Annonce
Odense

Aflysning: Corona ramte skyttetradition

Fra venstre ses 1. ældste Jan Milling, tidligere formand for haveforeningen Jens Peter Jensen og 2. ældste Jens Jørgen Madsen. De er fotograferet foran den gamle møllestenen, hvorfra der normalt bliver meddelt, om der bliver laugsfest eller ej. Privatfoto
Normalt aflægger byens skyttelaug Haveforeningen Skytteløkken besøg Kristi himmelfartsdag. Men på grund af corona-nedlukningen blev dette års besøg ikke helt normalt.

Skyttelauget aflægger hvert år besøg i Haveforeningen Skytteløkken på Kragsbjergvej på Kristi himmelfartsdag. Men forsamlingsforbuddet under corona-krisen betød, at arrangement i år var aflyst. I stedet afleverede de to ældste oldermænd for skyttelauget, Jan Milling (1. ældste) og Jens Jørgen Madsen (2. ældste) torsdag formiddag en kasse Albani 1859 til en repræsentant for Haveforeningens bestyrelse.

- Normalt plejer vi at komme her hvert år for at inspicere de fine haver og hygge os lidt med havefolket, fortæller de to oldermænd, men det har vi måttet skyde en hvid pind efter i år. Vi synes selvfølgelig ikke, at bestyrelsen skal tørste, så vi besluttede at lægge vejen forbi for at fortælle, hvor kede vi er over at have måttet aflyse besøget. Hvert år tilbringer skyttelaugets oldermandskab, de afgåede oldermænd og en række æresgæster ellers det meste af Kristi himmelfartsdag sammen og inspicerer ikke kun Skytteløkken, men også Grotten i Ansgar Anlæg, hvor skyttelaugets skiveskydning finder sted typisk med tre års mellemrum. Men den skyttelaugsfest, der egentlig havde været påtænkt, og som skulle have været afholdt den 9. juni, bliver heller ikke til noget. Den vil tidligst blive afviklet til næste år, fortæller de.

Annonce

Laugets jord blev til kolonihaver

Når lauget besøger de fredelige kolonihavefolk, er forklaringen ganske enkel. Skytteløkken ligger på laugets gamle jord, som salig kong Frederik 4. i 1721 skænkede til lauget, så det kunne bruge indtægten fra jorden til gevinster ved skydningerne. Omkring 1920 var skyttelauget imidlertid i økonomiske vanskeligheder og solgte derfor jorden til Odense Kommune, der lejede den ud til den nystiftede haveforening.

Et lille areal midt inde på kolonihaveområdet blev reserveret til lauget, så man hvert år kunne besøge havefolket, og det har været en fast tradition i hvert fald siden 1922, kun afbrudt i nogle besættelsesår. Her har man på den opsatte gamle møllesten hvert år meddelt, om Odenses skyttebrødre kunne se frem til en fest eller ikke. Men da der i år ikke var noget publikum i Skytteløkken, var der heller ingen grund til at holde tale fra møllestenen, da oldermændene var på besøg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Carlslund genåbnet: Så er der atter æggekage med flæsk og bacon

Fyn For abonnenter

Se video af biljagten på Svendborgmotorvejen: Ulriks fire kameraer fanger farlige trafikanter og bilkabule-syndere

Annonce