Annonce
Erhverv

Aflyst festival svækker foreningslivet: - Det er rigtig mange penge for en lille klub som vores

Finn Pedersen i gang med spand og handsker efter Langelandsfestival. Han og Rudkøbing Boldklub har gennem flere år stået for at rydde hele Ungcamp op efter Langelandsfestival, men må nu for andet år i træk undvære arbejdet og ikke midst indtægterne. Arkivfoto: Martin Ramsgaard
Et bredt udsnit af foreninger på Langeland har gennem årene tjent gode penge på at arbejde på Langelandsfestival. For mange er det et hårdt slag, at de nu for andet år i træk må undvære den indtægt.

Langeland: Med to års coronakrise er mange af Langelands musikere, spejdere og sportsfolk gået glip af en række af de arrangementer, som gav luft i budgetterne. Det gælder ikke mindst Langelandsfestival. Nu må de for andet år i træk nedskrive forventningerne til det kommende år. For Langelands Brass Band rokker aflysningen ved musikgruppens eksistensgrundlag. Det fortæller bestyrelsesforkvinde Merete Andersen.

- Med corona måtte vi sidste år aflyse flere planlagte koncerter. Der mistede vi noget indtjening. Nu mister vi små 20.000 kroner fra festivalen. Vi har en professionel dirigent, som skal have løn. Det kan blive svært med flere tabte indtægtskilder. Og uden en dirigent har vi ikke noget orkester, siger hun.

Den senest afholdte Langelandsfestival i 2019 indbragte til sammen de medvirkende foreninger 450.000 kroner. Det viser festivalens egen rapport ”Fakta om Langelandsfestival”.

Annonce

En af de foreninger, som har tjent mest på arrangement, er Rudkøbing Boldklub. Bestyrelsesformand Finn Pedersen fortæller, at klubben tidligere har tjent 200.000 kroner per festival, men at det årlige beløb i de senere år har ligget omkring 80.000 kroner.

- Det er ingen katastrofe for os, at festivalen ikke kommer i år, men det betyder, at der er flere aktiviteter, som vi ikke får råd til. Vi må nok også undvære nye spillertrøjer og springe renovering af klubhuset over, siger Finn Pedersen.

Klubben ligger klos op ad festivalpladsen og har primært tjent penge på at servere mad for festivaldeltagerne. Finn Pedersen fortæller, at Rudkøbing Boldklub afventer svar på ansøgninger til forskellige støtteordninger. Sidste år fik klubben 50.000 kroner i kompensationsordninger for den tabte fortjeneste i forbindelse med festivalen.

- Det gjorde, at vi gik i nul, siger han.

Foreningslivets flødeskum

En af festivalens mest loyale støtter er Rudkøbings spejdergruppe, som har varetaget forskellige funktioner, siden festivalens teltdug for første gang blev spændt ud i 1991. De sidste fem år har spejderne i gennemsnit tjent 65.000 kroner årligt på festivalen ved oprydning og salg af is, øl og mad. Det fortæller Claus Thorsted, gruppefører for Rudkøbings spejdere. Han betragter spejdernes fremtid med en vis bekymring efter to aflyste festivaler.

- Festivalen har givet flødeskum på vores kakao. Den har gjort det lidt skæggere at være spejder, og den har haft stor indflydelse på, at vi har været i stand til at holde kontingentet i bund, siger han.


Til det, vi har allermest brug for, ville pengene fra festivalen række langt.

Simone H. Thomsen, bestyrelsesforkvinde i rideklubben LARK


Spejdernes arbejdsindsats på festivalen har sponsoreret en lang række tiltag, ligesom den har givet en opsparing på 150.000 kroner, som medfinansierede tre nye både til søspejderne. I sidste ende er det dog påvirkningen af kontingenterne, Claus Thorsted er mest urolig ved.

- På lang sigt vil aflysningerne gå ud over kontingentet for vores medlemmer. Det er lavt nu på grund af festivalen. Vores sommerlejre koster det halve af, hvad de koster i eksempelvis Svendborg. Det skyldes også festivalen. Vi kan blive nødt til at sætte prisen op, så spejderne herovre kommer til at betale det samme som andre steder. Det vil måske få nogle forældre til at overveje, om det bliver for dyrt, siger han.

Annonce

Mange penge for en lille klub

Det er ikke kun i spejderforeningen, man frygter at miste opbakning. Festivalens betydning for at holde prisen på foreningernes medlemskontingenter nede - og dermed medlemstallet oppe - kan ikke undervurderes, mener Kim Heinrich, bestyrelsesformand i Rudkøbing Badmintonklub. Han vurderer, at klubben mister 30-40.000 kroner.

- Det har stor betydning i forhold til at fastholde et kontingent på et rimeligt niveau, siger han.

Fraværet af festivalen vil samtidig få betydning for, hvor mange børne- og ungdomsstævner, klubben kan deltage i, tilføjer han.

Selv for foreninger, som kun har været tilknyttet festivalen i ganske få år, vil fraværet få stor betydning. Rideklubben LARK har hjulpet med oprydning efter festivalerne i 2018 og 2019. Det har givet 11-12.000 kroner, vurderer bestyrelsesforkvinde Simone H. Thomsen.

- Det er rigtig mange penge for en lille klub som vores, siger hun.

I klubben var der en formodning om, at årets festival ikke ville blive en realitet, fortæller hun. Derfor havde de heller ikke budgetteret med pengene fra festivalpladsen.

- Men vi havde håbet, siger hun.

Klubben modtog sidste år støttekroner fra DIF og DGI, men pengene var øremærket særlig aktivitet og kunne ikke bruges til at købe nye heste.

- Til det, vi har allermest brug for, ville pengene fra festivalen række langt, siger Simone H. Thomsen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Odense For abonnenter

50 år med lig på bordet: Peter Mygind Leth er dødens detektiv - Disse sager har gjort størst indtryk på ham

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Odense Håndbold

Althea Reinhardt var uigennemtrængelig i Champions League - Odense Håndbold sender slovenere hjem uden point

Sport

Axelsen efter H.C. Andersen-eventyr: - Vega gav mig energi og styrke

Erhverv For abonnenter

Johanne er en af Danmarks eneste kvindelige stenhuggere:  - Jeg har også masser af sten derhjemme

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Pendlere i modkørende trafik

Erhverv

Mountainbikere og støjende unge forpester naturen: Lad skoven være i fred

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kommunalvalg

Politikere med røde ører - glemte at invitere to lokale kandidater til fælles hygge med vælgere: - Jeg beklager simpelthen dybt

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

OB For abonnenter

Statistikkens sjældne lov gik den fynske vej - OB kom tilbage fra afgrunden med scoring i sidste sekund

Annonce