Annonce
Assens

Aflysninger på stribe: Forsamlingshuse i klemme i krisen

Forsamlingshuse må kigge langt ud i fremtiden for at skimte forsamlinger som denne. Siden midten af marts har det ikke været tilladt at samle mere end 10 personer på grund af Covid-19. Billedet er fra Thorøhuse Forsamlingshus. Arkivfoto: Michael Bager
Aflyste fester, konfirmationer og dilletantforestillinger presser forsamlingshuse økonomisk. Samtidig er husenes omkostninger for lave til at få del i regeringens hjælpepakker. Assens Kommune undersøger, om man kan hjælpe fritids- og foreningslivet - og måske også forsamlingshusene.

Foråret plejer at være en travl tid i forsamlingshusene, men i år er der stille. Helt stille. Fester, konfirmationer, dilletantforestillinger. Alt er aflyst eller flyttet til efteråret på grund af Covid-19. Det sætter forsamlingshusene under pres, for de mister indtjening. Fase to i genåbningen af samfundet, som blev offenliggjort af statsminister Mette Frederiksen torsdag, hjælper heller ikke forsamlingshusene, da man stadig ikke må samle mere end 10 personer.

- Det betyder rigtig meget, hvis vi bare mister 5000 kroner, og her under krisen har vi gjort op, at vi mister mindst 40.000 kroner, fortæller Lisa Bolting, som er formand for Søllested Forsamlingshus.

Forsamlingshuset er ikke i fare for at lukke, siger hun, men det kan ske andre steder, hvor man har haft dårlig økonomi forud for krisen.

I hele landet er forsamlingshusene under pres, siger Anders Sørensen, formand i organisationen Danske Forsamlingshuse. Foreløbig har ingen af regeringens hjælpepakker været til gavn, fordi forsamlingshusenes omkostninger er for lave til at være omfattet af pakkerne.

- Nu er der et nyt tilbud, vi måske kan bruge, hvor man skal have omkostninger for 12.500 i kvartalet. Men næste hurdle er så, at der skal en revisorerklæring til. Den koster 12-15.000 kroner, og man får refunderet 80 procent, hvis man bliver godkendt, men ellers betaler man det hele selv, siger formanden.

Det er et problem, fordi mange forsamlingshuse vil ikke have råd til revisorerklæringen, og ikke tør løbe risikoen for at ende med hele regningen selv, siger Anders Sørensen.

Lokal hjælpepakke

Assens Kommune undersøger lige nu, hvad man kan gøre for at hjælpe aktører i fritids- og foreningslivet, som er kommet i klemme under krisen. Udvalget for Uddannelse, Børn og Familie har blandt andet besluttet, at man vil betale de tilskud, som man plejer, selvom der lige nu ingen aktiviteter er i haller og på boldbaner.

Udvalget har også sagt ja til, at administrationen må undersøge mulighederne for at lave en lokal hjælpepakke. Udviklingskonsulent Steen Søgaard, som beskæftiger sig med landdistrikter, har været i dialog med en lang række af kommunens forsamlingshuse for at undersøge, hvordan det går med dem under krisen.

- De er jo i forskellige situationer. En ting er, at de går glip af en masse arrangementer, der var planlagt i marts, april og maj. Folk genbooker, men alt andet lige vil det have en negativ effekt på indtægterne i 2020, siger han.

- Nu arbejder vi videre med at se, om vi kan give ekstra driftsstøtte, men der skal jurister ind over for at se, om vi overhovedet må, fortsætter han.

Annonce

Måske ikke lovligt

Forsamlingshusene skal nok ikke sætte næsen alt for højt op efter at få ekstra økonomiske tilskud fra Assens Kommune, mener formand for Uddannelse, Børn og Familie Mogens Mulle Johansen (SF).

- Forsamlingshusene er selvstændige virksomheder med et CVR-nummer, og generelt må kommunen ikke støtte private erhvervsvirksomheder. Men jeg er ikke jurist og kender ikke de præcise regler, og kommer der ansøgninger, vil vi behandle dem, siger han.

Men hvis Assens Kommune vil hjælpe forsamlingshusene, skal der penge på bordet. Det mener både Lisa Bolting og Anders Sørensen.

- Hvis Assens Kommune vil hjælpe, er kroner og øre det bedste bud. Det er ikke så meget andet at gøre. Men jeg vil sige, at selv ganske få penge har deres berettigelse. 10.000 kroner hjælper, det kan jeg love for. Vi får et fast tilskud på 5000 kroner fra Assens Kommune hvert år, og vi er lykkelige hver gang, siger Lisa Bolting.

Hun regner ikke med, at forsamlingshusene kommer op i fuld drift igen før til efteråret, og der vil altså være en periode, hvor husene har faste udgifter, men ingen eller meget lave indtægter.

De enkelte huse bør kunne fremvise, hvad de har af faste udgifter på et år, og gange det med de antal måneder, de er lukket ned, foreslår Anders Sørensen.

- Jeg har ikke så meget sympati for forsamlingshuse, der beder om at få et overskud dækket ind. Alle må være med til at skubbe samfundet i gang igen. Men hvis man (fra kommunernes side, red.) vil vise lidt respekt for det frivillige arbejde, så er det noget, man har mulighed for at gøre nu ved at hjælpe med driften, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce