Annonce
Sydfyn

Afslag på afslag i Rudkøbing: Rema kæmper for at åbne butik udenfor midtbyen

Rema 1000 har i årevis forsøgt at komme til Rudkøbing, men kæden vil ikke åbne inde midt i byen, sådan som politikerne kræver. Foto: Jacob Schultz
Rema 1000 har i årevis forsøgt at åbne en dagligvarebutik udenfor midtbyen i Rudkøbing, men på rådhuset siger man nej, fordi man vil samle al handel helt inde i midtbyen. - Det er helt afgørende for det aktive handelsliv, siger borgmesteren. - Sludder, der er gammeldags og forældet, siger Rema-direktør.

Langeland: Discountkæden Rema 1000 har flere gange taget tilløb til at åbne en dagligvareforretning i Rudkøbing, men hver gang løber kædens folk panden mod en mur på rådhuset.

Senest har kæden i sommer sendt en konkret ansøgning om en åbning af en 1200 kvadratmeter stor butik på hjørnet af Ringvejen og Nørrebro. Her vil Rema købe fem byhuse og rive dem ned, men placeringen er i strid med en politisk aftale om at fastholde al handel i et område helt tæt på bykernen.

Politikerne læner sig op ad en detailhandelsanalyse, der blev lavet af Cowi tidligere på året. Den konkluderer, at det vil betyde omsætningstab for butikkerne i midtbyen, hvis man tillader dagligvarebutikker udenfor området, og det princip har borgmester Tonni Hansen (SF) ikke tænkt sig at slække på.

Annonce
Rema 1000 vil åbne butik på hjørnet af Ringvejen og Nørrebro, men politikeren siger nej til en placering udenfor det centerområde, der på kortet er markeret med gult. Grafik: Leif Nørmark

- Rema skal være så velkomne i Rudkøbing, men det bliver indenfor de gældende regler. Det er helt afgørende for det aktive handelsliv, vi har i Rudkøbing bymidte, at vi holder fast i retningslinjerne for, hvor man må åbne butikker, siger Tonni Hansen.

Ændrede indkøbsvaner

Rema 1000 har før forsøgt at åbne en dagligvarebutik ved den tidligere Circle K-tank på Nørrebro og på Rudkøbing Skoles gamle boldbane langs Ringvejen, men hver gang har beskeden været den samme: I er udenfor centerområdet.

Og det bliver fortsat beskeden, så længe Tonni Hansen sidder i borgmesterstolen.

- Hvis det ligger lige på grænsen, så er vi til at snakke med, men når man bevæger sig et pænt stykke væk, så siger jeg stop. Det er så tydeligt, at bymidten uddør i de byer, hvor man har tilladt at flytte tingene væk, og jeg vil ikke risikere, at Rudkøbing forsvinder som en attraktiv handelsby, siger borgmesteren.

Ejendomsdirektør i Rema 1000, Stephan Sørensen, mener, at borgmesterens tankegang er gammeldags og forældet. Han nævner Pandrup og Hedensted som sammenlignelige eksempler på byer, hvor bymidten lever i bedste velgående, selvom man har flyttet dagligvarebutikker væk fra bymidten.

Og så peger han på endnu et punkt, som han mener, detailhandelsanalyserne overser: Folks ændrede indkøbsvaner:

Detailhandels-rapporten

Rådgivningsvirksomheden Cowi afleverede tidligere i år en 69 sider lang rapport om handelslivet på Langeland. Om en ny stor dagligvarebutik i Rudkøbing står der blandt andet:

Den vil have en positiv effekt for blandt andet udvalgsvarebutikkerne i bymidten, hvis dagligvarebutikken får en placering i tilknytning til udvalgsvarebutikkerne. Får butikken derimod en placering uden funktionel sammenhæng med det øvrige handelsliv, vil den medføre udflytning af kundestrøm og afledt tab af omsætning i blandt andet udvalgsvarebutikkerne.

En yderligere stor dagligvarebutik i Rudkøbing vil forstærke koncentrationen af dagligvarehandlen i Rudkøbing, hvilket der er fordele og ulemper ved. En ulempe er, at dagligvarebutikkerne i de øvrige dele af Langeland udsættes for et større konkurrencepres. Konsekvenserne kan være yderligere butikslukninger i de mindre byer, hvilket også har afledt betydning for bosætning og ejendomspriser. En fordel er, at mere handel holdes hjemme i Langeland Kommune, og at bymidten samlet set styrkes.

- Da jeg var barn, tog man ind til byen og handlede om lørdagen, og så købte man også et par sko, men i dag handler de fleste af os hver dag. Og her går man ikke ind og prøver bukser eller kigger på et kamera. Når man går ned og handler i dag, så kobler man det kun meget sjældent sammen med et andet indkøb, og derfor er det forældet at blande de ting sammen, siger Rema-direktøren.

Han tilføjer, at indkøb i dag skal være nemt og hurtigt, uden at man skal køre ind igennem byens smalle gader.

Annonce

Har ikke opgivet

Stephan Sørensen mener, det er en misforståelse, at dagligvarekøb smitter positivt af på tøjbutikken.

- Sådan er det ikke længere. Hvis du har en spændende midtby, så kommer folk, men det er ikke dagligvarebutikkerne, der gør en midtby spændende. Det var i gamle dage, siger han.

Det er Tonni Hansen ikke enig i. Han mener fortsat, dagligvarebutikkerne er en katalysator for de øvrige butikker i midtbyen.

- Rudkøbing er netop den her kompakte detailhandelsby med de små specialbutikker, der fungerer som et stort handelscentrum. Her køber du både tandpasta, pizza og cowboybukser, og så kan du ovenikøbet sætte dig og nyde bylivet med en kop kaffe. Det hæger jeg virkelig om, siger Tonni Hansen.

Stephan Sørensen ærgrer sig over de mange afslag, men det betyder ikke, at Rema-kæden har opgivet at komme til Rudkøbing.

- Vi har et marked i Rudkøbing, og vi tror på, at byen mangler os, siger Rema-direktøren.

Rema 1000 har sendt en ansøgning til kommune om åbningen af en butik på hjørnet af Ringvejen og Nørrebro, og hvis det skal realiseres, vil kæden skulle købe fem ejendomme her til højre på billedet og rive dem ned. Foto: Ole Grube

Han ved, at mange langelændere handler i Rema 1000 i Vindeby, og det bekræftes i kommunens detailhandelsanalyse. Men Stephan Sørensen vil hellere flytte den handel til en ny butik i Rudkøbing.

- Vi er en lokal købmandskæde, som synes, folk skal handle dér, hvor de bor, siger han.

Borgmesteren vil gerne have Rema 1000 til Langeland, men spørgsmålet er, om der overhovedet er plads til kæden indenfor de snævre rammer, politikerne har tegnet op. Det mener Tonni Hansen, at der er:

- Man må forsøge at overtage noget, der ligger indenfor området, for vi rykker os ikke. Jeg har set, hvordan man dræner bymidten for liv, hvis man fjernet detailhandelen, og det vil jeg ikke være med til, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce