 tog skal hver især have et navn - og navnene findes i en navnekonkurrence. Illustration: Odense Letbane

Odense Letbanes 16 togsæt skal have navne, og borgerne får det første og det sidste ord - hjulpet på vej af en dommerkomité.

Der er endnu godt to år til, at odenseanerne for første gang kan stige ombord i byens letbanetog, der efter planen skal være i drift fra slutningen af år 2020.

Men nu skal navnene til de 16 togsæt findes. Odense Letbane har derfor udskrevet en navnekonkurrence, som netop er gået i gang.

Kort fortalt kommer det til at forløbe således:

Først skal der findes et godt tema, som sætter retningen. Så skal der en masse navneforslag på bordet inden for det overordnede tema. Så udvælger en kommerkomité egnede forslag, og til sidst skal borgerne i Odense stemme om forslagene.

Men i første omgang gælder det altså om at finde det overordnede tema, og den del af navnekonkurrencen åbnede fredag, hvor Odense Letbane lagde den ud på sin hjemmeside og Facebook-side. Efter få timer var der kommet 25 forslag, oplyser letbanekontoret.

Annonce

Sådan er du med

Vil man være med til at finde på navne, er det med at notere sig hjemmesiden mit-letbanetog.dk, for det er her, det hele foregår.

Del del af konkurrencen, der handler om at finde på et et tema for navnene, løber frem til søndag den 2. september. Derefter begynder anden fase af navngivningen. Her skal de kommende brugere af letbanen komme med konkrete navneforslag inden for det tema, som er bestemt. Det foregår også på mitletbanetog.dk.

Dommerne i dommekomitéen er Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense, Jane Jegind (V) by- og kulturrådmand i Odense, Anker Boye (S), tidligere borgmester i Odense, Gitte Andersen, arkitekt og bestyrelsesmedlem i Odense Letbane og Daniel Gjøde, partner i Stupid Studio.

De afgør, hvilke forslag der er inden for temaet, og udvælger en liste, som bliver sat til afstemning hos borgerne i tredje og sidste fase. Afstemningen foregår - igen - på mit-letbanetog.dk samt på Odense Letbanes Facebook-side.

Efter planen bliver resultatet af afstemningen talt op og offentliggjort i slutningen af oktober. De endelige navne vil komme til at figurere i de 16 letbanetog i Odense, hvor de også vil blive ledsaget af en passende illustration.

Undervejs i navnekonkurrencen har deltagerne mulighed for at vinde præmier i form af spise- og kulturoplevelser i Odense.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce