Annonce
Fyn

Aflivning af raske mink: Fynsk folketingsmedlem vil have ministeren til at forklare sig

Aflivning af både coronasyge og raske mink er i fuld gang i det jyske. Nu beder det fynske folketingsmedlem Erling Bonnesen om, at den socialdemokratiske minister forklarer, hvor regeringen finder det rigtigt at aflive raske mink. Foto: Morten Stricker
Venstres Fødevare- og Landbrugsordfører, Erling Bonnesen, stiller sig kritisk over for regeringens håndtering af smitteudbrud på minkfarme. Han har sendt en række spørgsmål til ministeren for at få redegørelse.
Annonce

De smittede mink skal aflives hurtigst muligt, men de raske bør isoleres og overvåges – ikke aflives.

Det mener fynsk folketingsmedlem, Erling Bonnesen (V), der stiller sig kritisk over for regeringens håndtering af smitteudbrud på minkfarme.

Regeringen har været for langsom til at sætte ind over for de smittede mink, og nu hvor aflivningen er sat i værk, bygger den på et spinkelt fagligt grundlag, som koster dyrt, mener han.

Erling Bonnesen har derfor stillet fire spørgsmål til fødevareminister, Mogens Jensen, om strategien.

- Vi har fået at vide, at smitten ikke er luftbåret. Så er spørgsmålet til regeringen: Hvorfor slå så mange raske mink ihjel? Spørger Erling Bonnesen i forbindelse med spørgsmålene.

Spørgsmålene går på ministerens overvejelser om de menneskelige konsekvenser af aflivningen af både smittede og raske mine, kompensationsmulighederne og en fremtidig sikring af tilstrækkeligt dansk avlsmateriale.

Annonce

Hvorfor aflive raske mink?

Regeringens nuværende strategi indebærer, at mink inden for en radius af 7,8 kilometer fra en smittet farm skal aflives – både smittede og raske. Men stod det til ordføreren, skulle man hellere isolere de raske minkfarme med det formål at få dem sikkert ud med ind i fremtiden.

For der skal også være en god og stor pelsproduktion i Danmark på den anden side af corona, mener han.

- Verdens bedste minkskind produceres i Danmark, og de er efterspurgt verden over, siger han og tilføjer, at mink- og pelsproduktionen bidrager stort til samfundsøkonomien.

Samtidig slår et notat fra Dansk Veterinær Konsortium tvivl om strategiens effekt. Blandt andet indeholder den ikke en direkte anbefaling af en zonestrategi, henviser til at strategien bygger et tyndt datamateriale fra kun 20 minkgårde i Nordjylland og opstiller flere forbehold. Et af forbeholdene er effekten af forebyggende at aflive raske mine.


Der må være en bedre og mere retfærdig kompensation til avlerne.

Erling Bonnesen, dyrevelfærds-, landbrug- og fødevareordfører for Venstre


- Det stiller alvorligt kritisk lys på regeringens såkaldte strategi, som mere og mere ligner, at regeringen blot stikker fingeren op i luften for at mærke om sagen lægger sig, skriver Erling Bonnesen i forbindelse med spørgsmålene til ministeren.

Annonce

Forskel i kompensation

Et af Erling Bonnesens spørgsmål til ministeren handler om kompensationen til minkavlerne. For der er forskel på, hvor meget avleren får i kompensation. Hvis bestanden er smittet, er kompensationen lavere.

Men kompensationen bør i stedet modsvare, hvad avlerne taber, mener Erling Bonnesen.

- Der er ikke nogen, der smitter deres besætning med vilje. Der må være en bedre og mere retfærdig kompensation til avlerne, siger han.

Formanden for Fyn Pelsdyravlerforening, Martin From, har også tidligere kritiseret forskellen på kompensationen i Fyens Stiftstidende. Ifølge ham skulle det være et incitament til avlerne om at undgå smitten, men avlerne vælger ikke, om deres minke bliver smittede.

- Det er helt urimeligt, synes jeg, for avlerne bliver straffet uforskyldt. Der er jo ikke nogen, der gør det her forsætligt, sagde formanden forleden til Fyens Stiftstidende.

Erling Bonnesen har bedt om svar fra fødevareministeren senest den 20. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Trods nedgang i industrien hæver fynske Alumeco bundlinjen: Omstrukturering har givet pote

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Alarm 112

Efter flugtforsøg fra fængsel: Nu skal Peter Madsen igen for en dommer

Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Annonce